Kolesarkin ajmoht

Tanja je rekreativka, najraje kolesari in plava, a ne teče, zato ne spada med triatlonke, prej med odlične kuharice. Današnja obara nam bo prijala po dolgem sprehodu ali kolesarjenju, seveda znotraj občine.
Fotografija: Jed je bogata z zelenjavo, ki sem jo k osnovnemu receptu dodala kar precej. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Jed je bogata z zelenjavo, ki sem jo k osnovnemu receptu dodala kar precej. FOTO: Tanja Drinovec

Še vedno smo obsojeni na karanteno in kaže nam, da bomo tako ostali še kar nekaj časa. Ker se nam v teh dneh, ko ne hodimo pretirano v trgovino in pazimo, da preudarno pospravljamo hladilnik, v hladilniku nahaja morda vsega po malem, bomo vse to pospravili v en lonec in si skuhali čudovito enolončnico ajmoht ali obaro. Obara sodi med stare slovenske narodne jedi. Sestavine prvotnih obar so bile v glavnem kosi malo manj kvalitetnega mesa (lahko tudi drobovine), čebula, česen, kakšen koren, malo kisa, nekaj začimb, med njimi najpogosteje majaron, včasih tudi nekaj limoninega soka. Obaro so velikokrat postregli z ajdovimi žganci ali pa kar s kruhom.

Obara je tudi jed, ki nas zagotovo popelje v čase naših babic. Če ste tudi vi za takšen kratek duševni pobeg v stare čase, bo današnji recept zagotovo prava izbira.

Jed pa je tudi bogata z zelenjavo, ki sem jo k osnovnemu receptu dodala kar precej. Nekaj toplega na žlico pa se nam bo v teh še ne tako vročih dneh tudi prileglo.

Če ste tudi vi za takšen kratek duševni pobeg v stare čase, bo današnji recept zagotovo prava izbira. FOTO: Tanja Drinovec
Če ste tudi vi za takšen kratek duševni pobeg v stare čase, bo današnji recept zagotovo prava izbira. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za 4 osebe potrebujemo:


Olje
Pol čebule
Pol stebla pora
600 g piščančjih perutničk
Žlica pirine moke
0,5 rdeče paprike
3-4 korenčke
Šopek peteršilja
Strok česna
Pol kolerabe
Pol bučke
Košček gomoljne zelene
Nekaj dl jušne osnove ali jušna kocka
Majaron, lovorov list
Sol, poper
0,5 dl belega vina
Kisla smetana(po želji)

 

Priprava:


Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo perutničke in jih pražimo nekaj minut. Nato dodamo še preostalo na kocke sesekljano zelenjavo, razen bučk in kolerabe. Čez to potresemo malo moke in zalijemo z jušno osnovo, vinom, kisom in nekaj vode. Dodamo še začimbe. Vse skupaj kuhamo dobre pol ure in postrežemo. Obara pa  bo še veliko bolj okusna, če jo skuhamo en dan prej. Po želji pa ji dodamo še malo kisle smetane.


Obara sodi med stare slovenske narodne jedi. FOTO: Tanja Drinovec
Obara sodi med stare slovenske narodne jedi. FOTO: Tanja Drinovec***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 
 

Preberite še:

Komentarji: