Čisto pravi kolesarski dan

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Evropski teden mobilnosti so ucenci OŠ Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica počastili s pravim kolesarsko obarvanim dnem


Mlade kolesarje iz OŠ Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica slabo vreme zadnjih dni ni ustavilo. Pod sloganom »Kolesarim in pomagam« so aktivno pozdravili poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti (ETM) in
organizirali pravi kolesarski dan. Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« v casu Evropskega tedna mobilnosti je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o razpisu in pomenu gibanja ponesejo v lokalna okolja ter tudi drugim OŠ.


Mentorica Monika Zupanc iz OŠ Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica se je programu Varno na kolesu zahvalila za priložnost in pomoč pri organizaciji izleta: »S skupino učencev smo se s kolesi po kolesarski stezi odpravili iz Bohinjske Bistrice do Ribcevega Laza. Tam smo se srečali z učenci s podružnicne šole iz Srednje vasi. Izpeljali smo nekaj družabnih iger in tako krepili vezi med starejšimi in mlajšimi učenci. Mlajšim učencem smo predali darila, ki nam jih je podarila družba Butan plin. S starejšimi učenci smo obiskali tudi gospoda Staneta Klemenca, ki nam je predstavil svoj leseni čoln - deblak, s katerim smo lahko celo zaveslali po Bohinjskem jezeru. Na izletu so nas spremljali kolesarji iz Kolesarke zveze Slovenije. Vsem, ki so poskrbeli, da smo izlet lahko izpeljali, se najlepše zahvaljujemo.«


Organizatorji programa Varno na kolesu pa so nadobudne kolesarje nagradili še s praktičnimi darili v znak zahvale za izkazan trud, željo po širjenju sporočila o varnosti na naših cestah in podporo Evropskega tedna mobilnosti ter programa Varno na kolesu.

Vec informacij o programu si lahko preberete www.varnonakolesu.si ali na FB strani Varno na kolesu.


Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu pri družbi Butan plin, poudarja: »Želimo si, da kolo postane ena izmed možnih alternativ uČencev za prevoze na krajše razdalje, saj poleg koristi za zdravje prinaša tudi ugodne vplive na okolje. Osnovnošolce smo povabili, da postanejo naši ambasadorji in s kolesom obišcejo bližnjo sosednjo šolo ali pa spoznajo kakšno novo kolesarsko pot v lokalnem okolju. Veseli smo odziva OŠ Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, saj so z izjemno dobro organiziranim kolesarskim dnem dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«Razpis Varno na kolesu prinaša nova prometna znanja, ki jih mladi kolesarji osvojijo prek zabavnih in zanimivih nalog, pa tudi številne praktiČne nagrade. Sodelujejo lahko vsi uČenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. Regijski in vseslovenski finalisti prejmejo tudi denarne donacije. K sodelovanju vabljene vse osnovne šole v Sloveniji.

V minulih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil vec kot 10.000 šolarjev iz 250 razlicnih osnovnih šol. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 € so prejele šole in otroci, ki so se še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.
Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohoric in Tanja Žakelj.

 

Vanja Žižmond
 

Več iz te teme:

Komentarji: