Kako pozdraviti boleč hrbet?

Fotografija: Nogometni sodniki v ljubljanskih Stožicah 30.marca 2013
Odpri galerijo
Nogometni sodniki v ljubljanskih Stožicah 30.marca 2013

V člankih »Razumeti bolečino v hrbtu (1) « in »Kaj povzroča bolečino v hrbtu? (2)« smo prepoznali bolečino v hrbtu in poiskali vzroke, zakaj je temu tako. Od prekomerne telesne teže do modernega načina življenja in nepravilne drže, skratka, veliko je vzrokov, da boli hrbet, zato je tudi veliko načinov kako brez operativnega posega skušamo pozdraviti oboleli hrbet ali pa bolečine vsaj ublažiti.

Preden začnete s katerim koli načinom zdravljenja, je ob hujših bolečinah vedno priporočljivo obiskati specialista, ki vam predpiše program za rehabilitacijo, ki je skladna z vašim stanjem in prejšnjimi diagnozami in ne nazadnje poda vaje za krepitev hrbta, o katerih bomo pisali naslednjič.

Glavni cilji zdravljenja, predvsem spodnjega dela hrbta, so:

- Z lajšanjem bolečin omogočiti hrbtu vsaj osnovne funkcije gibanja in okrepiti hrbet za rehabilitacijo skozi fizioterapijo
- Preprečiti nadaljnje poškodbe z izboljšanjem ergonomije in drže
- Omogočiti nemoteno opravljanje službe in dela doma

Zdravljenje bolečega hrbta brez operativnega posega

Obstaja veliko načinov, kako lajšamo in zdravimo boleč hrbet, najbolj pogosti načini pa so:

• Protibolečinske tablete. Tipične protibolečinske tablete dobimo pri našemu zdravniku, če jih ta predpiše. Po navadi gre za neagresivna zdravila, v primeru hujše bolečine, pa vam zdravnik lahko celo predpiše antidepresive ali tablete za sprostitev mišic. Vsako zdravilo ima svoje omejitve in prednosti, pa tudi tveganja, zato najprej poskusite z »domačimi zvarki«.
• Vročina ali ledeni obkladki. Uporaba ledenih obkladkov lahko olajša bolečino, vročina pa pomaga mišicam. Srednja pot, torej nanos tako ledenih obkladkov kot krem, ki pomagajo ogreti mišice, je priporočljiva.
• Fizična manipulacija. Zdravljenje, ki ga v veliki večini primerov opravi kiropraktik, osteopat ali pa kar sami z gibalnimi vajami. Namen takšnega zdravljenja, ki ni vedno uspešen, je zmanjševanje pritiska na občutljivo strukturo hrbta, izboljšanje gibčnosti in pretoka krvi ter zmanjšati napetost mišic.
• Terapevtska masaža. S terapevtsko masažo pogosto uspemo izboljšati krvi pretok, zmanjšati tenzijo mišic in splošno tenzijo telesa. .
• Vadba. Serija vadb s programom, ki vsebuje izključno vaje za krepitev in sprostitev hrbtnih mišic. Program vadbe po navadi vključuje kombinacijo vaj za krepitev in raztezanje mišic ter lahkotno aerobno vadbo.
• Epiduralne injekcije. Cepivo vsebuje steroide, ki lajšajo bolečino z zmanjšanjem vnetja v bolečem delu hrbta. Injekcijo dobite v hrbtenico.
• Sprememba načina življenja. Veliko vzrokov za boleč hrbet se skriva v našem načinu življenja. Nehajte kaditi, shujšajte in gibajte se. Če ne bo pomagalo pri bolečem hrbtu, se boste pa vsaj v sebi počutili fantastično.
V manjšini so tisti, ki se iz dneva v dan spopadajo s hromečo bolečino, ki jim onemogoča normalno vsakdanje življenje. Za takšne primere je v veliki večini potrebna operacija hrbta.

Prebrali ste:

Razumeti bolečino v hrbtu 1

Kaj povzroča bolečino v hrbtu? 2

Kako pozdraviti boleč hrbet? 3

Preberite naslednjo vsebino:

Bolečine v hrbtu - kdaj obiskati zdravnika? 4

Več iz te teme:

Komentarji: