Kolesarjenje za telebane, petič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Lepo obnašanje po kolesarsko.
Čeprav smo kolesarji-rekreativci in pedaliranje razumemo kot šport, moramo vedeti, da nam nihče ne bo zameril, če se bomo na cesti lepo in vljudno obnašali. Ker to zagotavlja varnost.

Bodite predvidljivi
Saj veste, kako je, če vozite za avtom, za katerega ste opazili, da voznik ni čisto pri sebi: levo, desno, nenadno zavijanje, nenadno ustavljanje. Tudi za kolo velja isto: ko greste na vožnjo, se peljite tako, kot ste se z avtom, ko ste delali vozniški izpit. Vozite tako, kot si želite, da bi na kolesu vozili drugi, če se za njimi peljete z avtom.


Držite se prometnih predpisov
Kolo je resno prevozno sredstvo, to je zdaj že jasno. Zato vedno, ko ste udeleženec v prometu, ne glede na to, ali v naselju ali izven, kjer so avtomobili ali motorji, nakažite spremembo smeri z roko, pred stop znakom se zaustavite, pred znakom, da nimate prednosti, pa tudi. To rešuje življenja! Semaforji naj bodo zakon. Rdeča je rdeča. Ja, tudi v radar lahko vletite s kolesom, se dogaja, tudi pri nas. Vletite brezplačno, odidete z računom. Ni poceni.

Pazite pri zavijanju v levo
Če želite zaviti v levo, se morate z desne strani cestišča, kjer vozite meter od roba, pomakniti priti sredini cestišča in potem skoraj na sredinsko črto.  Seveda, če je zarisana: če ni, morate biti še toliko bolj previdni, da niste na poti komu, ki pride naproti. Seveda pa morate pred vsako spremembo smeri, še preden jo nakažete z roko, pogledati nazaj, čez levo ramo, če lahko to storite varno.

Ne vozite po pločnikih
To je grda navada, ki je v slovenskih mestih razširjena zlasti med tistimi, k se s kolesi vozijo v službo ali po opravkih - vedno bolj pa tudi med rekreativni kolesarji. Res je, da kolesarji na pločnike bežijo, ker se bojijo prometa na cestišču, toda tudi na pločniku prežijo nevarnosti. Tisti, ki vstopajo  ali s kolesom, mopedom ali avtom in prihajajo s strani, z dvorišč in stranskih uličic, tisti zagotovo ne pričakujejo, da se bo pred njimi na pločniku znašel nekdo na kolesu. Vožnja s kolesom tam, kjer je dovoljeno  mešanje pešcev in kolesarjev naj bo taka, da se bo videlo, da kolesarji pazijo na pešce, ki so v prometu edini šibkejši člen od njih. Vožnja naj bo enaka hitrosti, s katero tečejo rekreativci, džogerji. Počasi torej. In če včasih ne gre drugače, kot da se par metrov zapeljete po pločniku, takrat naj bo vaša vožnja polžja. Tako boste lahko zavrli in se obvarovali nesreče, tako sebe v njej ali pa pešca.

Več iz te teme:

Komentarji: