![ni podpisa](https://www.delo.si/media/images/20200909/465065.width-660.jpg?rev=0)
Neomejen dostop | že od 9,99€
Tokrat v pokušino predlagam dokaj preprosto po načinu izdelave, sočno in tudi ne prehudo kalorično tortico. Tako imenovani cheesecakei so že zdavnaj zapustili svojo rodno domovino (sicer obstajajo dileme, od kod pravzaprav prihajajo) in obnoreli svet. Njeni zametki naj bi izhajali iz Grčije. V današnji obliki pa si jo lastijo Američani.
Če poenostavim,so glavne značilnosti te sladice v najbolj razširjeni obliki in sestavi: tortno dno iz piškotnih drobtin in masla, srednji del torte, ki je sestavljen iz kremnega sira in smetane, tretji vrhnji sloj pa je običajno sadni. Ko obvladate osnovni princip in tehniko, je na vas samo še, da se prepustite domišljiji in ustvarjate.
Glede na to, da sem imela v mislih tortico za rekreativno in aktivnejšo populacijo, sem jo temu primerno tudi priredila. Namesto običajnih drobtin sem uporabila muslijeve in polnozrnate. Sladkor pa kokosov namesto običajnega. Pri vrhnjem sadnem delu pa vam svetujem, da si izberete vaše priljubljeno sadje.
Za torto premera 26 cm boste potrebovali :
Tortno dno:
200 g zmletih in presejanih hrustljavih muslijev
150 g zmletih polnozrnatih piškotov
130 g stopljenega masla
sol
Krema:
350 g kremnega sira
200 ml stepene smetane
3 rumenjake
8-10 žlic kokosovega sladkorja (lahko tudi navadnega)
Limonina lupina, vanilija
Rum
10 g želatine
Vrhnji del:
500 g jagod
150 g borovnic
Večja pest malin
1 vrečka preliva(želatine) za torte, sladkor
Priprava:
Zmlete drobtine in ščep soli prelijte z stopljenim maslom in premešajte. Prepojene drobtine razporedite po tortnem obroču in dobro pritisnite po podlagi. Malo ohladite.
Nad paro mešajte rumenjake, sladkor, vanilijo in rum. Ko je zmes že gosta (gostote pudinga ), jo odstavite in pustite, da se ohladi.
Zmešajte kremni sir, rumenjakovo zmes, limonino lupino in narahlo primešajte še dobro stepeno smetano. Po vašem okusu in po potrebi še dosladkajte. Nazadnje vmešajte še po navodilu pripravljeno želatino.( nabreklo v mrzli vodi segrejte nad paro).
Kremo premažite po piškotnem dnu in vse skupaj dobro ohladite, da se krema strdi.( približno pol ure).
Nazadnje torto obložite še s sadjem in vse skupaj prelijte z prelivom za torte.
Če verjamete v to, da vaše telo za svoje delovanje potrebuje celo ogljikovih hidratov, beljakovin, sadja in za povrhu še želatine, si boste pripravili učinkovit in dokaj celosten obrok- torto.
Naj vam tekne brez predsodkov in slabe vesti.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Berite Delo 3 mesece za ceno enega.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji