Tekači! S knjigo do joge

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Knjiga je namenjena tekačem, ki želijo začeti z jogo, prav tako pa je primerna tudi za jogije, ki bi radi izboljšali svojo kondicijo. Joga in tek sta kot dober zakonski par. Skupaj sta dobra kombinacija gibanja in sproščanja. Tako pri teku kot jogi se počutimo svobodni. Redna vadba joge zmanjšuje telesne poškodbe, med drugim pa je tudi dobra osnova za tek. Tek je primeren za jogije, ker izboljšuje kondicijo. Tako pri jogi kot teku se nam poviša življenjska energija, zaradi česar se počutimo srečni in zadovoljni, prav tako pa se pri obeh sproščajo endorfini, hormoni sreče. Zaradi tega notranjega občutka sreče nekateri pravijo, da sta joga in tek kot »naravna droga«. Če že gre za takšno odvisnost, ima ta vsaj zdravilne učinke.

Vse je v gibanju. Krvni obtok je nenehno v pretoku in ves svet se nenehno spreminja. Življenje je gibanje. Vse, kar vidimo v materialnem svetu, je minljivo. Edino, kar res imamo, je sedanji trenutek, ta trenutek »zdaj«. Z jogo in meditacijo se učimo uzavestiti vsak trenutek. Med tekom se bolje zavedamo dihanja in ravno zaradi tega se zavedamo tudi sedanjega trenutka. Naše fizično telo je podvrženo staranju. Z jogo in tekom pa ga ohranjamo zdravega, mladostnega in v dobri kondiciji.

ni podpisa
ni podpisa

Recenzija Bukla

Kot rezultat dolgoletnega učenja, raziskovanja, samozavedanja in redne vadbe joge je avtorica pripravila več priročnikov z nasveti in smernicami za vitalno in boljše življenje s pomočjo te priljubljene oblike vadbe. Osnovna jogijska filozofija, ajurveda, čakre, energija in prehranjevanje so opisani v Jogi za srečno in vitalno življenje. V njej je tudi več kot 100 jogijskih položajev, tisti, ki so poimenovani po živalih, rastlinah in vesolju, so bolj podrobno predstavljeni še v priročniku Joga in narava. V priročniku Joga in tek: joga za tekače in tek za jogije pa je avtorica izvirno prepletla dve telesni vadbi, ki tudi s svojo duhovno komponento več kot prijata sodobnemu človeškemu telesu. Medtem ko joga podaljšuje mišice, jih tek krepi, skupaj pa sta ta dva športa dobra kombinacija gibanja in sproščanja. Vztrajnostni tek nam s svojim enosmernim gibanjem namreč povečuje možnosti za specifične telesne poškodbe zaradi preobremenitve, ravno z jogijskimi vajami pa jih lahko preprečimo. Na drugi strani pa tek koristi tudi jogijem, saj izboljšuje njihovo kondicijo, pod črto pa veča njihovo življenjsko energijo, bogastvo, v katerega se splača vlagati.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: