Prekmurska gibanica kot nagrada

Po aktivnem dnevu, ki smo ga preživeli v akciji na prostem, si bomo prislužili pravico do te čudovite slovenske vse opevane v živilih zelo bogate specialitete.
Fotografija: Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec

Vremenska napoved  je megla z dežjem…poje poznani gorenjski avtor, ki v svoji pesmi (ki so zaznamovale mojo mladost) okleva ali naj gre na pot ali ne in se naposled le odloči, da gre na »štop« k svoji ljubezni.
image_alt
Kolesarkin ajmoht

Naša vremenska napoved pa nam kaže precejšnjo ohladitev in še malo zime, ki nas bo morda tudi nagnala na zrak in na lepše k svoji ljubezni rekreaciji. Kot ljubitelji zimskih radosti in športov, ki ji pritičejo se bomo morda ponovno spravili v akcijo in pogon na sneg. Zato nam utegne priti prav malo močnejših kalorij, ki jih bomo na hladnem zraku zagotovo pokurili.
image_alt
Goveji golaž za rekreativce

Zato sem se tokrat odločila za Prekmursko gibanico, ki seveda sodi med bolj prepoznavne narodne jedi slovenske kulinarike. Točneje je seveda kot ime pove gibanica sladica, ki je doma v Prekmurju torej delu Slovenije kjer teče reka Mura. Gre za večplastno po točno določenem zaporedju sestavljeno jed, ki se je zaradi svoje bogatosti tako po sestavinah kot tudi po kalorijah pekla bolj ob praznikih.
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec

Danes so nam vse te surovine precej bolj dostopne. In ko govorimo o surovinah, lahko rečemo, da je v gibanici pravo malo bogastvo zelo kvalitetnih živil kot so jajca, skuta, orehi, jabolka in mak.

Peka gibanice sicer res ni najhitreje pripravljena jed vendar si zaradi svojega okusa in tudi lepega videza zasluži naš čas in pozornost. Nadeve lepo in čim bolj enakomerno razvrščamo en preko drugega, da dobimo čim lepše kocke.
Po aktivnem dnevu, ki smo ga preživeli v akciji na prostem si bomo prislužili pravico do te čudovite slovenske vse opevane v živilih zelo bogate specialitete.
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec

Za velik pekač gibanice potrebujemo:


Testo 321:
600 g moke
400 g masla
200 g sladkorja
2 jajci
Vanilja, ščep soli, rum
Zavitek vlečenega testa ali:
500 g moke
3,5 dl moke
1 žlička kisa
Ščepec soli

Makov nadev:
300 g maka
100 g sladkorja
Vanilja
Jabolčni nadev:
1800 g jabolk (očiščena naribana)
130 g sladkorja
Vanilja, nastrgana limonina lupina
Cimet, klinčki, vanilja

Skutni nadev:
1200 g skute
3 jajca
120 g sladkorja
Vanilja, limonina lupina, rum
2 žlici kisle smetane
Orehov nadev:
300 g mletih orehov
100 g sladkorja
Vanilja, cimet

Poliv:
800 ml kisle ali sladke smetane
3 do 4 jajca
1 stopljeno maslo za polivanje
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Prekmurska gibanica. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava:


Iz sestavin za krhko testo (321) zgnetemo mehko testo in ga pustimo malo v hladilniku. Prav tako zgnetemo vlečeno testo, če se odločimo za domačega. Pripravimo še vsak nadev posebej. Na pomaščen pekač položimo razvaljano krhko testo in nanj plast vlečenega testa, ki ga pokapljamo s stopljenim maslom. Na to potresemo polovico makovega nadeva in ga polijemo s polivom iz smetane.

Sledi plast vlečenega testa polita z maslom. Nanjo polijemo skutni nadev, ki jo pokrijemo z vlečenim testom politim z maslom. Naslednja plast je orehov nadev, ki ga polijemo s smetanovim polivom. Nazadnje še enkrat testo z maslenim polivom in jabolčnim nadevom. Vse to pa še enkrat ponovimo. Zadnji jabolčni sloj pokrijemo z vlečenim testom in dobro prelijemo s polivom. Preostane nam še pečenje. Gibanico pečemo na 180 stopinj približno uro. Ko se malo ohladi jo še razrežemo na kvadrate.

Komentarji: