Priprava na Franjo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Do starta maratona Franje je le še parkrat spat.

Verjetno poznate znamenito pravilo, nastalo med ljubljanskimi kolesarji, da 'čez Franjo prideš, če imaš do dneva starta vsaj 700 prevoženih kilometrov'. No, nekateri ga celo lahko potrdijo. Vendarle pa se maratonov, kakršen je Franja, ne gre lotevati brez nekoliko vecč in kakovostne, pametne vadbe. Kako torej vaditi, da bo šlo čim lažje in s ćim večjim užitkom? Naši kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 165 kilometrov, brez težav prevozite, v njem uživate ali pa celo izboljšate čas z lanske Franje, če boste tedne pred startom ( slaba dva meseca) pravilno in pametno vadili. Seveda mislimo s tem na nekoliko bolj aktivne rekreativne kolesarje, ki morajo na teden prekolesariti vsaj 160 kilometrov.

 

ni podpisa
ni podpisa

To so kolesarji, ki so bili športno aktivni tudi pozimi in so skoraj vsak topel zimski ter pomladni dan izkoristili za kolesarjenje. To ste splošno fizicno dobro pripravljeni posamezniki, ki imate ze prevozenih nekaj sto (700 do 800) bazičnih kilometrov. Pri vadbi, ki vam jo svetujemo mi, boste namrec intenzivnost in obseg še povečevali, zato vam v zadnjem mesecu pred Franjo ne sme biti težko sedeti na kolesu štiri do pet ur. Kolesariti morate vsaj trikrat na teden. Upoštevali smo tudi, da ste zaposleni in želite kakšen dan v vikendu prezžveti tudi z družino, zato smo kolesarske dneve omejili na ponedeljek, sredo in soboto.

V naši reviji Polet in na tej spletni strani nas je skozi trening in pripravo na Franjo vodil selektor državne članske reprezentance Andrej Hauptman:

https://polet.delo.si/telovadnica/pomembno-se-je-voziti-ne-zmagati

https://polet.delo.si/na-kisiku/pedali-2018-sezona-z-andrejem-hauptmanom

https://polet.delo.si/na-kisiku/franja-je-tu-mi-tudi

....

 

Tudi kolesarji začetniki morate še vedno vaditi trikrat na teden, prevoziti pa morate najmanj 55 kilometrov na teden (to je na primer približno tri kroge okoli Šmarne gore po trasi Šmartno – Skaručna – Vodice – Krašnja – Valburga – Smlednik – Zavrh – Pirnice – Tacen – Šmartno). Za vas so primerni dnevi za vadbo petek, nedelja in sreda. Obseg in intenzivnost vadbe sta prilagojena začetnikom, kar pomeni, da smo upoštevali tudi, da kot kolesarji začetniki niste vajeni sedeti na kolesu dalj časa in boste kdaj tudi sestopili.

Veliko užitka pri vadbi in pri pripravi na veliki kolesarski dogodek!

Ekipa Franja.org, Andrej Hauptman in Polet

Več iz te teme:

Komentarji: