V katerem sadju je največ in najmanj sladkorja?

Različno sadje ima različne ravni sladkorja, in če pazite na telesno maso ...
Fotografija: Lubenica je polna vode in elektrolitov, kot je kalij, vendar ima srednje velika rezina melone 18 gramov sladkorja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 
Odpri galerijo
Lubenica je polna vode in elektrolitov, kot je kalij, vendar ima srednje velika rezina melone 18 gramov sladkorja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 

Sadje je zdravo, zagotovo telo oskrbi z vlakninami in esencialnimi hranili. Sadje ima tudi malo kalorij, natrija in maščob.

Toda različno sadje ima različne ravni sladkorja, zato je pomembno, da se tega zavedate.

Zapis o tem je na ameriški spletni strani MedicineNet objavila Melissa Conrad Stöppler, dr. med.

Več sladkorja imajo ...
 

Mango

Sadež manga ima 46 gramov sladkorja, zato ga raje preskočite, če poskušate shujšati ali zmanjšati količino vnosa sladkorja.

Grozdje

Grozdje se uvršča blizu vrha na seznamu vsebnosti sadnega sladkorja. Ena skodelica grozdja vsebuje približno 23 gramov sladkorja. Bodite pozorni na vsebnost sladkorja v grozdju, ko ga jeste. Še en dober trik je, da jagode razpolovite in zamrznete. Tako jih boste pojedli počasneje. Bonus: Zamrznjeno grozdje je osvežujoča poletna poslastica.

Češnje

Vsebnost sadnega sladkorja v češnjah je na visoki ravni. Ena skodelica češenj vsebuje 18 gramov sladkorja. Ker so ti plodovi majhni, je enostavno pretiravati in pojesti več, kot ste nameravali. Uporabite merilno skodelico, da izmerite želeni obrok, preden jih zaužijete, da ne boste pretiravali.

Hruške

Hruške vsebujejo kar dostojno količino sladkorja. Srednje velika hruška ima približno 17 gramov sladkorja. Če ne želite pojesti cele, si privoščite le nekaj rezin, ostalo pa dajte v hladilnik za pozneje. Rezine hrušk so tudi zanimiv dodatek solatam.

image_alt
Domači izotonični napitek

Lubenica

Lubenica je polna vode in elektrolitov, kot je kalij, vendar ima srednje velika rezina melone 18 gramov sladkorja. Seveda potrebujete več elektrolitov, ko se potite, ko je na prostem toplo in ko telovadite, a če želite zmanjšati vnos sladkorja, zaužijte e največ rezino ali dve.

Fige

Fige so sladke in vsebujejo veliko sladkorja. Dve srednje veliki figi imata 16 gramov sladkorja. Če poskušate omejiti vnos sladkorja, narežite fige in jih pojejte s kozjim sirom za prigrizek, bogat z beljakovinami. Fige lahko uporabite tudi za pripravo omak za meso, recimo za piščanca.

Banane

Banane so priljubljene, vendar vsebujejo veliko sladkorja. Srednje velika banana vsebuje 14 gramov sladkorja. Če je to več, kot bi želeli, svojemu sendviču z ovsenimi kosmiči ali arašidovim maslom dodajte nekaj rezin banane, namesto da bi pojedli vse.

Kaj ima manj sladkorja?
 

Avokado

Verjeli ali ne, avokado je v tehničnem pomenu sadje. En avokado vsebuje le en gram sladkorja. Ljudje imajo radi avokadov toast, guacamole ali dodajanje avokada v solato. Vendar bodite previdni, saj ima avokado veliko kalorij, čeprav ima malo sladkorja. Vsakodnevno uživanje morda ne bo dobro za vaš pas.

image_alt
Danes ne morem, imam trening

Gvajava

Ko preučujemo vsebnost sladkorja v sadju, je gvajava na spodnjem koncu seznama. Ena gvajava vsebuje približno 5 gramov sladkorja in ima več vlaknin kot porcija nekaterih celih zrn, in ima 3 grame vlaknin. V kožicah je veliko vlaknin, zato sadja ne lupite, preden ga dodate v smutije.

Maline

Maline so sadje z nizko vsebnostjo sladkorja, ki vsebuje le 5 gramov sladkorja in 8 gramov vlaknin na skodelico. Vlaknine pomagajo pri prebavi in ​ pomagajo, da se počutite bolj siti, medtem ko zaužijete manj kalorij. Maline so okusne same po sebi, vendar jih mnogi radi jedo prelite s svežo stepeno smetano (ki močno poveča vsebnost maščob in kalorij).

Melona

V primerjavi z lubenico je dinja melona z nizko vsebnostjo sladkorja, ki vsebuje le 5 gramov sladkorja na srednje velik kos. Lahko jo pojeste kar tako, nekateri ljudje pa imajo radi jedo dinje, prelite s skuto in malo soli.

Papaja

Papaja je priljubljeno tropsko sadje. Lahko jih uživate, ne da bi zaužili veliko sladkorja. Polovica majhne papaje vsebuje le 6 gramov sladkorja. Majhne papaje so dostojne velikosti, tako da je polovica sadeža zadostna porcija. Mnogi uživajo papajo, prelito z limeto in soljo. Papaja naredi tudi okusen preliv za zamrznjen jogurt.

Komentarji: