Skrivnostna olimpijska medalja v Berlinu

Fotografija: The full moon rises through the Olympic Rings hanging beneath Tower Bridge during the London 2012 Olympic Games August 3, 2012.  REUTERS/Luke MacGregor  (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS ENVIRONMENT CITYSPACE)
Odpri galerijo
The full moon rises through the Olympic Rings hanging beneath Tower Bridge during the London 2012 Olympic Games August 3, 2012. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS ENVIRONMENT CITYSPACE)

Olimpijske medalje ponavadi najdejo častno mesto v vitrinah ali muzejih oziroma na domovih njihovih dobitnikov. Zgodba ene pa je v teh dneh dodobra razburkala domišljijo nemške oziroma berlinske športne javnosti, a zdaj kaže, da so skrivnost zlate medalje iz leta 1932 le razrešili.

Med prenovo vile v predmestju Berlina, v Kleinmachnowu, so delavci v zidu našli trezor, v njem pa je bila med drugim olimpijska medalja. Zlata, z letnico 1932, ko so bile igre v Los Angelesu.

Najdba je precej spremenila ustaljen ležerni poletni ritem župana Michaela Gruberta. Telefon v mestni hiši je skorajda pregorel. "Odkar je šla zgodba v javnost, ni več miru," je potožil župan in dodal, da se je v skupnosti zaradi ene medalje vse obrnilo na glavo.

Najprej so morali sploh ugotoviti, čigava je bila medalja, potem pa to, komu pripada zdaj, po več kot 80 letih. Lokalni zgodovinar Volker Kluge domneva, da je medalja tista, ki jo je osvojil veslač Horst Höck. Ta je umrl že leta 1969, v hiši, kjer so kolajno našli, pa je živel med letoma 1945 in 1949.

Medalja, osvojena z nemškim četvercem, pa bo najverjetneje našla nov dom pri Karin Isermann. Gre za hčerko veslača iz prvega zakona in najstarejšo dedinjo. A košček športne zgodovine bo vseeno ostal tudi v Kleinmachnowu: kopijo zlate medalje bo namreč dobil lokalni muzej.

Več iz te teme:

Komentarji: