Poletov recept: Nogometni grisini

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Grisini vam bodo morda prišli prav, če ste pred televizijo in gledate žogobrc dvaindvajsetih tetoviranih mož, se morda s svojimi prijatelji odpravili na daljši kolesarski izlet ali celo trening, po dolgem dnevu vrtenja pedalov pa ste izpraznili vaše glikogenske zaloge . Prijatelje mirno lahko povabite na kozarec piva, za zraven pa za prvo silo glodate domače grisine, ki bodo rahlo posoljeni in začinjeni potešili vašo hudo lakoto in nadomestili nekaj izgubljene soli.
Morda pa se odpravljate na izlet v gore, kjer vam prav tako v nahrbtniku lahko delajo družbo domači grisini kot prva pomoč.
Za današnji recept sem uporabila polnozrnato in rženo moko, vi pa si po želji lahko izberete svojo.

 

ni podpisa
ni podpisa

Za 10 do 15 grisinov potrebujete:
200 g polnozrnate moke
100 g ržene moke
Sol
Kocka kvasa
Nekaj žlic olivnega olja
Nekaj žlic sladke smetane
Približno 200 ml tople vode
Žlička sladkorja
Rožmarin, sezam, mak, solni cvet…za posip
Jajce za premaz

ni podpisa
ni podpisa


Priprava:
V toplo vodo nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Premešamo in pustimo vzhajati kvasec približno 15 minut. V moko naredimo jamico in dodamo kvasec, sol, olje in smetano. Vse skupaj dobro pregnetemo, da testo odstopi od posode. Testo ponovno vzhajamo 15 minut. Nato testo razdelimo na manjše kepice in iz njih zvaljamo dolge palčke-grisine.  Le te zopet vzhajamo 10 minut. Vzhajane premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z rožmarinom, solnim cvetom, makom, sezamom….
Grisine pečemo pri temperaturi 180 stopinj, približno dvajset minut, da lepo porjavijo.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: