Najcenejši in najboljši trdorepci med gorskimi kolesi

Trdake priporočamo tistim gorskim kolesarjem, ki še vedno najbolj uživajo v osvajanju vrhov in vožnji po ravnem. Govorimo o klasiki.
Fotografija: Okvir je tak, kakršen je bil na začetku razvoja gorskih koles. Namenjeno je za makadam, gozdne poti, kozje stezice in tudi za tiste, ki jim je vzpon bolj pri duši kot spust. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Okvir je tak, kakršen je bil na začetku razvoja gorskih koles. Namenjeno je za makadam, gozdne poti, kozje stezice in tudi za tiste, ki jim je vzpon bolj pri duši kot spust. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Klasika, bo kdo rekel. Ni ga čez klasiko, in zato poglejmo, kateri modeli so v naši gorati domovini trenutno najbolj prodajani. Da, že nekaj sezon se ponavljajo ena in ista imena, tako pač je, ko »giganti« uravnavajo tržišče. Ne le pri nas, tudi v tujini.
Trdaki torej; predstavili jih bomo le peščico, toliko, da vas spomnimo, da so še v izložbah domačih prodajaln s kolesarsko opremo – in da vas še dodatno spomnimo, da ga ni čez klasiko, kajne?
image_alt
Makadamkarji leta 2021, 2. del

Hardtail ali gorsko kolo trdak je nam najbolj domače iz rodbine gorskih koles. Je najbolj podobno prvi generaciji. Najlaže ga prepoznate po samo sprednjem vzmetenju oziroma sprednjih blažilnikih. Okvir je tak, kakršen je bil na začetku razvoja gorskih koles. Namenjeno je za makadam, gozdne poti, kozje stezice in tudi za tiste, ki jim je vzpon bolj pri duši kot spust.

Pri nakupu takšnih koles morate vedeti, da vam bodo tresljaje blažile samo sprednje vilice in bo zadnji del kolesa še vedno težko nadzorovati, zato boste mogoče še naprej bentili nad slabimi cestami, luknjami in koreninami. Za takšno kolo vam bodo še najbolj hvaležni roke in ramena, a hrbtenica in zadnjica bosta še vedno trpeli. Hardtail je tudi najlažje od gorskih koles in nekateri ga ljubkovalno kličejo gorska specialka.

image_alt
Čiščenje in vzdrževanje kolesa

Kaj sploh je klasično gorsko kolo?


Verjetno ni (več) treba opozarjati, da so vsa gorska kolesa na 29-palčnih platiščih, sem in tja se najde kak model s 27,5-palčnimi, a brez skrbi, prodajalci vas bodo o vsem podučili. Da, 26-palčnih med kolesi za odrasle ni več, premaknili so jih v otroški gorskokolesarski svet. Vozijo jih oni, ki jim palci niso mar, marveč le vrtenje v zeleno.

Trdake priporočamo tistim gorskim kolesarjem, ki še vedno najbolj uživajo v osvajanju vrhov in vožnji po ravnem; polno vzmetena kolesa pa tistim, ki obožujejo kolesarjenje navkreber, še bolj pa spust v dolino. Ne, ne bomo razlagali tehnikalij, to prepuščamo prodajalcem, mi samo predstavljamo, kaj vse se da kupiti pri nas, in ne na spletu ali pri sosedih. Natančneje, kaj se pri nas najbolj prodaja iz segmenta trdakov. Nismo izbrali najcenejših, ker menimo, da gorsko kolo, ki stane okoli 500 evrov, ni ravno odličen instrument za resnejšo kolesarsko rekreacijo, je pač bolj prevozno sredstvo za nezahtevne uporabnike, ki jim težko rečemo ljubiteljski kolesarji.

Gorsko kolo, ki stane od 800 evrov, z veseljem uporabljamo tisti, ki na leto prekolesarimo nad 3000 kilometrov.
Nismo iskali niti tistih modelov, ki stanejo več kot 1500 evrov – klasično gorsko kolo zelo dobro pelje, tudi če je cenejše. Vsi modeli so letnik 2020/21 in večina jih je še v zalogi pri domačih trgovcih.
 

Cube Analog deepgreen'n'black

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Nemški proizvajalec koles različnih cenovnih in kakovostnih razredov že od leta 1993. Kolesa, ki izpolnijo vsa pričakovanja. Nemški izdelek je težko slab. Svojo priljubljenost so pri Cubu dosegli, ker imajo po mnenju mnogih najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Danes predstavljamo njihova trdaka, ki sta letos pravi prodajni hit. Po geometriji se ne razlikujeta, samo po opremi.

Okvir: aluminij Lite
Vilice: SR Suntour XCM RL Disk, 100mm, Remote lockout
Sprednji menjalnik/zadnji menjalnik: Sram SX Eagle, 12 prestav
Prestavne ročice: Sram SX Eagle
Zavore: Shimano BR-MT200, hidravlične disk zavore (160/160)
Gonilka Sram SX Eagle Powerspline: 32T
Kasetni verižnik: Sram PG-1210 Eagle, 11-50T
Obročnika: CUBE ZX20, 32H, Disk
Plašča: Schwalbe Smart Sam, Active, 2.25
Teža: 14,1 kg
Cena: 829 evrov
 

Cube reaction Pro fadingblue'n'green

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Okvir: aluminij Lite
Vilice: RockShox Judy Silver TK Air, 100 mm, PopLoc
Sprednji menjalnik/zadnji menjalnik: Shimano XT RD-M8100-SGS, 12 prestav
Prestavne ročice: Shimano Deore SL-M6100
Zavore: Shimano XT BR-M8100, hidravlične disk zavore (180/160)
Gonilka: Shimano FC-MT511, 32T
Kasetni verižnik: Shimano Deore CS-M6100, 10-51T
Obročnika: Cube EX21, 32H, Disc, pripravljeno za tubeless
Plašča: zadnji: Schwalbe Racing Ralph, Addix Performance, Kevlar, 2.25, sprednji: Schwalbe Racing Ray, Addix Performance, Kevlar, 2.25
Teža: 13,1 kg
Cena: 1329 evrov
 

Focus Whistler 3.9

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Gorsko hardtail kolo Focus Whistler je zagotovo pravi spremljevalec za resno kolesarsko rekreacijo. Z lahkim aluminijastim okvirjem in 29-colskimi plašči bodo vzponi enostavni, hkrati pa boste uživali v spustih. Kolo je opremljeno z vrhunskim prestavnim sistemom Shimano SLX in hidravličnimi disk zavorami Shimano.

Okvir: 6061 aluminij
Vilice: RockShox Recon RL, 100x15 mm QR, 100 mm hoda
Zavore: Shimano MT200, hidravlične disk zavore
Zadnji menjalnik: Shimano SLX M7100, 12 prestav
Prestavna ročica: Shimano SLX M7100, 12 prestav
Sprednji menjalnik: /
Gonilka: Shimano MT610
Plašča: Schwalbe Smart Sam 2.25
Obročnika: Rodi Viper 21
Teža: 13,70 kg
Cena: 999 evrov
 

Focus Whistler 3.7

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Focus Whistler z izjemno lahkim aluminijastim okvirjem in 27,5-palčnimi kolesi. Opremljen je z udobnimi in zanesljivimi vzmetnimi vilicami SR Suntour XCT, ki ponudijo 100 mm hoda. Kolo je opremljeno s prestavnim sklopom in zavorami znamke Shimano, ki je verjetno najbolj priznan proizvajalec kolesarskih komponent in je že sam po sebi garancija za kakovost. Focus Whistler je pripravljen na vse! Ponuja vrsto možnosti predelave od prtljažnika, blatnikov do luči, s katerimi si ga prilagodite po svojih merah.

Okvir: 6061 aluminij
Vilice: SR Suntour XCT, 9 mm QR, coil spring, 100 mm hoda
Zavore: Shimano MT200, hidravlične disk zavore
Zadnji menjalnik: Shimano RD M5120 SGS
Sprednji menjalnik: Shimano Deore M6000
Prestavna ročica: Shimano Deore M6000
Prestavno razmerje: spredaj: 36/26, zadaj: 11-42
Gonilka: Shimano FC-M4100
Plašča: Schwalbe Smart Sam 2.25
Obročnika: Schürmann YAK 21
Teža: 14,60 kg
Cena: 749 evrov
 

Giant Fathom 2

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Druga generacija Fathoma je še boljša, le majhna sprememba v geometriji, in vožnja je še udobnejša in tudi hitrejša. Giant sodi med najboljše, njegove rešitve so največkrat vodilo vseh drugih proizvajalcev, saj je še vedno največji proizvajalec koles na svetu. Fathom je prav gotovo v samem vrhu gorskih koles. Kakovost, ki nikoli ne razočara. Od lani se je pocenil za 100 evrov.

Okvir: ALUXX SL-Grade aluminij
Vilice: Giant Crest 34 RCL, 130 mm
Prestavne ročice: Shimano Deore
Zadnji menjalnik: Shimano Deore
Zavore: Tektro TKD143
Zavorne ročice: Tektro TKD143
Verižnik: Shimano Deore
Gonilke z verižniki: Praxis Cadet Boost, 30t
Obročnika: Giant AM 29
Plašča: Maxxis Minion DHF, 29x2.5 WT
Cena: 1399 evrov
 

Scott Scale 965

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Odzivno kolo, ki ga odlikujeta izjemno lahek aluminijast okvir in notranja napeljava kablov za bolj »čist in lahek« videz. Zaradi tekmovalne geometrije, trpežnega okvirja in zanesljivih komponent navdušuje s svojim dirkaškim značajem in učinkovito ter udobno vožnjo. Kakovostne komponente, kot so vilice Rock Shox Judy Silver TK Solo Air ter pogonski sklop Shimano z 12 prestavami, zanesljive zavore Shimano in 29-palčna kolesa, pomagajo premagati vse ovire. Tehnologija zaklepa vilic z ročko RideLoc bo poskrbela za hitro in enostavno nastavljanje. »Če iščeš kolo, ki ga zaznamujejo zanesljivost, dobra vodljivost in vrhunska odzivnost ter lahkotni vzponi, potem je scott scale 965 kot nalašč zate.« Tako pač pravijo pri Scottu.

Okvir: Scale Alloy 6061 C, notranja napeljava žic, zamenljiv nosilec menjalnika
Vilice: Rock Shox Judy Silver TK Solo Air, 100 mm hoda
Oprema: Shimano 12 prestav, Shimano Deore, Rapidfire Plus (prestavne ročke), 12 prestav
Zavore: Shimano MT201, hidravlične disk zavore, 180/160 mm
Gonilka: Shimano FC-MT511-1, 32 T
Zadnji verižniki: Shimano Deore, 10-51 T
Obročnika: Syncros, 32H
Plašča: Maxxis Rekon Race, 29« x 2.25«, 60TPI
Cena: 1259 evrov
 

Scott Aspect 930

FOTO: Arhiv proizvajalca
FOTO: Arhiv proizvajalca

Scottov Aspect 730 spada med najbolj klasična gorska kolesa, saj je zelo enostaven, a hkrati uporaben. Cenovno ugoden model, ki že ima kolutni zavori in sprednje vzmetene vilice z možnostjo zaklepanja. Je lahko in učinkovito kolo, namenjeno kolesarjem, ki vstopajo v svet gorskega kolesarjenja ali pa iščejo zanesljivo kolo za vsakdanjo vožnjo ali pohajkovanje. Verižnik z dvema zobnikoma spredaj in zadnji zobnik v razponu 11-42 omogočata vožnjo povsod, s tem prenosom ne bo noben klanec prehud. Aspect 930 ima 29-palčna platišča, zadnji menjalnik​ Shimano Deore​ in 20 prestav.

Okvir: Aspect 900 aluminij
Vilice: Suntour XCR32
Zavore: Shimano MT200, hidravlične disk zavore
Zadnji menjalnik: Shimano Deore RD-M4120, 20 prestav
Sprednji menjalnik: Shimano FD-M4100
Prestavni ročici: Shimano SL-M4100
Velikost koles: 29«
Gonilka z verižnikoma: Shimano FC-M4100 / 36X26
Kaseta: Shimano CS-M4100-1 /11-42T
Obročnika: Syncros X-20 Disc32H
Plašča: Kenda Booster2.4« / 30TPI
Cena: 839 evrov

Komentarji: