Tekaška ekipa Volkswagen Polet O2 – Kako bosta Matjaž in Petra ugriznila v desetko

Fotografija: Ljubljanski maraton Ljubljana 26.10. 2014
Odpri galerijo
Ljubljanski maraton Ljubljana 26.10. 2014

Tekača, ki bosta našo ekipo zastopala na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu v teku na deset kilometrov imata povsem različna začetna izhodišča. Matjaž teče že kar nekaj časa, dejaven je v triatlonu, plavanju, pretekel je že nekaj polmaratonov, sedaj bi pa rad desetko odtekel malce hitreje. Njegov cilj mu narekuje resno delo v treningu. Kajti eno je če treniraš zato, da boš neko razdaljo pretekel z lahkoto, drugo je pa lovljenje rezultata. Kdor se je v tem preizkusil, dobro ve da je trening za rezultat lahko obremenjujoč. Poleg fizičnega stresa je tukaj prisoten še pritisk, ali gredo treningi v pravo smer. Na mestu je vprašanje, zakaj bi se nekdo v rekreaciji lotil takšne zadeve, če je pa samo dodatno breme. Odgovor je preprost, zato ker takšni smo. Želimo vedeti koliko smo zmožni, kako hitro in kako daleč lahko tečemo, želimo bolje spoznati svoje telo.

Petra je druga zgodba. Petra je s tekom še bolj na začetku, odločila se je, da bo vstopila v svet minut, kilometrov in znoja. Svet užitka. Odločila se je, da bo njena garderobna omara dobila novo polico, namenjeno samo za tekaško opremo. Odločitev za tek je sprememba življenjskega sloga. Jaz pravim, sprememba na bolje. S tekom je življenje zagotovo bolj polno, več je energije.

Ker je Petra začetnica v teku, bo dobršen del priprave namenjen predvsem uvajanju v tek. To pomeni da v ospredju ne bo kilometrina v njenem treningu, temveč rednost in pogostost. Imamo pol leta časa, da njeno telo privadimo ne tekaške obremenitve, pol leta časa, da jo utrdimo, da bo tekla kolikor bo želela. Na začetku je primarna naloga, da jo naučimo počasi teči. Sliši se čudno, vendar je največja umetnost začetnika naučiti, da teče v lagodnem ritmu. Zaradi tega se v treningu uporablja veliko hoje in hoje v kombinaciji s tekom, da znižujemo intenzivnost vadbe. Naučiti jo moramo samokontrole. Če nam to uspe, je cilj dosežen. Hitrost teka pri njej je povsem nepomembna. Pri začetnikih je tako, da v kolikor vadijo redno in zavzeto, vendar v mejah normale, so nagrajeni z napredkom. Napredek pa vas pripelje do hitrejšega teka.

ni podpisa
ni podpisa

Če se vrnemo k Matjažu. Njegov trening bo mnogo bolj strukturiran kot od Petre. Če bo pri njej najpomembnejši parameter v treningu rednost, bo pri Matjažu pravilna intenzivnost in hitrost. Trening za hiter tek na deset kilometrov je zelo podoben treningu maratona ali polmaratona, saj gre za zelo sorodne sposobnosti. Celo tako je, da boljši rezultat na deset kilometrov skoraj zagotovo pomeni večjo uspešnost tudi v daljših tekih. V prvih šestnajstih tednih bo ogromno aerobne vadbe z dodatkom specifične tekaške moči. To pomeni da bo Matjaž vsaj dvakrat tedensko izvajal stopnjevanja ali hitrejše teke v klanec. S to kombinacijo bi postal hiter tudi na daljše razdalje.  Zadnjih osmih tednih se bomo osredotočili dvigu maksimalne aerobne sposobnosti z izvajanje intervalov. Najprej bodo ti intervali lažji, bolj ko se bo nastop na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu bližal, bolj bodo zahtevni. Matjaž bo v sklopu priprave odtekel tudi dva ali tri teke na deset kilometrov, da malce preizkusimo kako bo trening pri njemu »prijel«.

ni podpisa
ni podpisa

V spodnji tabeli si lahko preberete okvirno perodizacijo za oba tekača. Kot sem poudaril že na začetku, Matjaž in Petra sta dve povsem različni zgodbi in jaz kot trener, moram tukaj izbrati povsem drugačen pristop. Kakšen bo njun natančen vadbeni program in kako ga bosta izpolnila, pa si boste lahko prebrali v prihodnjih tednih na spletni strani www.polet.si.

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: