Moč v številkah: Skakalec s pečin David Colturi

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Statistika, kot pravijo, je ena najbolj lažnivih ved človeštva. Ponavadi pomeni zelo malo, ali pa spretno obračanje številk vsaj zna razložiti določeno stvar in zakaj se je nekaj zgodilo. S številkami lahko opišemo tudi trud, ki ga za svoj nastop vloži vrhunski športnik, atlet in gimnastičar, kar skakalec s pečin David Colturi tudi je.

David Colturi je nekdanji prvak ZDA v skokih v vodo iz 10-metrske platforme, je pa tudi najmlajši v zgodovini tekmovanj Red Bulla, kjer neustrašni skakalci v vodo skačejo tudi iz 30 metrov. Colturi pa na pravi uspeh še čaka, saj je namreč v zadnjih štirih sezonah skokov s pečin v skupni razvrstitvi vedno dosegel peto mesto.

Moč v številkah

272 - kilogrami, ki jih lahko na fitnes napravi David potisne s svojimi nogami.  Kot skakalec v vodo David ne potrebuje le dobre fizične pripravljenosti celotnega telesa, temveč še nekaj dodatnega eksploziva v nogah. "Za potisk sem si pripravil 136 kilogramov, za vračanje nazaj se dodal še 136. Potem pa mi, brez da si poškodujem hrbet, uspe 272 kilogramov potisniti približno trikrat, včasih celo štirikrat."

85 - kilometri na uro, s katerimi David prileti v vodo ob skoku iz 28 metrov. Pečina iz katere skačejo najboljši skakalci lahko doseže 28 metrov v sklopu Red Bull Cliff Diving World Series. Skakalci pospešijo iz ničle do 85km/h v vsega treh sekundah, potem pa doskočijo v vodo, katere globina mora biti vsaj pet metrov. "Ker takšne skoke opravljamo samo na tekmovanjih, nam ljudje pravijo, da imamo 12 sekund dolg delavnik. Toda čez skoke greš v mislih vsaj stokrat na dan, zato so skoki s pečin psihično zelo utrujajoči."

105 - število obratov, ki jih David opravi v 10 minutah v zraku. Skakalci s pečin trenirajo v bazenih, telovadnici in v zraku. "Za trening uporabljamo prostore s ponjavami in bazeni iz pene, da so pristanki nežni. Nekatere telovadnice premorejo celo varne vrvi, s katerimi se lahko pripnemo in v zraku izvajamo obrate in salte. S tem pridobiš največ občutka za vrtenje v zraku tudi takrat, ko gre zares.

4.5 - minute, ki jih zdrži v položaju obratne deske. "Vaja je podobna kot deska oz. plank le, da se tal dotikaš s spodnjim delom hrbta, ramena, glavo in noge pa dvigneš v zrak za nekaj centimetrov. Za stabilizacijo telesa je to moja najljubša vaja."

Več iz te teme:

Komentarji: