Davo želi presmučati drugi najvišji vrh sveta

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Davo Karničar želi kot prvi presmučati drugi najvišji vrh sveta


Davo Karničar – pred 16 leti je postal prvi zemljan, ki je neprekinjeno presmučal najvišjo goro na svetu Mt. Everest, presmučal je tudi najvišje vrhove preostalih šestih kontinentov. Letos odhaja na nov, najzahtevnejši podvig – življenjski projekt. Prvi želi presmučati drugi najvišji vrh sveta K2.

Na vrhu K2 sta doslej stala le dva Slovenca: Zvonko Požgaj in Viki Grošelj. 8611 metrov visoka gora je tako zahtevna, da kot edini osemtisočak sploh še nima zimskega vzpona in je dočakala le tri resne smučarske poskuse. Prav Davo pa bi rad postal prvi, ki ga bo presmučal v celoti, vključno z zloglasnim Bottleneckom.

ni podpisa
ni podpisa


Najboljši slovenski alpinistični smučar je na njem že poskusil leta 1993, a je bil tedaj zaradi vremenskega preobrata (in vetra, ki mu je odpihnil smuči) prisiljen obrniti na višini 7800 metrov.

Na odpravo odhaja sredi junija, s smučanjem pa bo poskusil v drugem delu meseca julija, ki je najprimernejši za vzpon na pakistanske osemtisočake. Pri tem bo uporabljal revolucionarne zložljive smuči, smučati pa namerava v svojem slogu: neprekinjeno, brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Foto: Luka Vabič

ni podpisa
ni podpisa


 

Več iz te teme:

Komentarji: