Poletov recept: Grahov pol(p)et

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Menda sodi tudi grah med eno danes tako priljubljeno poimenovanih super živil. Vendar poleg špinače in polente skoraj ne poznam živila, ki bi ljudstvo bolj delila mnenja na dva pola, kot je grah, ob katerem se vzbudijo le močna vroča ali pa popolnoma hladna negativna čustva ob okušanju te nad vse zdrave zelenjave. Vmesnih ravnodušnih ob misli na grah skorajda ni.


Zlasti v športnih vrstah naj bi bil grah še kako dobrodošlo in koristno živilo. Vsebuje izredno veliko beljakovin, balastnih snovi s katerimi uravnava prebavo in tudi znižuje glikemični indeks. Bogat je s prenekaterimi vitamini in minerali, kot so A, B, C, K, železom, magnezijem, manganom, kalijem. Prav tako ima veliko antioksidantov, uravnava raven sladkorja v krvi, ščiti zdravje srca, krepi kosti in še veliko drugih dobrih lastnosti. Skratka, grah je eno izjemnih živil, po katerem je občasno seči zelo na mestu. Dolgo časa so revnejši sušenega uporabljali za izboljšanje kvalitete svoje prehrane, ker je bilo živilo poceni, kot je še dandanes. 
Grahov polpet je tako z svojim deležem beljakovin lahko obrok, ki nadomesti meso. Za pripravo pa hiter in enostaven. Če nimate svežega(izven sezone) priporočam zamrznjenega in ne vloženega, saj le ta v večji meri izgubi svoje kvalitete.


Potrebujemo:
450 g zmrznjenega graha
2 korenčka
3-4 jajca
Kos v vodi namočenega kruha
Pol čebule
Pest peteršilja
Manjšo pest mete
Kruhove drobtine
Sol, poper
Olje


Priprava:
Zmrznjen grah kuhamo v vreli vodi dobrih deset minut, da se zmehča. Kruh namočimo v vodi. Sesekljamo čebulo, peteršilj in meto. Zmešamo grah, jajca, nastrgano korenje, čebulo, zelišča, ožet kruh, sol in poper. Z rokami vse dobro pregnetemo in rahlo zmečkamo, da dobimo zmes iz katere lahko oblikujemo polpete. Če je zmes preredka, dodajamo drobtine. Polpete iz obeh strani nežno potresemo z drobtinami in jih spečemo na vročem olju.(približno deset minut)

Več iz te teme:

Komentarji: