Kraljevo igrišče ima 80 let!

Fotografija: Foto: Mirko Kunšič
Odpri galerijo
Foto: Mirko Kunšič

Golfa na sončni strani Alp ne bi bilo brez Leške planote pri Bledu. Čas je treba zavrteti 94 let nazaj, na takratni Bled, ki si ga je za poletno rezidenco izbrala kraljeva družina Karađžorđević. Bled so dobesedno zbudili in ga utirili v mondeno orbito takratnega dogajanja.
Štirinajst let kasneje se je pobuda kraljeve družine, bolj natančno kneza namestnika Pavla in diplomatskega zbora udejanila. Leta 1937 so dokončali prvih devet lukenj prvega jugoslovanskega igrišča za golf.

In v začetku avgusta letos je šel princesi Jelisaveti Karađorđević, potomki jugoslovanske kraljeve družine, prvi udarec na povsem obnovljenem Royal Bled golf igrišču, King s Course. Za njo so, z udarjališča desete luknje sočasno udarili še štirje vabljeni profesionalci. Član GK Bled Tim Gornik, ki je tudi ambasador Royal Bled igrišča, Italijan Rocca Constantino, Britanec Sam Torrance, ki se je proslavil kot igralec Ryder Cupa vodja ekipe in Nemec Marcel Siem. Le ta je nedavno tega, na turnirju prve evropske golf lige, z enim udarcem zadel luknjo, a s tem zasluženega športnega avtomobila znamke Porsche ni odpeljal v svojo garažo.

Zakonca Šolak, Dragan in Gordana, sta pred tremi leti od Save kupila golf igrišče in ga dala, skupaj s klubsko hišo, povsem na novo preurediti. V predstavitvenem video zapisu Golfing World lastnica, Gordana Šolak pove o golfskem zbujanju in prebujanju Trnuljčice in umestitvi igrišča na svetovni zemljevid igrišč, ki bo odslej enakovredno izbranim igriščem skupine Eligo, kjer ima članstvo tudi Royal Bled.
Po uradnem odprtju so na tem igrišču, za vzdrževanje skrbi 22 članska ekipa, minuli teden odigrali štiri turnirje že 44. golf tedna. Konec meseca bo na igrišču, ki ga krasi unikatna naravna kulisa Julijcev in Karavank, 7. tradicionalni dobrodelni golf turnir Anžeta Kopitarja. Lani so s startninami igralcev, denarjem od dražbe in donacijami zbrali in tudi razdelili 62.064.42 Evrov !
Pod preurejeno Kraljevo klubsko hišo, prvotno je leta 1938 zasnoval arhitekt Franc Kuglič, kot veliko in razkošno kmečko hišo, sta se podpisala arhitekta,  Jurij Sadar in Boštjan Vuga s sodelavci. Ohranili so prvoten videz in dodali nove vsebine.

V delu klubske hiše je več vitrin in v njih »skrita« zgodovina igrišča, originalni dokumenti. O tem, kako je Golf klub Bled, Jugoslavija bil eden šestih soustanoviteljev sedanje Evropske golf zveze, pa do originalnega pisma Draganu  Šolaku. Z njim princesa Jelisaveta Karađžorđević dovoljuje uporabo pridevnika igrišču, Royal. Ob vhodu v Kraljevo klubsko hišo je razstavljeno olje, portret princese Jelisavete in očeta.

Razstavljen je tudi originalni, srebrni pokal za prvi turnir iz leta 1937. Tega je pred dobrim desetletjem našel v muenchenski starinarnici nemški golfist, ki je večkrat prihajal na Bled. Dragoceno najdbo je zamenjal za igralnine in gostoljubje v takratni klubski hiši.
Na ogled so tudi originali z naj igrišč in svetovnih turnirjev.
Otvoritveni turnir je zmagal Nemec, Marcel Siem, s tremi udarci pod parom igrišča. Treba je povedati, da je kot profesionalec igral s črnih udarjališč. Kar  pomeni, da je bilo zanj,  6653 metrov dolgo igrišče daljše 557 metrov od razdalj, ki jih igramo amaterji z rumenih udarjališč.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: