Kraljič, kralj slovenskega golfa

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

 Daniel Kraljič, tisti Slovenec, ki se je rodil na golfu in za golf. Prvih 12 let je preživel v enem od desetih stanovanj, ki so bila takrat v sedanji, od letos povsem obnovljeni Kraljevi klubski hiši.

»V petdesetih je bila  izropana in oskubljena. Imeli smo  le elektriko. Po vodo smo hodili po strmini,  na izvir pod sedanjo enko. Stranišče je bilo, jasno, zunaj. Greli smo se s kurjenjem na drva in premog. Ponoči  smo se greli z vročo opeko zavito v brisačo. V osnovno šolo sem hodil vsak dan peš v Lesce. Pozimi smo gazili sneg,  po bližnjicah z igrišča do leške šole. V hiši na golfu nas je bilo  veliko otrok. Družili smo se in bili strah in trepet leškim vrstnikom » obuja spomine Daniel.
Sediva na veliki terasi, s pogledom na Blejski grad, Julijce s Triglavom, Stolom kot najvišjim vrhom Karavank in njegovih sosedov.  Za streljaj frače je oddaljeno povsem novo vadišče in prostori Golf akademije, kjer dela  moj sogovornik.  V golfski karieri je igral na 650 golf igriščih sveta, tudi na mnogih, kjer so igrali PGA turnirje najvišje ravni.

»Imam najlepšo pisarno, z najlepšim razgledom,« rad doda učitelj golfa, trener in promotor golfa.
Njegovo dosedanje življenje bi se v knjižni pripovedi bralo kot razburljiv roman. V katerem se usoda nenehno poigrava z glavnim likom. A trdoživi in pozitivistično naravnani junak prenaša in prenese vse udarce in postane, tako v življenju  kot na golf igriščih velik, neuklonljiv borec. Kralj med slovenskimi učitelji in trenerji golfa. Golfska legenda. Čustveni  škorpijon.

Njegov prvi stik z golfom, kot igro, je bil še ne pri desetih letih, ko so začeli obnavljati igrišče. V enem od prostorov »naše« hiše je bil v hrambi set palic za golf. Zvečer, ko ni bilo nikogar na igrišču, so si  otroci več družin »sposodili« te palice in udarjali po žogicah.
»Občasno so me prvi tujci, ki so prihajali,  najemali za strežnika, nosača palic. Po obnovitvi igrišča je bil prvi učitelj na igrišču Anglež. Zamenjal ga je Rafael Jerman, prvi slovenski PRO. Njegovi  učenci na Bledu so bili Ivan Piber, Mirko Vovk in Slavko Vodnjov.  Mislim, da sem po igralskem stažu »najstarejši« od vseh v Sloveniji, ki še igrajo golf. Spomnim se, da sem Mirku Vovku prodal prvo golf žogico. Dunlop 65. Stik z igriščem sem izgubil, ko sva se z mamo,  kot zadnja preselila v Radovljico. Ponovno sem ga osvežil, ko se nas je osem osnovnošolcev prijavilo na tečaj, ki ga je predlagal učitelj Pristov, ki je tudi sam igral golf. Lahko rečem, da sva bila midva z Dušanom Jurmanom, primerjano z vrstniki z Bleda, kot dva hlapčka. Pripravljena narediti vse in še več, samo  da bi lahko igrala. Kasneje, ko smo trije igrali z enim setom palic, nam je bil golf edina zabava. Prave sanje, kjer sva si z Dušanom, ki  sva nekaj malega vedela, kdo je Jack Niklaus in še nekateri  igralci, »oblačila« v ta imena. Sanjala sva, da bova tudi midva enkrat med temi igralci, proji. Gosti, ki so prihajali na igrišče so prinašali golf revije. Še danes vidim, kako sem sanjal ob listanju, gledanju in branju revije Golf Magazin, «  pripoveduje sogovornik.

Prišle so prve zmage in nato nove in nove, z njimi pa pokali in priznanja. Tudi prestižni Zlati lev, ki si ga je Daniel tako močno želel. Večina priznanj je izgubljenih. Le malo ljudi ve, da se je »kralj« slovenskega golfa v življenju kar sedemnajstkrat selil.  Njegova najbolj odmevna zmaga takrat je bila zmaga na amaterskem odprtem prvenstvu Češkoslovaške. Daniela in njegove rezultate so hitro opazili tujci. Tako mu je prijatelj iz Nemčije sporočil, naj  počaka na igrišču, ker mu bo nekdo  nekaj prinesel. Podaril mu je dva tisoč mark za kritje stroškov na kvalifikacijskem turnirju v Španiji.  V taksiju je preživel nesrečo na poti na igrišče, kjer je vseeno nastopil. Za prosta mesta na velikih turnirjih so prišli igrat, sin Jacka Niklausa, Colin Montgomery, Alex Cejka in drugi. Danielu takrat ni uspelo. Vrnil se je domov in tam so mu »pozabili« povedati, da  ima povabilo, da bi bil tovarniški igralec proizvajalca grafitnih golf palic.

Golf je učil na igrišču v Lipici. Primorci so mu omogočili nekajmesečno izobraževanje v Veliki Britaniji z mentorjem in kasnejše članstvo  v angleški  PGA.  Učil je tudi v sosednji Italiji. Leta 1992  odide z družino v Nemčijo,  a se je po dveh letih  razočaran vrnil  domov. Leta 1995 je dobil  delo na novem igrišču GK Arboretum.  Veliko dela, a si vzame čas tudi za treninge na blejskem igrišču.  Leto kasneje je zmagal  po štirih dnevih turnirja. Drugi najboljši Slovenec  je porabil  23 udarcev več kot Kraljič.
»S to zmago sem  dobil dvoje povabil na turnir Sarazen World Open v ZDA. Pred menoj je bil tam dvakrat tudi Urban Legat, tudi on je zdaj PRO, zmagovalec turnirja na blejskem igrišču. Nekako sem preživel oba turnirja v ZDA.  Leta 1997 sem za udarec zgrešil finale Slovenija Open in občutil, kako lahko nekateri  hitro spremenijo mnenja. A je na srečo sponzorstvo še veljalo in deset povabil na turnirje po Evropi. Leto kasneje so vzdrževalci »požgali« zelenice in turnirja na blejskem igrišču  ni bilo. S tem so ugasnila tudi povabila na evropske turnirje. Igral sem le na odprtem prvenstvu Rusije in se nato preskušal na turnirjih Alps Toura in vseskozi tudi učil. Potoval sem na 21 turnirjev in na 20 dosegel uvrstitev v finalni, tretji dan. Najboljša uvrstitev je bila šesto mesto na enem turnirju  Alps Toura v Avstriji,« pripoveduje Daniel Kraljič.
Je najbolj stalni član ekipe slovenske PGA, ki se udeležuje evropskih prvenstev učiteljev golfa. Več kot osemnajstkrat je bil zmagovalec slovenske  Častne lestvice. Do leta 2008 je bil del tima, selektor za najboljše mlade golfiste. Je tudi kritičen. Meni, da pri nas (še)ni koncepta, kakšen golf si želimo.

Lani in letos, ko je zmagal klubsko prvenstvo,  je dejal, da je ponosen na blejski  klub in na vse, ki se trudijo, da bi privabili mlade, da bodo ubranili lesk najboljšega kluba.
»Tudi letos bom v ekipi slovenske PGA, za evropsko prvenstvo učiteljev golfa, ki bo jeseni na enem od grških golf igrišč. Zagotovo učitelj z največ udeležbami. Pred jutrišnjo, ponedeljkovo tekmo, turnirjem PGA SLO na Royal Bled sem zbral na treh letošnjih turnirjih največ točk. V ekipo je že uvrščen tudi Damjan Murgelj. Na Bledu  bosta o poti v Grčijo odločala, po 18 luknjah  Adam Osmančević in Janez Grilc. Oktobra potujem tudi na posamično evropsko prvenstvo PGA učiteljev. Na turnir, ki bo v okolici Sofije, kjer sem igral že pred  tremi leti, » dodaja sogovornik.
Minuli teden je septembrski sneg pobelil tudi Roblekov dom ob vznožju Begunjščice. Tudi z Royal Bled igrišča je dom viden. A če bi kdo Kraljiču še pred leti dejal, da bo tam gori pogost gost, bi ga Daniel zagotovo samo debelo pogledal.

»V hribe nikoli nisem hodil. Ni bilo časa. Šele pred leti me je mladi kolega, Miha Studen peljal na Triglav. Telesno pripravljenost  sem vzdrževal tudi s tekom in kasneje s treking  kolesom, ki so mi ga ukradli. Pa sem se enkrat odločil, da grem do  Roblekovega doma na Begunjščici (1657 m). Tja, ki mi je očem dosegljiv  z mojega delovnega mesta. In pot iz Drage mi je prirasla k srcu. Prvo pohodno sezono, od prvega novembra,  do sredine maja,  sem bil na Robleku 37 krat. Drugo že 78 krat,  letošnjo,  uradno 97 krat med sezono vpisovanja . Tudi oskrbniški par, ki je zaslužen  za letošnjo zmago, akcije  »Naj planinske koče«, daje pravo »štimungo« tej koči.  Med vzponi iz Drage, najhitreje sem prišel  nekaj minut pod eno uro, spoznaš samega sebe. Poti se nikoli ne naveličam, kot se ne razgledov v dolino in golf igrišč. Veš, da si nekaj naredil  zase, prevetriš si glavo, odženeš dolinski pesimizem in si napolniš »baterije«,« pove Daniel Kraljič.
Oba z nekdanjim sošolcem, Dušanom Jurmanom,  iz leške osnovne šole sta letos podpisala z lastniki prenovljenega Royal Bled igrišča pogodbi. Na voljo sta vsem, ki si želijo novih golf znanj. Z zvrhano mero znanj in  vrhunsko opremo v Golf akademiji imata prav vseh vrst »zdravil«. Za boljše zamahe, natančnejše in daljše udarce in patanje.
Pa še to; Daniel Kraljič pravi, da  je prenovljeno Kraljevo golf igrišče  tudi tekmovalno. Na otvoritvenem turnirju je nemški  poklicni igralec Marcel Siem, ki uspešno igra turnirje prve evropske golf lige odigral  Royal Bled King s course  s črnih udarjališč z 69 udarci. Tremi pod parom igrišča !
Bo kdo od prijavljenih slovenskih projev to ponovil? 

 

  

 


   

 


 

Več iz te teme:

Komentarji: