Poletov recept: Osvežilec torta

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tokrat v pokušino predlagam dokaj preprosto po načinu izdelave, sočno in tudi ne prehudo kalorično tortico. Tako imenovani cheesecakei so že zdavnaj zapustili svojo rodno domovino (sicer obstajajo dileme, od kod pravzaprav prihajajo) in obnoreli svet. Njeni zametki naj bi izhajali iz Grčije. V današnji obliki pa si jo lastijo Američani.

Če poenostavim,so glavne značilnosti te sladice v najbolj razširjeni obliki in sestavi: tortno dno iz piškotnih drobtin in masla, srednji del torte, ki je sestavljen iz kremnega sira in smetane, tretji vrhnji sloj pa je običajno sadni. Ko obvladate osnovni princip in tehniko, je na vas samo še, da se prepustite domišljiji in ustvarjate.

Glede na to, da sem imela v mislih tortico  za rekreativno in aktivnejšo  populacijo, sem jo temu primerno tudi priredila. Namesto običajnih drobtin sem uporabila muslijeve in polnozrnate. Sladkor pa kokosov namesto običajnega. Pri vrhnjem sadnem delu pa vam svetujem, da si izberete vaše priljubljeno sadje.

Za torto premera  26 cm boste potrebovali :

Tortno dno:

200 g zmletih in presejanih  hrustljavih muslijev

150 g zmletih polnozrnatih piškotov

130 g stopljenega masla

sol

 

Krema:

350 g kremnega sira

200 ml stepene smetane

3 rumenjake

8-10  žlic kokosovega sladkorja (lahko tudi navadnega)

Limonina lupina, vanilija

Rum

10 g želatine

 

Vrhnji del:

500 g jagod

150 g borovnic

Večja pest malin

1 vrečka preliva(želatine) za torte, sladkor

 

Priprava:

Zmlete drobtine in ščep soli prelijte z stopljenim maslom in premešajte. Prepojene drobtine razporedite po tortnem obroču in dobro pritisnite po podlagi. Malo ohladite.

Nad paro mešajte  rumenjake, sladkor, vanilijo in rum. Ko je zmes že gosta (gostote pudinga ), jo odstavite in pustite, da se ohladi.

Zmešajte kremni sir, rumenjakovo zmes, limonino lupino  in narahlo primešajte še dobro stepeno smetano. Po vašem okusu in po potrebi še dosladkajte. Nazadnje vmešajte še po navodilu pripravljeno želatino.( nabreklo v mrzli vodi segrejte nad paro).

Kremo premažite po piškotnem dnu in vse skupaj dobro ohladite, da se krema strdi.( približno pol ure).

Nazadnje torto obložite še s sadjem in vse skupaj prelijte z prelivom za torte.

Če verjamete v to, da vaše telo za svoje delovanje potrebuje celo ogljikovih hidratov, beljakovin, sadja in za povrhu še želatine, si boste pripravili učinkovit in dokaj  celosten obrok- torto.

Naj vam tekne brez predsodkov in slabe vesti.

 

 

ni podpisa
ni podpisa

 


ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: