Poletov recept: pastirska pita

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Današnji recept bo klasična  tradicionalna jed iz Velike Britanije. Gre za preprosto dokaj hitro pripravljeno jed, ki se je Angleži poslužujejo kot razmeroma enostavnega, hitro pripravljenega in vseobsegajočega obroka. Bodisi za kosilo ali večerjo. Jed je originalno narejena iz mletega ovčjega mesa, zelenjave in krompirja. Veljala je večinoma za hrano revnejšega in kmečkega sloja (ovce v tej deželi menda res niso redkost).
Naša pita pa bo pripravljena iz govejega mesa, krompirja in zelenjave. Če želite pojesti obrok, ki naj bi obsegal delež ogljikovih hidratov, beljakovin in zelenjave, je to popolna izbira. Poleg tega pa jed tudi ni pretirano zahtevna za pripravo, za povrhu pa si jo lahko priredite po svojih željah in okusu.


Za 4 – 5 oseb potrebujemo:
1 srednje velika čebula
Olje
O,5 kg mletega govejega mesa (lahko tudi mešanega)
2 srednje velika pora
0,5 l paradižnikove mezge
Mala pločevinka graha
2 stroka česna
Pest sesekljanega peteršilja
2 korenčka
Ščep sesekljanega šetraja
Žličko mlete paprike
Sol, poper
1,5 kg skuhanega olupljenega krompirja
2 žlici kisle smetane
Malo mleka
2 -3 pesti ribanega sira


Priprava:
Olupimo krompir in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, por in mleto meso. Solimo in popramo. Nato dodamo še sesekljano korenje in česen. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in malo pokuhamo. Nato dodamo grah, peteršilj, šetraj, mleto papriko in še malo pokuhamo, da se vse skupaj zmehča. Odstavimo. Iz krompirja, smetane, masla in mleka naredimo pire krompir.
Mesno mešanico stresemo v pomaščen pravokotni pekač, čez to pa naložimo pire krompir, ki ga z vilico poravnamo. Vse skupaj še potresemo z nekaj sira in jed je nared za pečenje. Pito pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno 25 minut.

Več iz te teme:

Komentarji: