Testna naloga: Telovadba v opori in lazenju

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Lazenje je gibanje, pri katerem se premikamo v različnih oporah … Nekako tako strokovno opišemo gibanje, ko imamo trup dvignjen od podlage in smo v opori na rokah in nogah. Čeprav je to naravna oblika gibanja (saj veste, od plazenja, lazenja do hoje), smo nanjo kar malo pozabili. In s tem tudi na številne vaje, ki imajo predvsem pozitiven učinek na stabilizacijske mišice trupa. Kar nekaj takih vaj je bilo predstavljenih v prejšnji številki, ko smo obdelali najrazličnejše sklece. Tokrat si bomo pogledali še mnoge druge opore, v katerih lahko ali zadržujemo položaj ali pa dodatno izvajamo gibe z okončinami. S tem seveda otežimo vaje ter damo večji poudarek na razvoj moči trupa.

Tokrat bomo preverili, ali lahko ohranjamo stabilen trup, če v opori kleče spredaj izvedemo hkraten dvig roke in noge na isti strani. Zanimivo je, da smo ljudje navajeni dvigniti nasprotni okončini, ko pa želimo dvigniti okončine na isti strani, se kar naenkrat pri večini pojavi težava …

Namen testne naloge

• Je vzorec gibanja, ki je prisoten v gibalnih nalogah, ki se večinoma izvajajo v oporah (lazenje) ali vesah (plezanje).

• Ocenjuje se stabilizacija trupa.

• Ocenjuje se stabilizacija ramena in kolka.

• Ocenjuje se moč zgornjih okončin (rok in ramen).

• Ocenjuje se moč iztegovalk kolka.

Izločitveni test za testno nalogo

Pred izvedbo testne naloge morate opraviti izločitveni test. Če pri tem testu začutite kakršno koli bolečino, potem testne naloge ne smete izvajati (vaša ocena je 0 in priporoča se obisk zdravnika). Torej, iz opore kleče spredaj se usedete na pete in hkrati potisnete dlani čim bolj naprej. Če to lahko zadržite nekaj sekund brez bolečine, potem se lotite testne naloge.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: