Skupaj s tekači v akciji Bodi viden, bodi previden

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

V okviru nacionalne akcije Pešci so na Javni agenciji RS za varnost prometa pripravili pobudo namenjeno tekaèem, tekaškim skupinam, forumom, organizatorju Ljubljanskega maratona in vsem ljubiteljem teka. Na agenciji si namreč želijo, da bi tudi tekači, z uporabo različnih odsevnikov in odsevnih površin, poskrbeli za svojo varnost, skupaj z agencijo pa tudi varnost pešcev. Tako so 11. oktobra, med 17. in 19.uro, skupaj s tekači, ki vsak dan vadijo za Ljubljanski maraton, mimoidočim sprehajalcem razdelili kar 550 odsevnih trakov in tako poskrbeli, da bodo ob vedno krajših dnevih in slab¹i vidljivosti tudi oni vidni.

Pešci, v to skupino spadajo tudi tekači, se uvrščajo med ranljivejše udeležence v prometu, zato je skrb vseh ostalih nujna in potrebna. Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2015) primerjalno z letom 2014 povečal za 14 % (iz 14 mrtvih v letu 2014 na 16 mrtvih pešcev v letu
2015). Delež mrtvih pešcev na ta način predstavlja 13 % delež med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč. Število huje telesno poškodovanih pešcev ostaja na isti ravni kot v letu 2014. V letošnjem letu je na slovenskih cestah umrlo že 17 pešcev. V zadnjih letih je naraslo število prometnih nesreč z udeležbo pešcev v naselju (v letu 2015 12 mrtvih v naselju, 4 izven naselja), med drugim tudi na prehodih za pešce, kjer so letos umrli trije pešci. Žal pa je bila med umrlimi kar pri štirih ugotovljena visoka stopnja alkohola v krvi. Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri tudi nepravilnost pešca pri prečkanju vozišča (letos 7 mrtvih) ter neprilagojena oz. prehitra vonja voznikov. Najveè prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. Tudi zato smo javna agencija in ostali vključeni deležniki še dodatno okrepili preventivno-vzgojne aktivnosti v tem in prihodnjih mesecih.

Med pešci so najbolj ogroženi starejši, ki so pogosto oblečeni v temna oblačila. Prav tako je eden izmed najpogostejših vzrokov prometnih nesreč odvzem prednosti, pogosto, ker so pešci preslabo opazni, da bi vozniki in ostali udeleženci v prometu lahko prilagodili svoje ravnanje.

Za več informacij, odsevnike ter kresničke se prosimo se obrnete na agencijo: spv@avp-rs.si

Potrebujejo vaše ime tekaške skupine, naslov, količino in kontakt predstavnika.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: