Pravi moški skrbi zase

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Kako spoznamo pravega moškega?

Pravi moški ima svoje male razvade, vendar v njih ne pretirava. Predvsem pa se redno pregleduje, pozorno spremlja svoje počutje in se že ob najmanjši telesni spremembi odloči za preventivni pregled. Pravi moški bo storil vse, da se izogne najpogostejšim  rakom, ki pestijo sodobnega moškega.

Pravi moški se zaveda, da s svojim zdravjem skrbi tudi za srečo svojih najbližjih. Zato z zdravim načinom življenja zmanjša tveganje za razvoj rakave bolezni ali omogoči njeno pravočasno odkritje, ki bistveno poveča možnosti ozdravitve. Pravi moški redno obiskuje spletno stran www.izogniseraku.si in facebook stran Pravi moški.

Vseslovenska akcija osveščanja Pravi moški

Dve slovenski nevladni organizaciji – Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku – sta v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana pripravili vseslovensko akcijo ozaveščanja o moških rakih. Podatki Registra raka RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč kažejo, da moški zbolevajo in umirajo za rakom v večji meri kot ženske. Ozaveščanja javnosti o rakih, ki se pogosteje pojavljajo pri moških, pa je premalo, na kar opozarjajo tudi mnogi na novo oboleli moški.

Slovenija je med 10 državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu, pred boleznimi srca in ožilja. Smo med petimi državami v Evropi z največjo incidenco raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških. Tudi pričakovana življenjska doba slovenskih moških (77,6 let) je pod povprečjem razvitih držav. Zato je ukrepanje na področju preventive in zgodnjega odkrivanja raka pri moških nujno, kot tudi ozaveščanje o dolžni skrbi vsakega posameznika za lastno zdravje.

Med značilne moške rake sodita rak mod in rak prostate. Več kot pri ženskah je pri moških raka debelega črevesa in danke, pljučnega raka ter raka glave in vratu.

ni podpisa
ni podpisa

Nasveti, kaj lahko ukrenete že danes, da zmanjšate ogroženost z rakom:

• Opustite škodljive navade in razvade (opustite kajenje in prekomerno pitje alkoholnih pijač)!
• Prehranjujte se zdravo, bodite telesno dejavni in vzdržujte normalno telesno težo!
• Bodite pozorni in skrbite za zdravo delovno in bivalno okolje! Udeležujte se organiziranega presejalnega programa Svit!
• Redno se pregledujte, pozorno spremljajte svoje počutje in se že ob najmanjši telesni spremembi odločite za preventivni pregled.

Več iz te teme:

Komentarji: