Sataraš, polni poletni obrok

Verjetno dobro poznate reklo 5 na dan, kar pomeni 5 barv torej vrst sadja in zelenjave vsak dan.
Fotografija: Sataraš se običajno uživa kot topla predjed, kot priloga k mesnim jedem ali pa kar kot samostojna jed z rižem in krompirjem. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Sataraš se običajno uživa kot topla predjed, kot priloga k mesnim jedem ali pa kar kot samostojna jed z rižem in krompirjem. FOTO: Tanja Drinovec

Sataraš je verjetno dobro poznana jed mnogim od vas. V višku poletne sezone (sicer nam jo to poletje malo gode z občutkom jeseni), ko imamo vse poletne zelenjave v izobilju, je sataraš torej jed, ki poleti zaseda lonec marsikoga. Pri nas doma je jed družinska poletna stalnica že od nekdaj.
image_alt
Filana paprika se reče po domače

Sataraš je doma iz pokrajine Baranja, predel, ki se nahaja v južni Madžarski in Hrvaški, ki meji na Madžarsko. V osnovi gre pri tej jedi za praženo zelenjavo; papriko, paradižnik, čebulo, nazadnje pa ima običajno primešana jajca. V našem receptu ga bomo nekoliko oplemenitili še z nekaj drugih vrst zelenjave in vitaminov, ki so nam trenutno na voljo.

Verjetno dobro poznate reklo 5 na dan, kar pomeni 5 barv torej vrst sadja in zelenjave vsak dan. Naš staraš bo tokrat skoraj vse to zajel. Francozi pa bi recimo to jed primerljivo poimenovali ratatouille, ki smo ga tudi že naredili v naši rubriki.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


Sataraš se običajno uživa kot topla predjed, kot priloga k mesnim jedem ali pa kar kot samostojna jed z rižem in krompirjem. Sami si izberite, kako boste uživali ta vitaminsko mineralni, zdravja in lepih barv polni poletni obrok. Pri meni, ki sem bolj krompirjeva, je na mizi običajno kar s pire krompirjem. Če ste bolj nizkokalorično naravnani in zraven potrebujete dodatek beljakovin, pa tudi z ocvrtim jajcem poleg ne bo šibak obrok.

 

Sataraš: za 3 do 4 osebe potrebujemo:


Olivno olje
1 čebula
1 večji por
3 do 4 raznobarvne paprike (rumena, rdeča, zelena)
3 veliki olupljeni paradižniki
1 večji jajčevec
1 bučka
Šopek sesekljanega peteršilja
Žlička mlete sladke paprike
2 stroka česna
Sol, poper
3- 4 jajca

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava sataraša:


Na olju prepražimo sesekljano čebulo in por. Dodamo ji na trakove narezano papriko. Pražimo jih, dokler se malo ne zmehčajo. Dodamo sesekljan česen nato pa še na koščke narezan paradižnik. Vse skupaj dušimo, dodamo še na koščke narezane bučke, jajčevec, peteršilj in papriko v prahu. Solimo in popramo. Pražimo, da se vse skupaj lepo zmehča. Nazadnje primešamo še jajca in jih mešamo toliko časa, da zakrknejo nato pa jed še toplo serviramo. Nekateri sataraš uživajo tudi ohlajen.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

Preberite še:

Komentarji: