Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Osem kilometrov na dan ni premalo

Je to noro ali zdravo: tekel bi, tekel vsak dan po osem kilometrov.
Osem kilometrov vsak dan? FOTO: Ljubo Vukelič
Osem kilometrov vsak dan? FOTO: Ljubo Vukelič
28. 11. 2020 | 09:31
9:29
Tisti, ki redno tečejo in oni, ki bi radi začeli redno teči, torej skoraj vsak dan, se navadno sprašujejo dve stvari: čeprav bi to morda ne priznali je prvo vprašanje kako dolg naj bo vsakdanji tek, šele potem pa, kaj to pomeni za telo in zdravje - in to drugo ni vedno ista stvar.
Saj veste: kar je dobro za vse bolj sposobno športno telo ni nujno tudi zelo dobro za zdravje!
image_alt
Tek in hrbtenica

Resni tekači včasih pravijo, da je treba vsak dan preteči osem kilometrov. Nekako se jim zdi to izvedljivo, brez večjih težav, konec koncev tudi zato, ker že za silo izkušenemu tekaču to vzame manj kot uro časa na dan. Saj veste, če imamo na voljo 17 budnih ur nam jih potem še vedno ostane 16.

Pa vendar, če tečemo vsak dan: je to res dobro za nas, bi nam trenerji, kineziologi in zdravniki to priporočili, bomo staknili dolgotrajno zoprno poškodbo, kaj bo z našo telesno maso in kako dobro bomo v resnici telesno pripravljeni ...
Mnogo vprašanj, vtkanih v tekaški dan. Kaj sploh hočemo?

Če že dolgo tekate in če ste telesno dobro pripravljeni in vas še niso načele poškodbe, ki ste jih staknili pri teku ali kje drugje, potem osem kilometrov na dan ni preveč. Če je tek pa vaš način življenja. Pustimo zdaj ob strani vprašanje, zakaj je tek to postal - v resnici je to naša intimna stvar, ki nikogar ne sme brigati, razen če je v krogu ljudi, ki so vam blizu.
Ampak saj veste - taki pogovori prevečkrat zavijejo v slepe ulice, med vzvratno vožnjo iz take ulice pa pride do nervoze ...
image_alt
Novost pri treningu vzdržljivostnih športnikov

Za večino resnih tekačev je osem kilometrov na dan majhna tedenska kilometrina. Seveda, če pomislite na maratonce, ki vsak teden pretečejo več kot 150 kilometrov, med njimi so tudi taki, ki tečejo dvakrat na dan - in to vse dni v tednu.

Koliko časa nam vzame, če tečemo osem kilometrov? Če smo uživači do konca, potem je to recimo nekaj minut manj kot uro, če za kilometer porabimo sedem minut.
Če smo pridni in vztrajni in zagreti za tek, se ta čas lahko izrazi v, denimo, slabih petdesetih minutah - če za kilometer teka porabimo šest minut.
Pri Poletu smo se naučili, da je za vsako športno početje potrebnega tudi precej znanja in poznavanje lastnega telesa FOTO: Ljubo Vukelič
Pri Poletu smo se naučili, da je za vsako športno početje potrebnega tudi precej znanja in poznavanje lastnega telesa FOTO: Ljubo Vukelič

Če tečete na kilometer pet minut, boste na cilju v 40 minutah - in rekreativni tekač, ki je tega sposoben, se mora za tak tempo kar potruditi. Zdajle nekateri, ki tečete in tole berete, morda malo vihate nosove. Kakšen tempo pa je pet minut na kilometer?
Naš odgovor je preprost: pameten in tako dober, da se z malo sreče ne bomo poškodovali in bomo lahko tekli pozno v starost.
Seveda se tudi sami spomnimo časov, ko smo osem kilometrov pretekli v pol ure in malo čez - in na to nas spominjajo mnoge tekaške poškodbe. Pri Poletu smo malo konservativni - bolje je v večinoma teči malo pod šest minut kot se vedno truditi, da bi bil naš tempo tam nekje pod štiri minute in pol na kilometer.

Torej, še vedno se sprašujemo ali naj tečemo vsak dan osem kilometrov ... Če ste začetnik, bi bilo to zelo nespametno. Vaše telo za kaj takega ni pripravljeno, zagotovo se boste poškodovali. Vendar pa teh osem kilometrov ni nujno izgubljenih - kaj pa, če bi jih vsak dan toliko prehodili, in potem sčasoma kakšen del te razdalje pretekli?
Če bi nas vprašali, kaj si mislimo o osemkilometrskem sprehodu vsak dan, bi rekli - če vam to uspe spremeniti v način življenja, ste zmagali.

Ampak, pravite, tekel bi ... Če ste navdušen začetnik in vas že malo krasijo leta, pa še kakšna boleča mišica ali sklep, potem tak tek ni dober za vas, pač pa vam bo škodil. Pojdite na tek dvakrat na teden, vmes pa poskrbite, da se dobro spočijete, v svoje življenje pa dodajte še kakšen drug šport - kolesarjenje je prima, pa pozimi plavanje, če imate možnost.
Nekateri ljudje potrebujejo več časa, da si opomorejo od teka in potrebujejo tudi dneve počitka. To lahko razumemo kot modrost!

Če ste resen tekač, ki teče in vadi pet ali šest dni na teden, jo lahko odnesete brez poškodb - če tečete po osem kilometrov, bo odlično, če vsak drugi tek odtečete počasneje ali zelo počasi, a to na koncu tedna lahko znese 50 ali 60 kilometrov, na koncu meseca pa 200 ali 300!
To je veliko - in če je vaša mesečna številka v kilometrih 150, je to pet kilometrov na dan; k tej številki se še vrnemo, na koncu.
image_alt
Tekel bi, ampak ne znam začeti

V Slovenskih novicah in Poletu že desetletja zelo v resnici edini v državi resno testiramo tekaške copate, in vemo, kako pomembno je za naša stopala, noge, sklepe, vezi, tetive, vretenca, vrat in glavo, da je obutev dobra. Življenjska doba copat je osemsto kilometrov, in za tiste, ki bi tekli vsak dan, to lahko pomeni več parov copat na leto in strošek.

No, če boste tekli po mehkih podlagah, v gozdu, po poljih in na makadamu in bili pazljivi, kam stopate, bodo copati po osmih stotinjah kilometrov takega terena drugačni kot pa če jih ves ta čas priganjate po asfaltu.
Asfalt so si izmislili za avtomobile in kolesarje, tekači smo nanj zgolj zašli. Besedo makadam bi lahko tekači prevedli kot najboljša srednja pot.
 

Raznolikost za več uspeha; ni pa to nujno


Torej: nam bo osem kilometrov teka vsak dan koristilo? Če tečete iz užitka, počasi, in ker uživate v teku v naravi, če opazujete naravo in če se vam med tekanjem krešejo misli, potem bo to lahko dobra odločitev. Obujete se v tekaške copate in stečete ven in to je to. Tu ni potrebne nobene filozofije.

Vaše telo ve, kaj lahko pričakujete. Ni vam treba razmišljati, kako daleč tečete, preprosto se odpravite ven. Včasih je preprostost najboljša in če vam tak tek ne predstavlja težav, če po tekanju niste razsuti, utrujeni, če normalno spite, potem lahko tečete vsak dam morda celo brez počitka - no, mi ga priporočamo, vsak tretji dan.
Če ste resen tekač, ki teče in vadi pet ali šest dni na teden, jo lahko odnesete brez poškodb. FOTO: Jan Esih Photography
Če ste resen tekač, ki teče in vadi pet ali šest dni na teden, jo lahko odnesete brez poškodb. FOTO: Jan Esih Photography

Nekateri trdijo, da se je pri nas tekaški bum končal, mi pa pravimo, da se ni, le tekači so se spremenili - več kot do nastopov na tekmovanjih jim pomeni tek v naravi. In tam jih boste našli.
Seveda tak netekmovalni tek ne pomeni, da ne želimo postati boljši, morda celo zelo dobri tekači. Če je tako, potem bo osem kilometrov, kot o njih pišemo, premalo. Govorimo o počasnem teku, vsak dan isto.

Naš napredek bo prišel, če bomo v tek dodali raznolikost, če bomo nekoliko spremenili razdalje, dodali hitrejše vadbene enote, tekli navkreber, poskrbeli za raznolikost v vadbi. O tem je v Poletu veliko pisal tekaški strokovnjak Klemen Laurenčak ... Vsak dan ista razdalja v istem tempu je kot tista, ki poje Benč: Vsak dan ob istem šanku .... Ni dobro. Morda vam Benč reče, da je tole pesem, ampak verjemite - ni dobro.
No, razen če želite shujšati in vam največ pomeni, da ohranjate isto telesno maso. Potem je vsak dan lahko isti.

Čeprav je tek veliko več, kot hujšanje je lahko tudi to. Saj smo že pisali o tem, kako shujšati s tekom in da je tek odličen način za to. Seveda, če se zavedate, da je mogoče shujšati z gibanjem in ob spoznanju, da moramo jesti zdravo in po pameti. A o tem je naša zdravica Nada popisala že za nekaj Poletov papirja ...

Seveda si vsi tekači nismo enaki, saj imamo različno telesno maso, tehniko teka in pa sposobnost, kako hitro teči. Dober tekač bo v enostavnem teku na osem kilometrov porabil manj kalorij kot nekdo, ki ima prekomerno telesno maso, je komaj dobro začel s tekom in poskuša teči čim hitreje.
 

Pet je nova osmica


Ob koncu: osem kilometrov vsak dan? Lahko, naša izkušnja v zadnjih dvajsetih letih nas uči, da če tečemo po pameti, da je tek zdrav tako za telo kot za dušo. Z njim se branimo pred kroničnimi boleznimi, diabetesu, boleznim srca in ožilja, kapi, raku in nevrološkim boleznim. Tako kot je težko sploh začeti teči, je tudi odločitev za osemkilometrski tek vsak dan težka. Najprej je težko, potem pa vse lažje.
FOTO: Bakal Oste
FOTO: Bakal Oste

Pri Poletu smo se naučili, da je za vsako športno početje potrebnega tudi precej znanja in poznavanje lastnega telesa. Velja se naučiti pravilnega teka, se podučiti o prehrani, in toplo vam priporočamo, da vadite po načrtu, ki vam ga strokovnjak pripravi po osebnem pogovoru. Spletni nasvet je premalo ...
image_alt
Tekel bi, a se mi ne ljubi

Predvsem pa je treba prisluhniti svojemu telesu, telo vam bo z različnimi znaki sporočilo, da je nekaj narobe.
Povsem preprosto: napor je pri teku del obvezne opreme - a je treba naše vozilo takoj zaustaviti, če nas kaj boli ali nam postane slabo.
Dober trener in kakovostno vodena vadbena tekaška skupina sta za zdaj najboljši odgovori, kako naj bo tek zdrav. Dvakrat na teden v skupini, drugo sam - to je lahko to, kar iščete. No, pa pazite, da pravilno zavežete vezalke, sicer vam vse znanje in dobri nameni lahko propadejo že v prvem koraku, ko spotaknete sami sebe.

In še tole smo obljubili ... Če je naša mesečna pretečena številka v kilometrih 150, je to pet kilometrov na dan; in če kdo vpraša nas, bi rekli, da je pet na dan prima in bolje kot osem. Pa ne vsak dan ob istem šanku ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine