Poletov recept: Umazana rižota

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Najlepša stvar rižote je, da jo lahko pripravimo na milijon načinov. Tokrat smo izbrali najbolj umazanega, a morda najbolj okusnega. Ena najpomembnejših stvari pri pripravi dobre rižote nima z jedjo neke neposredne povezave. Goveja ali piščančja jušna osnova sta pač nekaj, kar mora imeti vsak dokaj resen domači kuhar v svojem zamrzovalniku. Če vaši stari starši ali starši pripravijo zlobno govejo ali piščančjo juho, jih prosite za malo čistega, s to tekočino bogov bo vaša rižota dosegla povsem nov nivo okusnosti. Ja, lahko kdaj pa kdaj pogoljufate s kakšno kocko, ampak naj to ne bo navada, nič se ne more primerjati z domačo govejo žup'co, tudi v rižoti ne.

Zakaj smo tokratno rižoto oklicali za umazano? Ker bomo v njo vrgli ogromno sestavin, ki mogoče po mnenju nekaterih ne pašejo ravno najbolj skupaj, obenem pa sproščajo ogromno okusa in počasno prehranjevanje zna postati težava, zato se lahko umažete tudi vi. Poleg dobre jušne osnove sta temelja tega recepta še sveža klobasa in domača panceta. Brez njiju v sveži in domači obliki pač ne gre. Fotografija ob članku ni najbolj reprezentativna, zato ker je rižota tako umazana, da je na svetovnem spletu že cenzurirana! Naslednjič obljubim, da jo slikam sam.

Umažimo roke

Za 2 krepka jedca potrebujemo:

 • Štiri rezine pancete (debelih pol centimetra)
 • Pol dobro začinjene domače klobase (če ni drugega, lahko tudi pečenico)
 • Srednje veliko korenje
 • Dva stebla mlade čebule
 • Dva stroka česna
 • Skodelica gobic (največkrat so uporabljeni šampinjoni)
 • Dve pesti sveže špinače
 • 1 liter goveje jušne osnove
 • Sol in poper
 • Parmezan
 • Maslo

Priprava:

Panceto narežemo na majhne kocke. Prerežemo ovoj od klobase in ven spravimo meso. Do nežnega vretja ogrejemo jušno osnovo.

Velika in malček globlja ponev bo odlična za našo rižotko, ki jo tako kot večino podobnih jedi začnemo pripravljati s čebulo na oljčnem olju. Pražite nekaj minut in dodajte panceto, ki mora biti ob koncu pečenja hrustljava. Med tem ko panceta to skuša storiti, v ponev dodajte meso iz klobase, gobice (nasekljane, kajpak) in korenje, narezano najprej na kolute, potem pa na lunice, torej prepolovljene kolute. Meso se bo na začetku še držalo skupaj, a z nekaj malega truda ga boste spravili narazen. Približno minuto preden boste našo mojstrovino zalili z jušno osnovo, dodajte skodelico riža in česen narezan na lističe. Mešajte dokler riz ne postekleni, potem pa kar pogumno v ponev z jušno osnovo, ki ste jo vmes pogreli do zares nežnega vretja. Malce manj kot polovica osnove bi morala pokriti riž in ostale sestavine. Zmanjšajte ogenj in na pol pokrijte s pokrovko.

Tekom kuhanja bo jušna osnova povrela, zato jo dodamo še toliko, da zopet pokrijemo riž, predlagamo doziranje z zajemalko, da ne boste riža preveč razkuhali.

Nujno morate vmes rižoto pokušati in oceniti kdaj je pripravljena. Ko še zadnje kapljice jušne osnove v rižoti hlapijo, dodajte malček masla in ga vmešajte v rižoto, ki je še vedno na majhnem ognju. Ob maslu dodajte še dve pesti sveže špinače, mogoče se vam bo zdelo sprva veliko, a kmalu je v rižoti praktično ne boste več opazili. Mešajte približno minuto in odstavite iz ognja, rižota mora biti kremna, a ne razkuhana!

Servirajte in posujte s parmezanom. Čudovito.

Več iz te teme:

Komentarji: