Poskusite nekaj novega – lotite se drsanja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Nizozemci obožujejo drsanje, seveda pa še zdaleč niso edini ljubitelji tega športa. Drsanje ima veliko privržencev v skandinavskih državah in Rusiji, ljubitelje tega športa pa je mogoče najti tudi v številnih drugih državah (med drugim v Avstriji, Italiji, ZDA, Kanadi, Japonski in Koreji). V Sloveniji ni hitrostnih drsalcev in zelo redko boste našli koga, ki se ukvarja z drsanjem v naravi. Drsanje v Sloveniji ni kdove kako razširjeno, a če imate radi kolesarjenje, tek na smučeh ali smučanje, se boste morda vendarle preizkusili tudi v tem športu.

Kaj potrebujete?

Predvsem potrebujete drsalke. Drsalke za hokej ali umetnostno drsanje seveda niso primerne za drsanje na dolge razdalje. Za takšno drsanje potrebujete drsalke z dolgimi klinami. Obstaja kar nekaj vrst takšnih drsalk.

Za drsanje po jezerih, rekah ali kanalih so najbolj primerne drsalke, ki si jih pritrdimo na čevlje za tek na smučeh. Kline drsalk so izdelane iz jekla in so dolge od 40 do 45 centimetrov. Dolžino drsalk izberete glede na svojo težo in višino.

Na trgu so drsalke z vezmi Rottefella, NNN, NIS in SNS. Najbolj primerne za drsanje v naravi so vezi SNS znamke Salomon in prav te drsalci najpogosteje uporabljajo.

Klasične drsalke imajo dolge jeklene kline, pritrjene na čevlje. Bolj izpopolnjene imajo poseben mehanizem, s katerim so kline pritrjene samo na sprednjem delu drsalk. Poleg tega so tudi kline različno visoke. Za rekreacijsko drsanje na naravnem ledu so najbolj primerne drsalke z nizkimi klinami. Za hitrostno drsanje in drsanje po ledenih stezah pa je bolje izbrati višje modele. Treba pa se je zavedati tega, da je pri višjih klinah potrebna večja spretnost. Običajne drsalke naj bi bile za številko manjše od številke stopala. Gre za to, da se morajo drsalke resnično tesno prilegati, tako da ima človek nad njimi popoln nadzor.

ni podpisa
ni podpisa

Kje kupiti drsalke?

Največja težava ni izbira drsalk. V Sloveniji je največja težava nakup. Pri nas namreč ne prodajajo drsalk za hitrostno in turno drsanje. Najbližja takšna trgovina je Intersport shop v Techendorfu na Belem jezeru v Avstriji, ki je od Ljubljane oddaljen okoli dve uri in 15 minut vožnje z avtomobilom. Ob Belem jezeru si je možno drsalke tudi izposoditi. Še najbolje boste ravnali, če si boste drsalke najprej izposodili in poskusili, kako vam gre.

Kaj obleči?

Za drsanje potrebujete podobna oblačila kakor za tek na smučeh ali kolesarjenje. Tudi za drsanje so najbolj primerna oblačila, ki se tesno prilegajo telesu. Čelada sicer ni obvezna, vendar jo toplo priporočamo. Dobro si je tudi nadeti ščitnike za kolena in smučarska očala (če je zelo mrzlo, vetrovno ali med sneženjem).

Kje lahko drsamo?

Dobrih terenov za drsanje na prostem ni veliko. Če je zima resnično mrzla, zaledenijo tudi jezera v Sloveniji. Vendar se to ne zgodi vsako zimo. Morda bomo letos imeli srečo in se bomo lahko v tem športu preizkusili kar na tukajšnjih jezerih.

Na Belem jezeru v Avstriji (dobri dve uri vožnje iz Ljubljane) je mogoče drsati skoraj vsako zimo. Tudi letos so  jezero odprli za drsalce. V zadnjih dveh tednih januarja bodo tukaj priredili nekaj večjih drsalnih tur in tekmovanj, na katerih vedno prevladujejo nizozemski drsalci.

Drugo jezero, ki pogosto zaledeni, je jezero Runn na Švedskem. Pozimi je na jezeru več kot 30 kilometrov drsalnih prog, in to jezero povsem zamrzne skoraj vsako zimo. Če bi radi uživali v neokrnjeni naravi, je jezero Runn vsekakor zelo dobra izbira. Res pa je, da je zelo daleč.

Na Nizozemskem je mogoče vedno drsati po drsalnih stezah iz umetnega ledu, in to od jeseni do pomladi. Imajo kakšnih dvajset 400 metrov dolgih drsališč in celo pet kilometrov dolga drsalna steza iz umetnega ledu.

Če si želite resnično drsalno pustolovščino, morate Nizozemsko obiskati takrat, ko zamrznejo kanali. Vendar se to zgodi le nekajkrat v desetih letih. Ko pa se, je to v resnici čudovito doživetje. Takrat vlada na kanalih večja gneča kakor na nizozemskih prometnicah. Na zahodu države so številni kanali, ki so med seboj povezani. Ko zamrznejo, se vam ponuja na tisoče različnih poti. Tukaj pogosto prirejajo tudi organizirane drsalne ture po zamrznjenih kanalih.

ni podpisa
ni podpisa

Na kaj moramo paziti?

Drsanje po jezerih ni povsem nenevarno. Nikoli ne stopite na led, na katerem ni nikogar, in nikar se na led ne odpravite sami. Izberite jezera ali kanale, na katerih so že drsalci. Tam, kjer je drsanje organizirano, na primer na Belem ali Preseškem jezeru (pri Šmohorju) v Avstriji, je drsanje prepovedano, če led ni dovolj trden. Če led pod vami popusti, tako da padete v vodo, ostanite mirni. Splezajte nazaj na led in se takoj umaknite na toplo. Prvi hip namreč zaradi toplih oblačil sploh ne boste občutili mraza. Če potonete pod led, poiščite nad seboj temno liso, ker je tam v ledu odprtina, skozi katero se boste rešili.

Kako drsati?

Tisti, ki tečejo na smučeh ali znajo kotalkati, z drsanjem ne bodo imeli posebnih težav. Stati na jeklenih klinah na ledu je malce nenavaden občutek na začetku, tako da boste verjetno potrebovali kar nekaj časa, da se boste vsemu povsem privadili. Ko se boste prvič odpravili na led, najprej poskrbite za to, da boste na drsalkah ujeli ravnotežje, nato se začnite učiti, kako drseti po ledu. Tako kot velja to za vse druge veščine, si je tudi za učenje drsanje treba vzeti dovolj časa. Več ko boste vadili, bolje vam bo šlo. Na Belem jezeru v nekaterih obdobjih organizirajo šolo drsanja.

ni podpisa
ni podpisa

Opozorilo

Ko boste začeli drsati, se morate zavedati, da je to dejavnost, ki vas lahko povsem zasvoji. Ko človek enkrat začne, je težko končati. Če si želite resničen izziv, se pridružite na tisoče Nizozemcem, ki bodo v februarju poskušali oddrsati 200 kilometrov dolgo turo na Belem jezeru.

Več iz te teme:

Komentarji: