Dušeno rdeče zelje

Prikuho kuhamo do željene čvrstosti zelja. Nekateri imajo raje zelo mehko zelje, nekateri še malo hrustljavo.
Fotografija: Takšna prikuha je čudovit izbor za vitaminsko siromašnejše zimske dni. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Takšna prikuha je čudovit izbor za vitaminsko siromašnejše zimske dni. FOTO: Tanja Drinovec

V dneh okrog Martinovega se je običajno  kar veliko vrtelo okrog kapljic rujnega, ki se je iz mošta spremenilo v vino, in marsikakšnega »Na zdravje!« v dobri družbi svojih najdražjih in najbližjih.
image_alt
Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

Poleg žlahtne kapljice, ki ji v naši zdravju namenjeni rubriki ne bomo posvečali prevelike pozornosti in delali reklame, se pa v teh dneh še vedno marsikje bohoti kakšna »po Martinovo« praznično obložena miza.

Morda v tokrat iz vsem dobro poznanih razmerah bolj okrnjeni družbi, kot po navadi,  brez kroga prijateljev pa vendarle. Na takšni praznični mizi po tradiciji in letnem času običajno poleg prislovične gosi, race ali kake druge perutnine in mlincev ne manjka dušeno rdeče zelje. In tega bomo pripravili tudi za današnji Poletov recept.
image_alt
Športnik ne more brez jajc

Rdeče zelje je po svojih lastnostih zelo podobno običajnemu zelju o katerem smo že pisali in vemo, da slovi po visoki vrednosti vitamina C in še prenekaterih dobrohotnih učinkih na naše telo.

Rdeče zelje naj bi običajnega po vsem tem še malo prekašalo. Torej, če si omislimo dobro prikuho iz dušenega rdečega zelja poleg priložimo denimo lepo pečenega piščanca ali kos kake druge perutnine, nam naše telo zagotovo ne bo zamerilo. Zagotovo bo celo hvaležno.
image_alt
Goveji golaž za rekreativce

Takšna prikuha je čudovit izbor za vitaminsko siromašnejše zimske dni. Zelje pa je tudi poceni in vsem dokaj dostopna vrste
zelenjave.
Rdeče zelje naj bi običajnega po vsem še malo prekašalo. FOTO: Tanja Drinovec
Rdeče zelje naj bi običajnega po vsem še malo prekašalo. FOTO: Tanja Drinovec

Za 3 do 4 osebe potrebujemo:

Olje
2 žlički sladkorja
Polovico majhne čebule
Nekaj celih klinčkov
Pol glave rdečega zelja
Nekaj kapljic limoninega soka
0,3 dl vinskega kisa
Malo vode
1 strok česna
1 veliko nastrgano jabolko
Malo cimeta
1 dl rdečega vina
Sol, poper


Priprava:

Na vroče olje stresemo sladkor, sesekljano čebulo in ju karameliziramo. Dodamo očiščeno sesekljano zelje in ga pražimo nekaj minut, da se malo zmehča. Dodamo kis, limonin sok in malo vode. Vse skupaj dušimo. Dodamo klinčke, cimet in cel olupljen strok česna. Solimo, popramo, nazadnje prilijemo vino in dodamo nastrgano jabolko, ki vso prikuho lepo zgosti. Prikuho kuhamo do željene čvrstosti zelja. Nekateri imajo raje zelo mehko zelje, nekateri še malo hrustljavo. Posode pri kuhanju ne pokrivamo, da zelje ohrani lepo vijoličasto barvo.
Na vroče olje stresemo sladkor, sesekljano čebulo in ju karameliziramo. FOTO: Tanja Drinovec
Na vroče olje stresemo sladkor, sesekljano čebulo in ju karameliziramo. FOTO: Tanja Drinovec

Komentarji: