Jadranje za jutri 2017

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Člani Športnega društva SAPPA iz Kamnika, so ob pomoči sponzorjev in donatorjev letos že osmič organizirali in izvedli lastni humanitarni izobraževalno-terapevtski projekt JADRANJE ZA JUTRI, ki je namenjen otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju (otrokom s posebnimi potrebami).

Projekta so se udeležile naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove:
Vzgojni zavod Kranj, Kranj
OŠ 27. Julij, Kamnik
CENTER IRIS – center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, Ljubljana
OŠ Jela Janežiča, Škofja loka
OŠ Preska, POŠ Topol, Medvode
Prva OŠ Slovenj Gradec, Slovenj Gradec
Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana

Letošnji projekt je prvič potekal v dveh delih in sicer:

1.  del od sobote, 20.05. do torka, 23.05.2017 je bil bolj jadralsko orientiran
2.  del od srede, 24.05. do sobote, 27.05.2017 pa je potekal v dosedanji obliki
Matična marina projekta ostaja VERUDA pri Puli. V projekt je bilo vključeno 5 jadrnic. Iz posameznega zavoda je bilo na jadrnici do 6 otrok in dva njihova spremljevalca. Za namen izobraževanja otrok v času projekta, smo vsebinsko pripravili Izobraževalno gradivo k projektu (ločeno za 1. in 2. del), ki so ga prejeli vsi udeleženci projekta ter ga na vsakodnevni izobraževalni uri izpolnjevali ob pomoči svojih pedagogov/spremljevalcev. Program projekta se je dnevno prilagajal glede na vremenske pogoje.
V soboto, 20. maja so se v marini Veruda zbrali udeleženci 1. dela letošnjega projekta Jadranje za jutri. Po prihodu udeležencev je sledilo vkrcanje, namestitev po kabinah, seznanitev udeležencev z jadrnico in varnostjo med plovbo. Zaradi precej slabega, deževnega vremena je bil spremenjen predviden program. Jadrnice so ostale v marini. Po barkah je bila izvedena predstavitev delovnega zvezka, po kosilu je sledilo druženje po jadrnicah in ogled marine, dan pa se je zaključil z tradicionalno žar večerjo v organizaciji društva. Drugi dan se je začel z jutranjim pozdravom  sonca, ki je razveselilo vse udeležence.

ni podpisa
ni podpisa

Naredil se je čudovit dan in vreme je bilo več kot primerno za plovbo. Jadrnice so zapustile marino, ena za drugo so razvile jadra in se prepustile vetru: Elan 434, Bavaria 44, Sun Odyssey 44i, Sun Odyssey 43 DS in Sun Odyssey 54 DS. V idealnem vremenu je mala flota zaplula mimo rta Kamenjak, preko Kvarnerja v smeri otoka Unije, kamor so prispeli okrog 13.30. Privezali so se na boje v zalivu Maračol. Maračol leži na vzhodni strani otoka Unije in je najvarnejši izmed treh zalivov v katerih lahko varno sidramo. Zaliv je zelo dolg in nudi zaščito pred vsemi vetrovi, razen JZ. Sledilo je kopanje, vožnja s supi, gumenjaki, kosilo in počitek. V zalivu pa so tudi prenočili. Tretji dan so se budili v prekrasno jutro sredi prespanega zaliva. Po zajtrku in učni uri so že vsi nestrpno čakali, da se odvežejo od boj in dvignejo jadra. Zapustili so otok Unije in odpluli proti otoku Cres, cilj je bil zaliv Ustrine. Vsi udeleženci, ki so si to želeli so med plovbo lahko prijeli za krmilo in se preizkusili v krmarjenju barke.

ni podpisa
ni podpisa

Ustrine so manjše naselje na otoku Cresu, v katerem stalno živi 27 prebivalcev (popis 2001), v glavnem ovčerejci in ribiči. Naselje leži na okoli 180 mnm visokem hribu, nad jugozahodno obalo otoka, nad istoimenskim zalivom. V zalivu, ki je primeren za sidranje, je lepa peščena plaža. Iz zaliva ali pa od naselja vodi sprehajalna pot do cerkvice sv. Martina, ki stoji okoli 1,5 km severno od naselja. V bližini cerkvice so našli ostanke rimske zgradbe s kopalnico. V zalivu so naredili skupni privez tako, da je bil omogočen prehod med barkami in ponovili vajo iz morskih radosti. Pozno popoldan so odpluli proti mestu Cres na istoimenskem otoku.

sdr
sdr

Ujeli so zadnje žarke sonca, ki so zapuščali obalo in se privezali na mestnem privezu. Ni minilo dolgo, že je bilo na pomolu vse pripravljeno za peko palačink oz. za tradicionalni Palačinka Party v organizaciji kuharske sekcije SAPPE. Oglasila se je harmonika, večer pa se je šele dobro začel. Tudi jutro na Cresu ni razočaralo. Zbudili so se v krasen dan. Dopoldan je bila na programu mornarska prisega bogu morja Pozejdonu. Vsi udeleženci 1. dela letošnjega projekta, ki so prvič izkusili čar jadranja so ob prisegi prejeli tudi potrdilo o opravljeni jadralski izkušnji. Po prisegi je njihova mala flota odplula nazaj proti matični marini. Med povratkom so naredili še postanek v zalivu Portič, največjem zalivu na spodnjem Kamenjaku. Pomorščakom predstavlja varno zavetišče pred burjo in jugom, zaradi česar si je v pogovornem jeziku pridobil ime “Jahtin zaliv”. Z dveh strani ga obdaja borov gozd, ki služi kot odlična senca vsem dopustnikom. Dostop do morja je skoraj na vsej obali zaliva preprost, v zalivčku Mali Portič, kateri se nahaja v samem zalivu, pa je plaža peščena. V zalivu so ponovno naredili skupni vez. Po kosilu in počitku je prišel čas za povratek v matično marino Veruda. Kar prehitro je sledilo izkrcanje in neizogibno slovo. Zadovoljni udeleženci domov, posadka pa je pripravila jadrnice za nove prišleke.

ni podpisa
ni podpisa


V sredo, 24. maja se je začel 2. del letošnjega projekta. Po seznanitvi z jadrnico in varnostnimi napotki skipperjev so malo pred poldnevom odpluli v smeri svetilnika Porer. Pravi veter je poskrbel, da so mladi udeleženci že takoj po izplutju iz marine spoznali kako je pluti le na jadra.Obpluli so svetilnik in se vrnili do zaliva Soline, kjer so se zasidrali na skupnem vezu vseh petih jadrnic. Sledilo je kosilo, potem pa morske radost; skoki v vodo, plavanje, veslanje z gumenjaki, supanje, pa tudi počitek. Približno ob šestih smo se vrnili v marino. Večer se je začel z dobrotami z žara v organizaciji Sappe in končal z druženjem, kitaro in pesmijo…Podeževni noči jih je pozdravilo sveže oprano jutro. Ob 11-ih so zapustili marino in odjadrali proti otočju Brioni. Vetra je bilo obilo in drseli so po vodi kot, da bi se jim kam mudilo. Po privezu v brionski marini so se odpravili do postajališča turističnega vlakca in se z njim odpeljali na vodeni ogled otoka s krajšim postankom v Safari Parku, ogledom cerkvice in obiskom muzeja.

ni podpisa
ni podpisa

Med povratkom na jadrnice sta presenečene udeležence ustavila Kapetan Kljuka in bog morja Pozejdon. Sledila je Pozejdonova prisega vseh, ki so jadrali prvič. Po krajšem počitku so jadrnice odplule nazaj proti matični marini. Eni so naredili kopalni postanek med plovbo, spet drugi so se vrnili v marino in se peš odpravili kopat do bližnjega zalivčka. Tudi tretji dan je bil že zjutraj poln sonca. Ob 10:30 so bili že na poti proti svetilniku Porer. S polnimi jadri. V bližini svetilnika so se zbrali, zapluli v krog in v morje odvrgli steklenico z željami udeležencev. Plovbo so nadaljevali v smeri zaliva Portič, največjega zaliva na spodnjem Kamenjaku in si jo popestrli z različnimi ‘mobilnimi’ formacijami jadrnic.

ni podpisa
ni podpisa

V Portiču so naredili skupni vez in se prepustili morskim radostim in kosilu.  Okrog šestih so bile vse jadrnice spet nazaj v matični marini. Posadka je do osmih pripravila vse za tradicionalni Palačinka Party, glasbo in ples. Večera kar ni in ni bilo konec. V sklopu zaključnega večera je bil izveden tudi žreb doniranih nagrad in umetniške slike. Donacijo Letališča Portorož, panoramski polet z letalom za dve osebi, si je prižrebala Prva OŠ Slovenj Gradec; enourna turistična plovba po Ljubljanici za 50 oseb, ki jo je doniral Bobermarine-plovba Benjamin Jernejčič, bo osrečila OŠ 27. julija Kamnik; umetniška slika, ki jo je podaril kamniški slikar Stane Balantič, pa bo visela v prostorih Vzgojnega zavoda Kranj. Vsega lepega je enkrat konec, in tako se je končalo tudi Jadranja za jutri 2017. Zadnje jutro v Marini Veruda je bilo namenjeno le še zajtrku, izkrcanju in slovesu. Eni prej, drugi malo kasneje so zapustili marino in se odpeljali vsak po svojih poteh. Eni proti domu, drugi še na ogled puljske Arene. Vsi polni vtisov in lepih jadralskih spominov.
Kaj dodati na koncu…

ni podpisa
ni podpisa


Posebni otroci so krasni otroci, otroci, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Včasih se zazdi, da je za večino otrok, ki jih peljemo jadrat, izkušnja enakovredna čudovitemu izletu na Luno, ker se dogajanje odvija povsem izven njihovega normalnega okolja. Mogočna narava, ki žene jadrnico po neskončnem morju. Nobenih klimatskih naprav, cel dan svež zrak, naravna svetloba sonca, nobenega hrupa, le šumenje valov. Otroci, ki jih sprejmemo kot enakovredne člane posadke čutijo vse sunke in pospeške vetra. Kdo ve kako vse skupaj buri njihovo domišljijo in kam jih odpelje? Mogoče imajo občutek, da je barka živa in da v bistvu jahajo na zmajevem hrbtu po morju, ki je tu od nekdaj. Lahko pozabijo kaj si rekel, lahko pozabijo kaj si naredil, nikoli pa ne bodo pozabili kako so se ob tem počutili. Po osmih jadranjih nam je tudi povsem jasno, da nikoli nisi resnično živel dokler nisi naredil nekaj za nekoga, ki ti tega ne more poplačati. Kakorkoli že, mi se bomo še naprej po svojih najboljših močeh trudili, da jim takih in podobnih občutkov ne zmanjka.

ni podpisa
ni podpisa


Letošnji projekt so finančno podprli in s tem omogočili:

Glavna pokrovitelja ROTARY Slovenije in IYFR (International Fellowship of Rotarians); Sponzorja jadrnic Gostilna pri Planinskem orlu, Stahovica in Inotherm ter sponzorji projekta Team Trade d.o.o., Interblock, InterCom, Zavarovalnica Triglav, Modiana, Marand, OSI d.o.o., Polycom, Podjetje T & G d.o.o.

Brane Vrankar
ŠD SAPPA


 

Več iz te teme:

Komentarji: