Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Poletov recept: "upgrade" praženega krompirja

ni podpisa
ni podpisa
Tanja Drinovec
22. 5. 2017 | 02:05
22. 5. 2017 | 02:05
1:56

Pražen krompir z dodatki

V koreninah sem čistokrvna Gorenjka Po vsej verjetnosti  (kot pri večini Gorenjcev) vsebujem gen za oboževanje krompirja. In menda je tako tudi prav. Namreč, po nekaterih teorijah, naj bi se v večji meri trudili jesti živila, ki izhajajo iz našega okolja.

Krompir je živilo, ki ga zaradi svoje kaloričnosti bije slab glas. Krivični smo...do neke mere. Skuhan krompir, najbolje v olupkih, je nizkokaloričen. Zlasti v lupinah krompirja se skriva veliko vitaminov, predvsem C in mineralnih snovi, v največji meri sta to kalij in fosfor.  Vsebuje zelo veliko vode (kar 80 %), sicer pa je pretežno iz škroba.

Moj današnji krompir bo nastopil v vlogi rahlo nadgrajenega praženega krompirja. Z dodano kuhano šunko in ostalo zelenjavo bo pravzaprav obrok , h kateremu prislonite recimo le še skledo dobre sočne zelene solate in  hitro kosilo bo »pod streho«.

Za 4 osebe potrebujemo:
1 kg krompirja
1 rdeča čebula
2 mladi čebuli
2 stebli pora
1 rdeča paprika
20 dag kuhane šunke (lahko vratovine, slanine…)
2 dl goveje juhe (lahko tudi iz kocke)
Sol, poper
Drobnjak (za okras)


Priprava:
Cel krompir operemo in  kuhamo približno 2o minut v vreli slani vodi, da se zmehča.  Nato ga olupimo.
V ponvi prepražimo, sesekljano čebulo, por, papriko in na kocke narezano šunko. Ko je vse popečeno, narežemo v ponev krompir, zalijemo z juho in  še naprej pražimo do mehkega. Po svojem okusu ga še solimo, popramo in serviramo.

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine