Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Upgrade Štefka, polnjena Štefani pečenka

Testo bo poskrbelo za ogljikovo hidratni del, goveje meso, skuta, jajca in sir kot izdaten vir beljakovin in maščob ter por za zelenjavni del.
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
10. 3. 2021 | 17:05
11. 3. 2021 | 13:35
2:41
Kot  deklič nisem bila ravno huda privrženka in ljubiteljica mesa. Celo nasprotno, bi lahko rekla. Vendar pa je obstajala mesna jed, ki je bila in je še dandanes ena meni najbolj priljubljenih hišnih mesnih jedi in jedi nasploh. To je enostavna mesna štruca ali kot ji pravijo tudi Stefani pečenka. Pri nas jo imenujemo kar Štefka.
image_alt
Pečena orada - na športni način

Današnji recept je malo predrugačena oblika le te.  Dodala sem ji še nekaj beljakovinsko zelenjavnega pridiha in ovila  v slasten hrustljav plašček iz listnatega testa. Tako je pravzaprav pečenka pošten in  celovit obed poleg tega pa sestavljen, pospravljen v pečico in gotov. Pripravljen za serviranje.

Testo bo poskrbelo za ogljikovo hidratni del, goveje meso, skuta, jajca in sir kot izdaten vir beljakovin in maščob ter por za zelenjavni del. Vse muhe kar na en mah. In to v povsem zadovoljivem razmerju.
image_alt
Ajdov narastek z gobami, sirom in slanino

Za 4 osebe boste potrebovali:

Mesni del za Štefani pečenko

500 g govejega mletega mesa (lahko tudi mešanega)
3-4 rezine polnozrnatega kruha
2 jajci
Pest peteršilja
Polovica čebule
2 stroka česna
Sol, poper
Krušne drobtine po potrebi
Porov nadev:
3 srednje veliki pori
200 g skute
1 jajce
2 pesti naribanega sira (edamca)
Sol, poper
Muškat
2 žlici kisle smetane
Zavoj listnatega testa
1 jajce za premaz
 

Priprava polnjene Štefani pečenke:


Predhodno namočimo kruh v vodi. Meso, sesekljano čebulo, peteršilj in česen zmešamo. Dodamo jajci, sol, poper. Primešamo še dobro odcejen kruh. Zmes mora biti primerno čvrsta, da ne razpada. To dosežemo z drobtinami.

Lotimo se porovega polnila. V ponvi prepražimo sesekljan por, kateremu smo dodali nekaj muškata, sol in poper.
Stresemo ga v posodo in mu dodamo preostale sestavine.  Zmešamo, da se zmes lepo poveže.
Nazadnje le še sestavimo pečenko.

Razprostremo listnato testo. Nanj razvlečemo mesno zmes, na njo pa še porovo. Vse skupaj zavijemo v štruco in jo premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečenko pečemo na temperaturi 180 stopinj približno 40 minut.
Še poštena skleda solate in dober tek.
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec

 
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec


Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec


Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Štefani pečenka. FOTO: Tanja Drinovec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine