Poletov recept: Kruhki z rožmarinom in suhim sadjem

Objavljeno
11. julij 2017 07.07
Posodobljeno
11. julij 2017 07.07
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Recept, ki ponuja hitro pripravljene dišeče in okusne kruhke, ki si jih lahko omislite bodisi za začetek dneva ali pa za na pot, izlet v hribe morda priročni celo za v žep vašega kolesarskega dresa.
V njih nastopa dišeči, eterični in  vsestranski rožmarin, ki vrača izgubljeno moč, sprošča telo in duha, bogat z antioksidanti, krepi srce in ožilje. Vsestransko učinkovit in uporaben.  V naši kulturi  nekoč rožmarin za spomin…V italijanski kuhinji pa nepogrešljiv.  Našim kruhkom pripomore v polnosti okusa.
Za dodatek energije v kruhkih pa poskrbijo rozine, posušen ananas in marelice.

Za 7-8 kruhkov potrebujete:
150 g pirine moke
250 g bele moke
Pol zavitka kvasa
3 žličke rjavega sladkorja
2- 3 vejice rožmarina
Olivno olje (nekaj žlic)
220 ml tople vode
12 g soli
60 g rozin
60 g suhih marelic
60 g suhega ananasa

Priprava:
Sadje najprej namočimo v topli vodi. Na olju v ponvi  na hitro prepražimo rožmarinove lističe. V skledo stresemo moko, sladkor in zdrobljen kvas. Dodamo še olje z rožmarinom, sol in vodo. Zgnetemo mehko testo (ko odstopa od sklede je primerno). Nazadnje dodamo še ožeto sadje. Po potrebi (glede na vlažnost) dodamo še vode ali moke.  V posodi na toplem testo vzhajamo 15 do dvajset minut, da naraste. Iz njega oblikujemo kroglice in jih ponovno vzhajamo približno 15 minut, da narastejo.
Vzhajane kruhke pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno 15 minut (odvisno od velikosti) , da zlato porjavijo.
Če pa ste še malo bolj gurmansko razpoloženi in ne preštevate kalorij pa jih lahko med jedjo pomočite v nekaj kapljic olivnega olja. Užitek zagotovljen.