Prave smuči za pravega človeka

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Naše stare smuči si končno zaslužijo naslednice...

Odločili smo se za nakup novih. Tega nismo počeli že vrsto let, tehnologija je odrvela daleč naprej. Osnove so se precej spremenile.

Prvo vprašanje, ki si ga moramo zastaviti preden se odpravimo v prodajalno je: Kje bom smučal? Po kakšnem terenu? Ker bomo opisovali alpsko smučanje in smuči, se orientiramo na urejena smučišča, torej vsa tista nam dobro znana po državi in okolici. Za različne namene tako uporabljamo različne smuči: za smučanje po urejenih smučiščih potrebujemo torzijsko trše smuči za boljši oprijem robnikov, ki jih lažje vodimo iz zareznega zavoja v nov zarezni zavoj ter so zgrajene tako, da nudijo čim boljši oprijem robnikov. Ko boste vstopili v prodajalno in vas bo sprejel dober prodajalec smuči, se mu kar prepustite. Njegova vprašanja bodo deževala in vse kar se od vas pričakujete, da premislite in odgovorite točno tako, kot si predstavljate vaše smučanje.

Smuči za smučišče imajo poudarjen stranski lok, ki nam omogoča izpeljavo zareznih zavojev po robniku. S tem, ko smučko postavimo na robnike in jo obremenimo, se smučka upogne in ko upognjena smučka drsi skozi zavoj posledično zavija. Bolj jo glede na podlago nagnemo in obremenimo, bolj se bo upognila, bolj bo zavila. Vendar to zahteva že nekaj smučarskega znanja, kajne? Da, pozabili smo povedati, da je ta članek namenjen tistim, ki že znajo smučati a že kar nekaj časa niso. Oziroma po domače napisano, tole je čalnek, ki je bolj orientiran za lastnike "sulic". Vemo pa kdo so suličarji, mar ne?

Radij

Je beseda, ki jo boste pogosto slišali, ko boste spet začeli smučati. Pri smučeh za slalom oz. najprajše zavoje, se glede na dolžino, le-ta giblje okoli 12 metrov, pri  veleslalomskih pa okoli 19 metrov, čeprav so številke različne. Vmes imamo pa veliko množico različnih smuči za rekreativno smučanje po urejenih smučiščih, namenjenih za vse vrste zavojev med veleslalomskimi in slalomskimi, pa še kakšne. Tudi takšne, ki po besedah proizvajalcev "zmorejo" več radijev zaradi svoje strukture, pa takšne ki so asimetrične oblike in podobno. Za kratke zavoje torej iščemo manjši radij smuči, za daljše zavoje večjega, za "nekaj vmes" pa tam okoli 15-16 metrov. Točno geometrijo in radij določenega modela smuči pri določeni dolžini objavljajo proizvajalci.

ni podpisa
ni podpisa


Kaj je radij na smučeh?
Radij smučke nam pove, del kako velikega kroga je polkrog, ki predstavlja naš zavoj.

Dolžina

Da, še vedno je zelo pomembna pri izbiri. Še vedno je odvisna od naše telesne višine. Za kratke zavoje bodo slalomske smuči 10 do 20 cm krajše od nas, za dolge zavoje pa bodo veleslalomske smuči nekje tako dolge kot mi ali malce daljše. Ali se bomo poslužili raje smuči, ki so nekje vmes med tema dvema skupinama? V tem primeru je dolžina odvisna od tega, ali se bolj nagibamo k počasnejšemu ali hitrejšemu smučanju, če smo dokaj nevtralni pa lahko iščemo smuči, ki so okoli 10 cm krajše od nas.

Kaj je stranski lok smučke?
Smučke imajo različno poudarjen stranski lok in posledično različen radij pri isti dolžini. Bolj, kot je stranski lok poudarjen, manjši radij ima smučka.

 

Trdota

O tem pa včasih ni bilo govora! Težji kot smo, boljše kot obvladamo in v boljši fizični kondiciji ko smo, trše smuči so smiselne za nas. Za upogib trše smučke potrebujemo več energije, vendar se bo trša smučka manj upogibala tudi na način, ki ga ne želimo (torzijsko upogibanje) in robniki bodo posledično tudi pri večjih silah nastavljeni kot si sami želimo; na trši smučki se ne bomo počutili tako nestabilno tudi pri nekaj višjih hitrostih. Po drugi strani bomo z mehkejšo smučko hitreje napredovali v znanju tehnike in bolj uživali z manjšim vložkom: upognili jo in zavoj izpeljali po robniku bomo že z manj energije in gibanja in jo posledično lažje vodili po smučišču. Za začetnike so tako primerne mehkejše smuči, vendar se moramo pri izbiri trdote v osnovi najprej omejiti že s težo smučarja, ki jih kupuje, šele nato z njegovim znanjem.
Različni proizvajalci imajo sicer za minimiziranje torzijske upogibnosti in obenem doseganje mehkejše upogibnosti po dolžini različne metode in trike.

Želeno upogibanje smučke
Upogibanje smučke po dolžini nam zaradi oblike smučke omogoča, da smučamo v zarezni tehniki in zavoje izpeljemo po robniku.

Neželeno upogibanje smučke
Smučka se upogiba tudi po širini, kar nam ni všeč, saj zaradi tega upogiba izgubimo kontrolo nad nastavkom robnikov. Inženirji in matematiki bodo to upogibanje opisali kot "torzijsko zvijanje".

Posebnosti


Rezervirano za ženske! Da, danes je na trgu ogromno smučk, ki so rezervirane za nežnejši spol. Takih smučk včasih nismo poznali, danes pa ni resnega proizvajalca smuči, ki ne bi imel v katalogu poseben ženski program. Te smuči so prilagojene ženski konstituciji, velik poudarek pa je seveda na izgledu. Saj vemo zakaj.

Na koncu ali na snegu

Rekreativno smučanje je še vedno tako kot je bilo pred leti. Ne ustrašite se, da zaradi smuč ne boste doživeli sseh užitkov na snegu. Prava izbira pripomore k napredku, k boljšem smučanju in nič drugega. Torej, če spadate med tiste, ki bi radi vsako leto bolje smučali, potem je naš nasvet, da si izberete najboljše smuči, ki so primerne za vaše trenutno smučarsko znanje.


    

 

Več iz te teme:

Komentarji: