Par minut teka na dan lahko postavi Matildo malo na stran

Lahkoten in kratek tek v prostem času zmanjšuje vzroke za krajše življenje zaradi vseh bolezni in še bolj srčno-žilne vzroke smrti.
Fotografija: Še enkrat: znanstveniki so ugotovili dokazane dolgoročne koristi teka v prostem času in kako si s tekom ohranimo splošno in srčno žilno zdravje. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Še enkrat: znanstveniki so ugotovili dokazane dolgoročne koristi teka v prostem času in kako si s tekom ohranimo splošno in srčno žilno zdravje. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Čeprav je tek v prostem času priljubljena telesna dejavnost, je bilo dolgo časa malo znanega o dolgoročnih učinkih teka na smrtnost. Predvsem ni bilo dovolj natančnih odgovorov na to, kako količina teka in telesni odziv na tek, in daljše obdobje, ki ga posvečamo teku, zmanjšujejo umrljivost - bolje, podaljšuje življenje.
image_alt
O srcu za nas, rekreativne telebane

Število tekačev nenehno raste, kljub nekaterim pomislekom javnosti glede možnih škodljivih učinkov teka; biti moramo pošteni in opozoriti na ameriško ugotovitev iz študije, v katero je bilo zajetih 300 tekačev. Sledili so jim dve leti in pokazalo se je, da je utrpelo poškodbo 73 odstotkov žensk in 62 odstotkov moških, pri čemer je 56 odstotkov poškodovanih tekačev v obdobju raziskave utrpelo več kot eno poškodbo.
Ampak, pozor: raziskava je bila, kot vidite, opravljena med tistimi, ki veliko tečejo!

Znano je, da ima telesna dejavnost velike koristi za zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija in ameriška vlada sta pred leti objavili smernice za fizično aktivnost, ki temeljijo na dokazih in priporočajo vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut močnejše aerobne aktivnosti na teden ali enakovredno kombinacijo obojega.

O tem, kako tek podaljšuje življenje, so že leta 2014 pisali v Journal of the American College of Cardiology. V primerjavi z prepričljivimi dokazi o zmerno intenzivni dejavnosti in zdravju še ni povsem jasno, ali ima tudi intenzivnejši tek koristi za zdravje, če tečemo manj kot 75 minut na teden.

Preučili so povezave teka z vsemi vzroki smrti in tveganji srčno-žilne smrtnosti pri 55.137 odraslih, starih med 18 do 100 let, povprečna starost je bila 44 let.
Rezultate so zbrali s vprašalnikom o tem, kaj preiskovanci počnejo v prostem času.
Tedenski tek, celo manj kot 51 minut, s hitrostjo manj kot 10 kilometrov na uro, 1- do 2-krat na teden zadostuje za zmanjšanje tveganja smrtnosti v primerjavi z netekači. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tedenski tek, celo manj kot 51 minut, s hitrostjo manj kot 10 kilometrov na uro, 1- do 2-krat na teden zadostuje za zmanjšanje tveganja smrtnosti v primerjavi z netekači. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Podatki zajemajo 15 let dolgo obdobje in v tem času je zaradi različnih vzrokov umrlo 3413 ljudi, zaradi srčno-žilnih bolezni pa je bilo 1217 smrti. Pri preiskovani populaciji je teklo približno 24 odstotkov ljudi. V primerjavi z netekači so imeli tekači 30-odstotno in 45-odstotno nižjo možnost tveganja zaradi vseh vzrokov oziroma srčno-žilne umrljivosti in so lahko pričakovali, da bodo živeli tri leta dlje.

Tedenski tek, celo manj kot 51 minut, s hitrostjo manj kot 10 kilometrov na uro, 1- do 2-krat na teden zadostuje za zmanjšanje tveganja smrtnosti v primerjavi z netekači. V analizah sprememb tekaškega vedenja in umrljivosti so imeli vztrajnostni tekači 29 odstotkov nižje tveganje za vse bolezni in 50 odstotkov nižje tveganje zaradi smrti kot posledice srčno žilnih težav, obakrat seveda v primerjavi z netekači.
image_alt
Novi zapestni nadzornik in trener

Torej je celo 5 do 10 minut teka dnevno in pri počasnih hitrostih, manjših kot deset kilometrov na uro, povezano z izrazito zmanjšanimi tveganji smrti zaradi vseh vzrokov in boleznimi srca in ožilja.
Ta študija lahko motivira zdrave, vendar doslej sedeče posameznike, da začnejo in se zganejo in naredijo vse, da bi bili bolj zdravi in bi živeli dlje.

Še enkrat: znanstveniki so ugotovili dokazane dolgoročne koristi teka v prostem času in kako si s tekom ohranimo splošno in srčno žilno zdravje.
Svetovna zdravstvena organizacija in ameriška vlada sta, kot smo omenili, objavili smernice za fizično aktivnost, ki temeljijo na dokazih in priporočajo vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut močnejše aerobne aktivnosti na teden ali enakovredno kombinacijo obeh.

Študija, o kateri pišemo, pa nakazuje, da že pri sorazmerno majhnih odmerkih teka na dan, kar je pod trenutnimi minimalnimi uradnimi smernicami povečane aerobne aktivnosti, to zadostuje za daljše življenje.

Komentarji: