Raziskovalci Univerze na Primorskem so uspeli!

Fotografija: President Barack Obama watches a virtual reality film captured during his trip to Yosemite National Park earlier this year, in the Outer Oval Office, Aug. 24, 2016. Personal aide Ferial Govashiri sits at her desk at left. (Official White House Photo by Pete Souza)
Odpri galerijo
President Barack Obama watches a virtual reality film captured during his trip to Yosemite National Park earlier this year, in the Outer Oval Office, Aug. 24, 2016. Personal aide Ferial Govashiri sits at her desk at left. (Official White House Photo by Pete Souza)

Raziskovalci Inštituta Andrej Marušič in Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem so v letih 2016 in 2017 sodelovali v mednarodnem projektu »ERGOSIGN - Inovativni pristopi k učenju ergonomskih načel za oblikovalce na področju oblazinjenja in spalne industrije z uporabo navidezne resničnosti«, financiranega s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus+. V projektu so sodelovali Romunska zveza proizvajalcev pohištva, Poljska zbornica proizvajalcev pohištva, Univerza v Brasovu ter Center za raziskave na področju pohištva in lesa iz Murice (Španija).

Evropska unija izdela kar četrtino vsega pohištva in s spanjem povezanih komponent. Na tem področju je bilo leta 2012 zaposlenih 900.000 evropskih delavcev v približno 126.000 podjetjih. V istem letu je ta sektor ustvaril 84 milijard prihodkov in skoraj 30 milijard dobička. A vrednosti prihodkov so bile za 13% nižje kot v letu 2007, medtem ko so se na Azijskem trgu v istem obdobju povečale za 230%. Osrednja ideja v ozadju projekta ERGOSIGN je bila pregledati trenutno stanje usposobljenosti delavcev v omenjenih sektorjih ter predlagati rešitve, ki bi še okrepile proizvodnjo ter njeno kakovost.

ni podpisa
ni podpisa

Raziskovalci Univerze na Primorskem so k projektu prinesli predvsem prepotrebna znanja na področju ergonomije in sorodnih disciplin. Ergonomija je znanstvena veda, ki preučuje interakcijo med človekom in njegovim okoljem (največkrat delovnim okoljem) in išče ukrepe, ki zajemajo oblikovanje delovnih mest, orodij, izdelkov in drugih elementov, s katerimi je človek v stiku. Na ta način prispeva k produktivnosti in udobju ter zmanjša pojavnost poškodb in bolezni. Izobraževanje in usposabljanje sta bila izpostavljena med ključnimi točkami strategije EU2020 za premagovanje socialno-ekonomske krize v evropskih državah. Program izpostavlja tudi nujnost zagotovitve novih usposabljanj in možnosti sodelovanja med organizacijami in mladimi delavci, da ti razvijejo strokovne veščine in da se poveča razsežnost dela mladih v Evropski uniji. Osrednji namen projekta ERGOSIGN je ponuditi inovativen pristop k učenju na področju ergonomije in oblikovanja v industriji oblazinjenega in spalnega pohištva. Na podlagi ugotovljenih primanjkljajev znanja evropskih oblikovalcev v teh sektorjih bodo vzpostavljene najprimernejše učne poti, da se ti primanjkljaji odpravijo. Za nadaljnji razvoj sektorja je ključno, da so delavci usposobljeni tako v tehnološkem smislu (da bodo v prihodnje pri delu kar najbolj učinkoviti), kot tudi v z ergonomskega vidika, saj trg vse pogosteje zahteva izdelke, ki niso le estetski in funkcionalni, temveč tudi udobni in prijazni človeku.

President Barack Obama watches a virtual reality film captured during his trip to Yosemite National Park earlier this year, in the Outer Oval Office, Aug. 24, 2016. Personal aide Ferial Govashiri sits at her desk at left. (Official White House Photo by Pe
President Barack Obama watches a virtual reality film captured during his trip to Yosemite National Park earlier this year, in the Outer Oval Office, Aug. 24, 2016. Personal aide Ferial Govashiri sits at her desk at left. (Official White House Photo by Pe

Med glavnimi cilji projekta je tudi spodbujanje vključevanja tehnologije in navidezne resničnosti v učenje in usposabljanje, ter podpirati tako učeče kot pedagoško osebje pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije in krepitvi svojih digitalnih kompetenc. V ta namen bo razvito 3D virtualno orodje, ki bo ponudilo nov pristop k usposabljanju in učenju, ter ustvarili e-učilnico z vsemi potrebnimi gradivi za izobraževanje na področju ergonomije in oblikovanja oblazinjenega pohištva in s spanjem povezanih izdelkov. S simulacijo resničnega okolja bo tako uporabnikom ponujena privlačna ter demonstrativna učna pot k novim kompetencam, medtem ko bodo preko e-učilnice prejeli poglobljena tehnološka in ergonomska znanja na dotičnih področjih.

 

Dr. Nejc Šarabon, Žiga Kozinc
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju in Inštitut Andrej Marušič

Več iz te teme:

Komentarji: