Slovenija je nov dom za azerbajdžanske kolesarje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Naša država je imenitna dežela za kolesarjenje, tudi tisto poklicno: to dokazuje, da je našo državo za novo domovanje izbrala poklicna kolesarska ekipa Azerbaijan Baku Cycling Project. Predstavitev ekipe, ki bo letos domovala v Šenčurju, je bila na Ljubljanskem gradu. Zato ne bodite presenečeni, če boste po Gorenjskem videli kolesariti skupino tekmovalcev iz Azerbajdžana. Hiša, nedaleč od Šenčurja, je letošnje novo domovanje tako kolesarjev kot ljudi iz azerbajdžanske kolesarske zveze, ki jih spremljajo.

Na Gorenjskem bo prebivalo devet kolesarjev iz kavkaške republike, novi menedžer ekipe, Slovenec Tomaž Poljanec pa pravi, da je Gorenjska idealna baza za njih. "Od tu je z avtom ali letalom blizu do katerekoli destinacije v Evropi, imamo dobre ceste za trening, vaditi je mogoče po ravnem in v hribovitem svetu."

Ekipa iz Bakuja obstaja tri leta in letos se ji je priključil še slovenski šampion Matej Mugeri kot tekmovalec, strokovni del pa je okrepil legendarni slovenski as Andrej Hauptman, ki se je po končani vrhunski karieri poklicnega kolesarja zelo izkazal z delom  z mladimi v ekipi Radenska Rog. Tudi zato in zaradi dejstva, da sta dva mehanika Hrvata, je zelo dobro, da je ekipa nastanjena tu, v Sloveniji, je povedal vodja ekipe Dave McQuaid.

Ekipa je po status kontinentalna, kar je najnižji rang v poklicnem kolesarstvu. Tudi slovenski ekipi Radenska Rog in  Adria spadata v to skupino. Nad tem so profesionalna kontinentalna moštva in pa ekipe World Toura, to pa je že Liga prvakov v kolesarstvu.

Za neevropske ekipe je dovolj značilno, da si najdejo drugi dom v Evropi. Ameriški BMC je izbral Švico, ameriški Trek Belgijo. Tudi Itaija je novi dom za nekatere, v Sloveniji pa se je to zgodilo prvič. To, da je majhna, a zelo ambiciozna ekipa izbrala Slovenijo, ni le priznanje temu, da je naša država spoznana za kolesarsko, morda je to prilika, da zaživita posel in turizem med dvema državama, ki vse bolj krepita gospodarske vezi.

ni podpisa
ni podpisa

Slovenec Matej Mugerli (33) ima veliko izkušenj, zato bo nekakše trener na kolesu za mlade in neizkušene Azerbajdžance, naučil jih bo, kako postati dirkač in kako je živeti življenje poklicnega kolesarja. Tujci v ekipi, med njimi novodošli Nizozemec Dennis van Winden, bodo pomagali mladim, da se čim prej vklopijo v kolesarski svet, ki je za njih precej nov. Glavni cilj ekipe je, da se uvrstijo na olimpijske igre v Riu in nastopijo na olimpijski cestni dirki; da bi se to udejanilo, pa bo treba doseči nekaj vidnih rezultatov in s slovenskim znanjem v ekipi in s trdim delom jim to zagotovo lahko uspe.

Ekipa Azerbaijan Baku Cycling Project je že startala na prvi dirki na Hrvaškem, v nedeljo jih čaka nova dirka, Velika nagrada Izole. Eden izmed vodij ekipe, Jeremy Hunt pravi, da računa predvsem na svojega tekmovalca Maksima Averina, ki bil lahko bil na Obali v igri za zmago .

Več iz te teme:

Komentarji: