Šport je seksi, je rekla

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Jamnik nad Kropo je bila še ena posrečena izbira v vrsti gričev, ki jih družinsko osvajamo ob lepih jesenskih dnevih. Dodobra pretegnjeni udi, rdeča otroška lica, ženin hvaležni nasmeh – povsem dovoljšnji trije razlogi za to, da hodimo. Čeprav jih je v resnici še več.
Zapis je nastal pod vtisom sporočila akcije Zakorakaj k zdravju: z redno hojo do ohranjanja zdravja in da po tem, ko si dozorel, uspeš doseči normo pravega moškega. In upaš, da do tedaj ostaneš zdrav.

»Vozičkarice«, sprehajalci psov in mi

Ker sem brez vsakodnevne minimalne doze športa tečen in zaspan, se sprehajam, hodim, hitro hodim ali tečem. Vsak dan nekaj od tega. Vmes opazujem mimoidoče gibajoče. Največ je t. i. vozičkaric, ki vedo, da je svež zrak nujno potreben za dobro počutje njihovih otročičev, pa tudi za boljše počutje v poporodnem obdobju njih samih; potem se gibajo tudi lastnikov psov, ki vedo, da morajo njihovi ljubljenčki poleg potrebe opraviti vsaj en sprehod dnevno. Hodijo tudi starejši ljudje, verjetno zato, ker jim tako narekuje telo: hoja je njihova nujna rehabilitacija, rekreacija duha ter doprinos k splošni vitalnosti. Potem smo tu še mi, starši naših malih, ki vemo, kako zelo potrebujejo sprehod, tek, skakanje, lovljenje, in da to sproščanje izvajamo skupaj. Torej, hoja je preprosto pomembna; tako pomembna, da je za mnoge poseben vsakodnevni ritual, zavezan zdravju,
dobremu počutju in aktivnemu preživljanju časa skupaj.

ni podpisa
ni podpisa


V medicinskih krogih sicer velja, da je med Slovenci še vedno prevelik delež tistih, zlasti moških, ki so telesno nedejavni oz. se premalo redno gibajo ali pa se sploh ne. Za telesno dejavnost si je pač treba vzeti čas in imeti voljo. Velika nadloga ob tem pa je dejstvo, da je primarno človekovo vodilo užitek, ki je pogosto pogojen z ne najbolj zdravimi navadami: večerna pojedina, poplaknjena z nekaj enotami alkohola, posledično utrujenost, ki se najlažje prenaša v zleknjenem položaju na domačem kavču – in užitek je popoln. Vrabci pa že dolgo čivkajo, kako tovrstni užitki ob pomanjkanju redne telesne dejavnosti lahko vplivajo na nastanek hudih bolezni sodobnega časa.

Šport je seksi, je rekla

Vendar pa si moški 21. stoletja ob pop kulturi, ki narekuje zdravo prehrano in fit telo, le težko zatiskajo oči pred dejstvom, da je aktiven in zdrav življenjski slog z izogibanjem škodljivim navadam edina preventivna formula za dolgoročno zdravje. Poleg tega tudi sodobne ženske, ki nekaj dajo nase, želijo ob sebi moškega, ki je odgovoren, skrbi za svoje zdravje, postavo, in ki za svoje dobro počutje potrebuje dobro mero športa. Šport je seksi, pravijo.
Da bi podoba pravega moškega, ki je veljala nekoč davno, čim prej zbledela in jo bodo zamenjale vrednote novodobnega odgovornega in zrelega moškega, ki skrbi zase in za svoje zdravje, je lansko leto nastal vseslovenski dolgoročni projekt ozaveščanja o raku pri moški Pravi moški.
Njegov cilj je, da bi z upoštevanjem načel zdravega življenja in opuščanjem škodljivih navad čim manj moških zbolelo za rakom in čim več obolelih preživelo.

ni podpisa
ni podpisa

Letos se projekt nadaljuje pod okriljem slogana Zakorakaj k zdravju, ki med pomembnimi komponentami zdravega načina življenja poudarja redno telesno dejavnost. Tega pravega moškega, ki koraka k zdravju, srečujem na vsakem sprehodu, ki ga opravim na poti do službe, ko me z velikega obcestnega plakata nagovarja, naj se redno gibam in korakam k zdravju tudi jaz. Z značilnega rdečega ozadja deluje kot opozorilni klicaj in ima zagotovo večji učinek na nas, mimoidoče (moške), kot če ga ne bi bilo. Namen in cilji akcije so pojasnjeni na spletni strani http://izogniseraku.si/zakorakaj-k-zdravju/ S pomočjo redne telesne dejavnosti in zdravim načinom življenja lahko vsak slovenski moški občutno zmanjša tveganje, da bi zbolel za rakom. Zato čim več ter redno hodimo. Hoja je namreč ena od najbolj preprostih in obenem najbolj blagodejnih oblik telesne dejavnosti – zanjo ne potrebujete ničesar, razen obutve, nekateri pa še te ne, in volje. Da bi čim več Slovencev slišalo sporočilo akcije in pričelo več ter redno hoditi, deluje spletna stran, ki je nekakšna zbirna točka pohodnikov za zdravje: vsakdo, ki se sprehodi, prehodi ali prepešači določeno razdaljo, lahko svojo prehojeno zgodbo s fotografijami objavi in deli z drugimi. Tako nastaja med pohodniki za zdravje nevidna nit in skupna točka, ki projekt Zakorakaj k zdravju udejanja v praksi. Dobrih idej za zdrave korake ni nikoli preveč, delimo jih tudi z drugimi in bodimo ter ostanimo zdravi.
In ne pozabite – šport je seksi, pa četudi gre le za hojo.


ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: