Pametna oblačila za vadbo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V dneh, ko se zima preveša v pomlad, nam pogled z belih strmin uhaja na tekaške poti.

Pa tudi v izložbe – trgovin in tiste spletne –, ki ponujajo številne novosti. Nasprotno od smučanja, ki velja za enega dražjih športov, je tek poceni. Za rekreativce bodo čisto dovolj športne copate in udobna oblačila, a če ste za šport pripravljeni odšteti »malo« več in si to lahko privoščite, pred tekaško sezono ne bo težko zapraviti nekaj sto evrov (ali celo tisočakov). Tokrat smo pustili pametne ure ob strani in pripravili pregled drugih tekaških novosti.

PAMETNA OBLAČILA LUMENUS

ni podpisa
ni podpisa

Skupina Lumenus pod vodstvom mladega modnega oblikovalca Jeremyja Walla iz Los Angelesa izdeluje jakne, brezrokavnike, majice, hlače, nahrbtnike in različne dodatke, primerne za tekače, kolesarje, motoriste in druge. Vgrajene imajo skrite LED luči. Brez skrbi, luči ne nadomeščajo le odsevnikov, s katerimi bi bili v prometu vidnejši, ampak tudi drugim udeležencem sporočajo, kam in kako se bomo gibali. Pred začetkom se povežemo z mobilno aplikacijo, nastavimo cilj, kamor bomo tekli oz. se peljali, utripanje luči pa nam bo pokazalo pot. Luči na hrbtni strani (in nahrbtniku) delujejo podobno kot zaviralne luči pri avtomobilu, saj opozorijo druge, ko zmanjšate svojo hitrost. Še posebej so uporabna v večjih mestih, priročna prednost inovacije mlade skupine oblikovalcev in električnih inženirjev iz Kalifornije pa je, da so oblačila – ko luči in aplikacije ne uporabljamo – videti kot povsem običajna športna oblačila in dodatki. Cene se gibljejo med 100 in 495 ameriškimi dolarji za različne kose.

OBLAČILA Z ELEKTRONSKIMI SENZORJI SENSORIA

ni podpisa
ni podpisa

Eno najbolj razvitih podjetij, ki se ukvarja s tehnologijo za tekače, Sensoria je razvilo nogavice z elektronskimi senzorji (cena znaša 199 ameriških dolarjev), tekaške majice (149 ameriških dolarjev) in športne nedrčke (139 ameriških dolarjev). Ponujajo še več informacij o vašem gibanju in zdravju, ki jih lahko analizirate z uporabo mobilne aplikacije ali jih pošljete svojemu osebnemu trenerju.

Tako denimo nogavice ne štejejo le korakov, kadence oz. števila korakov na minuto, s senzorji pritiska in posebno odstranljivo enoto okoli gležnjev zaznajo tudi vašo tehniko teka, način pristanka (na katerem delu stopala pristajate) in čas, ko smo z nogami na tleh. Majice in športni modrčki prav tako merijo vse informacije o gibanju in natančen srčni utrip.

PAMETNA TEKAŠKA MAJICA HEXOSKIN

ni podpisa
ni podpisa

Pametne ure, s katerimi lahko merimo srčni utrip, izračunavajo porabljene kalorije, štejejo korake, nam pokažejo GPS-koordinate, nadmorsko višino, na kateri lahko beremo celo sporočila, ki smo jih dobili na telefonu, upravljamo glasbo in še bi lahko naštevali, dobivajo svojevrstno konkurenco, ki bo zanimanje vzbudila predvsem med profesionalnimi športniki, trenerji in nad elektroniko navdušenimi rekreativci. Prednost je tudi ta, da na roki in okrog prsi ne potrebujete zapestnic in pasov, saj so vsi senzorji vgrajeni v majico, ki se lahko poveže tudi z vašimi pametnimi urami in telefoni. Manjšo napravo Hexoskin spravimo v všitem žepku na desni strani majice.

Na videz povsem običajna črna majica (na voljo brez rokavov ali z dolgimi rokavi v ženski, moški in otroški različici), ki v kompletu z napravo in kablom stane 399 ameriških dolarjev, s senzorji meri srčni utrip in spremenljivost utripa (HRV), torej spremembo v posameznih intervalih med utripi. Ta označuje nihanje srčnega utripa okoli povprečnega, iz česar lahko ocenimo pripravljenost in utrujenost. Ta biometrična majica meri tudi upadanje srčnega utripa po naporu (HRR), elektrokardiogram (EKG), število vdihov na minuto (RPM), volumen vdihanega in izdihanega zraka na minuto, raven intenzivnosti, hitrost, pospešek, pokurjene kalorije, število korakov, kadenco in nadzira stanje med spanjem. Hitro sušeča majica, pralna v pralnem stroju, je lahka, dobro diha in ima tudi UV-zaščito.

Med drugim jo uporabljajo igralci moštva NBA Brooklyn Nets, posebno različico majice, poimenovane astroskin, pa tudi kanadska vesoljska agencija (CSA). Kanadska ekipa, ki je proizvodnjo majic začela pred desetletjem, v prihodnosti vidi svoje biometrične majice tudi v zdravstvu, saj bi lahko ljudem z zdravstvenimi težavami – še posebej tistim, ki denimo živijo v odročnih krajih – zagotovili meritve ves čas. Ima tudi opozorilno funkcijo, ki iz zgodovine podatkov lahko predvidi, kaj se bo zgodilo, in podatke, ki bi zahtevali pozornost, takoj pošlje pacientovemu zdravniku.
 

Več iz te teme:

Komentarji: