Poletov recept: Kaj nas briga, vse v en lonec!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

So ljudje, ki imajo radi preproste stvari in so ljudje, ki jim je bližje kompleksnost, da ne rečem zakompliciranost. Pri jedeh in kuharskih tehnikah je zgodba enaka - na eni strani imamo visoko francosko kulinariko s tono detajlov, tudi če gre za pripravo pire krompirja ali dušenje cvetače, na drugi strani preprosto kuharijo za vsakdan, ko moramo na hitrico pripraviti nekaj užitnega za lačno in tečno familijo.

Jedi na žlico so po osnovi ena taka sveta preproščina, enolončnice z enim loncem, v katerega zmečemo pač tisto, kar je tisti hip pri roki, pa nosilec tega principa. Po De Vinciju je to nič drugega kot vrhunec sofisticiranosti, za večino gospodinj pa zgolj praktična rešitev.

Spodnja ribja enolončnica sledi tej zgodbi, pa še ravno dovolj je barvita, da nam popestri meglen in malce zamorjen dan, kot je današnji torek.

Madžarska ribja enolončnica in sestavine za štiri osebe:

1,5 kg mešanih sladkovodnih rib
3 ali 4 večje čebule
2 papriki
2 paradižnika (ali paradižnik iz pločevinke)
žlička sladke mlete paprike
feferonček po želji
sol

Ribam odrežemo glavo in rep ter jim odstranimo drobovino in čim več kosti. Narežemo jih na toliko velike kose, da jih lahko zajamemo z žlico. Prestavimo jih v večji lonec z debelejšim dnom, dodamo drobno sesekljano čebulo, papriko in na kocke narezan paradižnik, zalijemo z ravno toliko vode, da vse skupaj lepo prekrijemo in počakamo, da tekočina zavre. Dodamo žličko mlete paprike (in feferon po želji), solimo in vse skupaj dušimo na šibkem ognju dobro uro. Enolončnice med kuhanjem ne mešamo, lonec raje pretresemo, da  se sestavine premešajo. Postrežemo še toplo s svežim belim kruhom.

Več iz te teme:

Komentarji: