Test opreme: Kaj obuti za v hribe?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sneg se je  umaknil iz naših najvišjih gora in naši pogledi vse pogosteje segajo v višave. V glavah se pletejo načrti, na kakšno turo bomo šli in v čigavi družbi bomo užili neokrnjeno lepoto naših gora. Seveda je poleg druge opreme eden pomembnejših kosov prav dober planinski čevelj.

V grobem lahko čevlje razdelimo na treking čevlje za lažje terene, čevlje za mešan oziroma zahtevnejši svet in čevlje za ekstremne razmere v visokogorju Alp, Andov ali Himalaje. Posebna kategorija so plezalniki, ki jih uporabljajo alpinisti in športni plezalci. Nekatera razvrščanja gorniške obutve poznajo celo šest osnovnih kategorij, kar je znak velikega razmaha specializacije gorniške obutve in opreme nasploh. V tokratni številki bomo predstavili izbor planinskih čevljev, primernih predvsem za lažje kopne ture nad gozdno mejo, kamor se tudi podaja največ obiskovalcev slovenskih gora.

Kaj pričakujemo od čevljev, s katerimi bomo premagovali velike višinske razlike in razdalje? Zavedati se je treba, da bodo čevlji morali prenašati našo težo, težo nahrbtnika, ki ga bomo nosili, in hkrati zagotavljati stabilnost in dober oprijem s podlago. Pri slednjem je veliko vlogo odigral italijanski alpinist Vitale Bramani, ko je leta 1935 ob nesreči svojih plezalnih prijateljev, ki ji je botrovala razmeram nekonkurenčna obutev, sklenil razviti nov podplat. Njegov vibram je še danes sinonim za kakovosten podplat in ga najdemo na večini modelov planinske obutve. Na večurni turi si vsekakor želimo ohraniti tudi suhe noge, kar nam danes zagotavljajo sodobni materiali, vgrajeni v lupino čevlja, ki preprečujejo pronicanje vlage v notranjost in hkrati odvajajo notranjo vlago.

 

ni podpisa
ni podpisa

Foto: Manca Čujež

 

Teža izletniških in pohodniških (trekinških) čevljev se giblje med 500 in 700 grami. Zaželeno je, da imajo čevlji podplat iz vibrama. Večina današnjih proizvajalcev uporablja za zunanji material lupine čevlja naravno usnje in/ali goreteks. Ojačitve čevlja na sprednjem in stranskih delih nam bodo prišle prav zlasti pri hoji po robatem skrotastem terenu. Zavedajmo se, da hiter sestop po strmem melišču lahko pusti posledice na naših čevljih. Čevlji naj bodo visoki, kar zlasti manj izkušenim planincem omogoča varen korak na nestabilni podlagi, hkrati pa omogoča gibljivost v skočnem sklepu. Vsi predstavljeni modeli so primerni zlasti za ture po kopnem svetu. Za prečenje strmejših snežišč si bomo vsekakor raje kupili čevlje iz nekoliko višjega cenovnega razreda, ki so bolj togi, hkrati pa nam omogočajo hitro in udobno namestitev polavtomatskih ali avtomatskih derez.

Tudi planinski čevlji za lažji svet zahtevajo nekaj togosti, zato v trgovini preverimo, koliko se pod našo težo zvijejo, ko stopimo na notranji ali zunanji rob. Prednost tršega čevlja bomo čutili zlasti ob premagovanju lažjih plezalnih predelov oziroma mest, kjer bomo morali nogo večkrat postaviti na manjši stop. Če imamo čevlje z mehkejšim podplatom, so možni zdrsi ali krči v predelu mišic stopala.

Pri pomerjanju si vzemimo čas. Čevlje moramo pomerjati v kombinaciji z nogavicami, ki jih nameravamo nositi na turi. Pozorni smo, da je med nogo in lupino nekoliko prostega zraka (1–2 mm). S čevlji s tokratnega izbora, ki smo ga opravili pri treh slovenskih trgovcih športne opreme, se vsekakor ne bomo podajali na ture, kjer pričakujemo sneg, led in nizke temperature.

Pripravili smo izbor udobne in varne pohodne obutve cenovnega razreda od 100 do 200 evrov, ki jo ponujajo nekateri slovenski trgovci.

 

Salomon Quest 4D GTX (M+Ž)

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Izjemen pohodni čevelj, ki združuje robustno izdelavo in usnjeno zaščito ob zelo nizki teži. Izdelan je po vzorcu preizkušenih Salomonovih tekaških čevljev, le da omogoča veliko več opore, stabilnosti in blaženja, kar nam zagotavlja udobje na daljših pohodih v visokogorje. Za dober oprijem s podlago poskrbi podplat Contagrip, za dobro razmerje med zračnostjo in neprepustnostjo pa membrana iz goreteksa.

 

 

 

Garmont Santiago GTX (Ž)

 

ni podpisa
ni podpisa

 

 

Ženski trekinški čevelj, ki ga odlikujejo udobje, stabilnost in zaščita sprednjega dela. Goreteks poskrbi za nepremočljivost. Dober oprijem s podlago zagotavlja podplat iz vibrama.

 

 

 

 

Garmont Hero GTX (M)

 

 

ni podpisa
ni podpisa

 

 

 

 

Robusten moški trekingi čevelj, ki omogoča stabilen korak na vseh podlagah. Poleg tega ga odlikujejo udobje, stabilnost in zaščita sprednjega dela. Goreteks poskrbi za nepremočljivost. Dober oprijem s podlago zagotavlja podplat iz vibrama.

 

 

 

 

Garmont Vetta MNT GTX

 

 

ni podpisa
ni podpisa

 

 

Izjemno lahek večnamenski čevelj za pohodnike, primeren tudi za lažje plezanje in vzpone po zavarovanih plezalnih poteh. Po vsej dolžini je čevelj zaščiten z dodatno plastjo gume. Nizko zavezovanje v slogu plezalnih čevljev nam omogoča boljši občutek v predelih, ki zahtevajo lažje plezanje. Goreteks in podplat iz vibrama pa omogočata zaščito in varen korak v vseh vremenskih razmerah.

 

 

 

 

Mammut T Advanced GTX (M)

ni podpisa
ni podpisa

Pohodni čevelj, primeren za lažje ture. Za neprepustnost poskrbi membrana iz goreteksa, zanesljiv oprijem s podlago pa zagotavlja podplat Gripex.

 

 

 

Meindl GTX SO70 Lady

 

ni podpisa
ni podpisa

Udoben ženski model je primeren za daljše pohode po sredogorju. Za zanesljiv oprijem na različnih podlagah poskrbi Meindl Magic Active. Čevelj ponuja udobno oporo v petnem delu. Zgornji del je sestavljen in zračne membrane in velurja, spodnji del pa iz goreteksa.

 

 

 

Meindl X-SO 70 MID GTX (M)

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Udoben moški model, primeren za daljše pohode po sredogorju. Za zanesljiv oprijem na različnih podlagah poskrbi Meindl Magic Active. Čevelj ponuja udobno oporo v petnem delu. Zgornji del je sestavljen in zračne membrane in velurja, spodnji del pa iz goreteksa.

 

 

 

 

Dolomite Stella Alpina

ni podpisa
ni podpisa

Eden lažjih modelov na izboru, ki ga odlikuje udobje in zanesljivost na vsakem koraku. Poleg gorskih poti se bodo zelo dobro izkazali tudi v blatu, za kar poskrbita semiš in membrana iz goreteksa, za dober oprijem s podlago pa podplat Dolomite Vibram.

 

 

 

 

Dolomite Genzianella EVO GTX

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Najlažji ženski model v izboru, primeren za lažje pohodne ture. Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane iz goreteksa. Za udoben, blažen, varen korak in oprijem s podlago poskrbi podplat Dolomite.

 

 

 

 

Dolomite Civetta pro GTX

ni podpisa
ni podpisa

Udoben moški model je primeren tudi za nekoliko zahtevnejše ture (visokogorje). Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane iz goreteksa. Zanesljiv korak in oprijem s podlago omogoča podplat z blažilno gumo Dolomite Vibram.

 

 

 

 

Planika Jalovec (M+Ž)

 

ni podpisa
ni podpisa

Zelo kakovosten pohodniški čevelj domače izdelave. Zgornji del je sestavljen iz kombinacije nubuka, semiša, umetnega materiala in membrane Airtex. Čevelj je po vsej dolžini opremljen z zaščito pred skalami. Zagotavlja nam dovolj stabilnosti in varnosti. Za dober oprijem na vseh podlagah poskrbi podplat iz vibrama.

 

 

 

 

Planika MCB 31 Forest Unisex

 

 

ni podpisa
ni podpisa

Cenovno zelo ugoden model za moške in ženske, primeren za lažje pohodne ture. Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane Airtex. Za varen stik s podlago poskrbi podplat iz vibrama.

 

 

 

 

 

Merrel Moab Rover MID WTPF

ni podpisa
ni podpisa

Polvisok moški pohodniški čevelj. Zgornji del je iz usnja. Za blaženje v petnem delu poskrbi zračna blazina Air Cushion. Je zelo zračen čevelj. Za dober oprijem s podlago poskrbi podplat iz vibrama.

 

 

 

 

McKinley Magma AQX (M+Ž)

ni podpisa
ni podpisa

Polvisok pohodniški čevelj za manj zahtevne pohodniške ture. Zgornji del je sestavljen iz usnja in umetnega materiala. Za neprepustnost poskrbi membrana Aquamax. Ima dodatno zaščiteno konico čevlja, ki varuje pred udarci. Za varen korak in dober oprijem s podlago poskrbi podplat iz vibrama. Čevelj odlikuje lahka teža.

 

Več iz te teme:

Komentarji: