Quadski XL – vodni skuter ali štirikolesnik? Oboje!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Prejšnji teden smo se z družino in domačo "gajbo"  na štirih kolesih odpravili v deželo rdečo-bele šahovnice. K našim južnim sosedom, na morje, ki smo ga vsi že nestrpno pričakovali.

Ko smo prišli na največji otok v Kvarnerskem zalivu, sem se po stari navadi odpravil po kampu zganjat "slovensko foušijo". Ja, ogled parkiranih avtodomov je zame vedno dogodivščina zase. Vedno mi je bilo zanimivo sprehajat se mimo spoliranih stanovanj na štirih ali več kolesih ter opazovati zdolgočasene lastnike, ki so se, kljub 40 stopinjam vztrajno nastavljali sončnim žarkom do tiste, zame nepredstavljive rdeče barve – barve kuhanega raka.

In tam nekje med ožganimi skandinavci in priletnim nemškim parom sem ga zagledal. Bil je parkiran v prikolici. Mislil sem, da je to spet en Smart, ki ga namesto dvonožno gnanih prevoznih sredstev lastniki hiš na kolesih uporabljajo za pot do bližnje trgovine v kampu.

Ne, bila je dvoživka, hibrid med avtom in vodnim skuterjem. Zadeva ni nova, ampak jaz sem ga videl prvič in moram priznati, da je name in na mojo kamero pustil tisti »wohoho feeling«. Zadeva je res impozantna na prvi pogled. No, moja raziskovalna žilica mi ni dala miru in v senci domače "tende" sem pobrskal po svetovnem spletu.

Zadevo izdeluje podjetje Gibbs iz kraja Auburn Hills, ki se je že v začetku specializiralo za izdelavo HSA – jev: High speed amphibians. Torej, noro hitrih dvoživk, ki so zmožne hitrosti do 70 km/h na kopnem in na vodi. Vodilo inženirjev je bila svoboda gibanja tako na vodi kot na kopnem. In v stilu pravih desantnih dvoživk se tudi ta iz Mr.Jekylla v Dr.Hydea spremeni s pritiskom na gumb. Po želji se kolesa umaknejo in že lahko strašimo jate mimo plavajočih sardel. Ko pridemo do plaže, kjer bi se radi izkrcali, pritisnemo gumb in hopa že smo na poti do vrha hriba. Top!

Motor so si genialci izposodili pri Bavarcih. Proizvede zavidljivih 140KM, kar je za približno 600 kg težko vozilo dovolj, da z njim brez težav požiramo morske milje ali zemeljske kilometre. Ko sem ga videl v "akciji", je bila stvar res impresivna. In moram priznati, da je Quadski obračal poglede povsod, kjer se je pojavil.

Zdaj vem, kaj si bom zaželel za mojo naslednjo polno obletnico. Quadski, moj boš!

Več o tej dvoživki si lahko preberete na njihovi spletni strani ali pa si v senci domače jablane ogledate tudi predstavitveni video in se, vsaj za trenutek prestavite na morje.

V tem primeru na Atlantik.

Več iz te teme:

Komentarji: