Telemark: sprostite misli, sprostite pete

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sprostite misli, sprostite pete


Ste naveličani stilizirane alpske tehnike smučanja? Je, mogoče čas za nekaj novega? Telemark prav gotovo ni nov način smučanja, le malce pozabili smo nanj.


V ekspanziji alpskega smučanja se nam je telemark zdel zastarel, mogoče celo težji način smučanja, zato je zanimanje zanj skoraj izginilo. Skoraj. Ker nekateri so vztrajali. In danes se telemark vrača v modo, podobno kot turno ali pohodniško smučanje.

ni podpisa
ni podpisa


Telemark smučanje opisujemo kot zelo romantično smučanje, Mehko gibanje smučarjev s prosto peto, se sicer zdi zelo težko, nestabilno, ampak elegantno. Ta način smučanja je dobil ime po norveški pokrajini Telemark. Začetnik te nove tehnike je Norvežan Sondre Norheim, ki je telemark prvič predstavil na tekmovanju, kjer je bilo potrebno najprej s smučmi priteči na vrh hriba in se nato po najkrajši poti, mimo naravnih zaprek in skokov spustiti v dolino. Sondre je doskok izvajal v značilnem pokleku, v katerem je odsmučal tudi zavoje.
Najopaznejša razlika med alpsko in telemark smučarijo je vsekakor v vezeh, ki omogočajo dvig pete od smuči, zato smučanje imenujemo tudi smučanje s prosto peto. Razlika je tudi v smučarskih čevljih, ki omogočajo pregib pri prstih in tako posnema naravno gibanje stopala. Med smučanjem je takoj opazna razlika v primerjavi z alpskim smučarjem, saj smučarji telemarka smučajo v značilnem izpadnem koraku. Smuči so identične tistim za alpsko smučanje, tako da s pridom izkoriščajo stranski lok smuči ali pa njihovo poudarjeno širino za smučanje v celem snegu.

ni podpisa
ni podpisa


Telemark smučanje na prvi pogled velja za bolj zahtevno obliko smučanja, kar pa trdijo le tisti, ki še niso poskusili. Gibanje telesa je povsem naravno, kot bi hodili po hribu navzdol. Prosta peta pa omogoča veliko več kot pri uporabi klasične opreme. Z isto smučko je možno tekmovati v svetovnem pokalu, smučati po globokem snegu, grbinah ali se celo podati na turno smuko. Večina smučarjev avanturistov, za osvajanje severnega ali južnega tečaja uporablja prav opremo za telemark smučanje. Seveda je potrebno nekaj vaje, da se začetnik privadi in nauči pravega zavoja. Prvega telemark zavoja ne pozabiš nikoli.

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: