Sipaboard – Slovenski ultra sup

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ampak še zdaleč si ni predstavljal, da je bil tisti vroč, poletni dan začetek zgodbe o uspehu. Ko je ženski del družine začel z morskim tokom veslati stran od obale, mu je kmalu postalo jasno, da bo vrnitev na domačo korčulsko plažo vse prej kot lahka. Utrujenost in tok sta naredila svoje, dekleti pa sta odveslali do bližnjega zaliva in poklicali na pomoč Sebastjana. Ko je bila družina združena in ko so se prvi strahovi razblinili kot milni mehurček, je Sebastjan, nekoč odličen alpski smučar in lastnik športne trgovine, začel razmišljati, kaj bi lahko storil, da bi otrokom in nežnejšemu spolu malo olajšal dopustniško veslanje. Ob kozarčku egipčanskega izuma pod senco domače pergole je prišel do genialne ideje – zakaj ne bi tudi na sup-desko pritrdili nič več in nič manj kot – električni pogon. Ko je idejo predstavil Saši, je bila nad zamislijo navdušena. V roke sta prijela prenosnik in ob zvokih škržatov in oddaljenih glasovih dalmatinskih klap začela mrzlično brskati po svetovnem spletu v iskanju sup-deske, ki bi imela električni motor. In glej ga, zlomka, stvar ni obstajala. Tako se je v tisti vroči korčulanski noči rodila ideja o Sipi – prvem, z elektromotorjem gnanem in samonapihljivem supu na svetu. Ko se je druščina vrnila v mesto pod Veliko planino, je Sebastjan takoj stopil v akcijo. Okoli sebe je zbral skupino prijateljev, ki je začela mrzlično iskati tehnične rešitve, del ekipe pa se je prek svetovnega spleta prijavil na platformo Kickstarter, v kateri so zbrali zavidljivih 340.000 dolarjev. Kot vse dobre zamisli je tudi Sipaboard začel nastajati v kamniških garažah, pod budnim očesom očeta projekta Sebastjana Sitarja. Ekipa je garala vse noči, da so iz prototipa motorja, ki je bil na začetku kar s srebrnim lepilnim trakom pritrjen na zadek deske, prišli do izdelka, ki se ga ne bi sramovali niti v Nasi. Za izdelavo pogona so bili uporabljeni res najboljši materiali. Polikarbonatno ohišje, pogon jet, kompresor in baterija so srce tega kamniškega dragulja. Tu pa so prišli do prve ovire. Ker je Sipaboard prvi tak izdelek na svetu, so morali tudi samonapihljivo desko razviti na novo, tako da je izpolnila visoke kakovostne standarde kamniških genijev. Deska je morala imeti v sredini luknjo, v katero se vstavi pogon, hkrati pa je morala zagotoviti tudi vzorno vzdolžno trdnost. Skratka, napake ni smelo biti. Za pomoč pri izdelavi deske so se obrnili na gospoda Joeja Steinerja in Ericha Ammana, lastnika švicarskega podjetja Fun Care, ki je že leta ena vodilnih firm na svetu za izdelavo napihljivih sup-desk in »bodyboardov«. Na trgu so vsem bolj znani pod blagovno znamko Airboard. Gospodom iz Zuga je bila Sebastjanova ideja tako všeč, da so napeli vse sile in izdelali desko, ki je zadostila strogim merilom ekipe Sipaboard. In zvezda svetovne sup-scene je bila rojena!

V čem se deska Sipaboard razlikuje od drugih sup-desk?

Na prvi pogled se Sipaboard ne razlikuje dosti od drugih desk. Kar pa takoj bode v oči, je tisto pravo bistvo tega genialnega supa. Pogon, ki je nameščen v sredini deske, in kompresor, ki desko v nekaj minutah brez uporabe dodatne tlačilke napolni na pritisk 1,2 bara. Pa da ne bo pomote. Pogon ni bil izdelan in še zdaleč ni namenjen temu, da bi na desko sedli in oddrveli na drugo stran zaliva. Kljub temu da nam polna baterija, ki se polni eno uro in omogoča približno 1000 ciklov polnjenja, omogoča kar do štiri ure samostojne vožnje in uživanja v pogledih na brhka dekleta ali mišičaste fante na plaži, je Sipaboard še vedno športni rekvizit in se kot tak tudi uporablja. Bistvo supanja je veslanje. Ker je bila deska izdelana za potovanja po morjih oziroma jezerih, nam Sipadrive, kot se patentirani pogon imenuje, znatno podaljša dolžino preveslane poti. In kar je za začetnike najbolj pomembno, je to, da se pri prižganem pogonu vzdolžna stabilnost deske neverjetno poveča. Tudi sam nisem verjel, dokler tega nisem preizkusil. Ob nakupu deske dobite zraven tudi popolnoma nastavljivo ultra lahko veslo iz ogljikovih vlaken, ki je opremljeno s stikali. In ne, veslo ni povezano z desko z neuglednim kablom, ampak je v stalnem stiku s pogonom prek povezave bluetooth. In zdaj se boste vprašali, kaj se zgodi, če se srečamo z Neptunovim domovanjem, z vodo. Nič, povezava se prekine, motor obstane. Tudi to sem na Gradiškem jezeru videl na lastne oči. Skratka, deska je primerna za družine, otroke, mlade po srcu in najbolj »hardcore frike«, ki se s supanjem ukvarjajo. Še nekaj tehničnih podatkov o tej neverjetni deski. Dolga je 335, široka 80 centimetrov in se ponaša kar z 240 litrov volumna, kar omogoča tudi težkokategornikom – seveda po kilogramih, da ohranijo suhe noge. Ker Sipaboard prenašamo v nahrbtniku, ki ga dobite skupaj z desko, so proizvajalci mislili tudi na težo. Ves kit (deska, veslo, motor in nahrbtnik) tehta slabih 15 kilogramov. Vzorno, ni kaj!

ni podpisa
ni podpisa

Lastna izkušnja s kamniškim draguljem

V petek sem se pripeljal na Gradiško jezero, kjer sem prvič lahko preizkusil tega idejnega otroka izpod kamniških planin. Ker sem že nekajkrat stal in veslal na deski za jadranje, sem si tudi prvi stik s Sipo tako predstavljal. Verjemite mi na besedo: deska za jadranje ni sup. Ne, niti približno to ni sup-deska. In ne nasedajte raznim zagorelim izposojevalcem športne opreme, ki bi vas hoteli prepričati, da je to enako kakor tisti pravi sup! Ne, ni! Prvi stik s to desko te napolni z občutkom popolnega zaupanja. Bojda iz te deske ne moreš srečati Neptuna v živo. Kar je dobro. Prve zavesljaje sem vseeno naredil previdno. Ampak divja žilica v meni mi ni dala miru. Pritisnil sem na gumb – in se odpeljal. Deska je res vzorno stabilna, s pomočjo pogona odlično ohranja smer (pogon deluje kot dodaten smernik) in je kljub vključenemu motorju neverjetno tiha, kar bodo znali ceniti tudi ribiči. Menjava smeri je mačji kašelj, oblika vesla pa omogoča res ležerno veslanje in uživanje v dobri družbi. Res neverjetna izkušnja, ki se je kar prehitro končala, saj se je na obali jezera zbrala res ogromna množica »Sipe željnih« ljudi. Tudi vi lahko pridete preizkusit ta neverjetni izdelek. Na spletu najdete njihovo z vsemi datumi in podatki napolnjeno stran, ki bi vas utegnili zanimati.

Torej, ali je Sipa prihodnost supanja? Brez oklevanja in slabe vesti lahko napišem, da je ekipa Sipe začela nov trend, ki mu bodo ostali sledili. In ja, Sipa je prihodnost. Ampak, verjemite mi, to še ni konec. Iz dobro obveščenih virov vam lahko povem, da fantje izpod Velike planine pripravljajo presenečenje, ki bo močno spremenilo svet supanja. Ampak o tem kdaj drugič.

Se srečamo na vodi, z veslom in Sipo pod nogami!

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: