Svetlobna prihodnost fitnesa

Fotografija: Vaje v fitnesu. V Ljubljani 9.9.2014
Odpri galerijo
Vaje v fitnesu. V Ljubljani 9.9.2014

Prava osvetlitev lahko štiri stene telovadnice transformira v sproščujoč prostor za meditacijo ali pa noro zumba plesno zabavo.  Svečke v joga studiu, zatemnjena svetloba za spinning, zdaj pa še svetlobni efekti na povsem novi ravni. S pomočjo strokovnjakov in različnih raziskav barve in svetloba dobivajo čedalje večji pomen pri treningu v zaprtih prostorih, predvsem je vprašanje, kako lahko pomagajo vadbo narediti bolj zabavno, bolj učinkovito, pa tudi manj naporno.  Nekateri fitnesi po svetu že uporabljajo hipnotične podobe in razsvetljavo za celostno izkušnjo vadbe, ki postaja kar nekako teatralna.

Tako kot drugi faktorji v življenjskem okolju (temperatura, važnost, teren), imata tudi svetloba in barva svojo vlogo. Svetloba je še posebej pomembna, ker narekuje naš biološki ritem. Od nje je odvisno, kako receptorji v naših očeh možganom signalizirajo pri pomoči uravnavanja naše »notranje ure«. Študije so pokazale, da imajo tudi barve različne vplive na naše telo. Modra svetloba – prav takšna kot jo načeloma oddajajo pametni telefoni – povečuje ozaveščenost, fokus in produktivnost. Prav tako poveča srčni utrip in telesno temperaturo (zato ni dobra pred spanjem). Daljši valovi svetlobe v rdečih, rumenih in oranžnih odtenkih, lahko od obarvanih luči ali kakšnih drugih vizualnih projekcij, povzročajo, da telo izloča več melatonina, kar nas sprošča.

»Cycling«, skupinska vadba na stacionarnih kolesih, je ena takšnih, kjer poleg glasbe za motivacijo uporabljajo posebno osvetlitev, lahko podobno tisti v nočnih klubih, ki je seveda skladna z ritmom in udarci v glasbi. Pri Les Millsu, kjer so patentirali večino danes najbolj priljubljenih skupinskih vadb širom sveta (BodyPump, BodyAttack, BodyStep in druge), so lanskega leta začeli z eksperimentalno skupinsko vadbo spinninga, kjer je grafična podoba treninga vrhunsko dodelana. Ker so bili treningi tako popularni, imajo danes v Santa Monici (Kalifornija, ZDA), stalni 24 ur na dan odprti studio s takšno vadbo. V njem se cel čas treninga vrti projekcija in odvija pravi svetlobni šov. Večinoma gre za krajše svetlobne valove v modri, vijolični in zeleni barvi, na platnu za inštruktorjem pa se predvaja video, ki je sinhroniziran z glasbo in potekom treninga. Lahko gre za vzpon na ledenik ali pa za popotovanje po vesolju – izkušnja spominja na kinematografe, le da udeleženci  ne jejo kokic, ampak krepijo mišice in topijo maščobo.

Tudi joga je ena takšnih, kjer radi eksperimentirajo s podobami, le da so te bolj zemeljske. Yogascape v Los Angelesu vas mentalno odpelje s prizori puščav, rek, oceanov, puščav in zvezd vse naokoli vas in ustvari prelep sončni zahod za vaš zadnji namaste. Steven Metz, ki je vodi takšno jogo, je idejo dobil med potapljanjem. »Ko si popolnoma obkrožen z nečim, ima to velik vpliv nate. Želel sem ustvariti tečaj, ki vas in vaše občutke popolnoma transformira,« je povedal o svoji ideji.

Ker so prostori v fitnesih načeloma večnamenski in se v njih odvijajo različne vadbe, je idealno, če so razsvetljava in svetlobni efekti prilagodljivi glede na dejavnost, ki se trenutno odvija. Načeloma stremijo k temu, da nas svetloba in barve spodbujajo, nam pomagajo iti prek svojih meja, odražajo našo telesno ali čustveno stanje. A strokovnjaki svetujejo tudi, da se uporablja čim več naravne svetlobe, če je to le mogoče. Sonce ima pozitiven vpliv za telo in um, dnevna svetloba prebuja in aktivira možgane, sploh pa je lepo čutiti sončne žarke, čeprav skozi steklo.

Več iz te teme:

Komentarji: