V pol dneva kar trinajstkrat na Slavnik

Fotografija: Gorska tekača Mitja in Mateja Kosovelj. Pokljuka 22. julij 2014.
Odpri galerijo
Gorska tekača Mitja in Mateja Kosovelj. Pokljuka 22. julij 2014.

Rekreativni gorski tekač Mitja Volčanšek se je v soboto spopadel z zahtevnim tekaškim izzivom. V 12 urah se je poskusil čim večkrat povzpeti na primorski Slavnik. Po najbolj strmi poti iz Podgorja je vrh osvojil rekordnih trinajstkrat.

Natanko 11 ur, devet minut in 31 sekund je potreboval, da se je trinajstkrat povzpel na vrh Slavnika, kar velja za nov rekord vzponov. Lastnik prejšnjega rekorda Zdenko Filipič iz Podgorja je za 11 vzponov potreboval natanko 12 ur.

S 1028 metri je Slavnik najvišji vrh v slovenskem delu Čičarije, kraške pokrajine v severovzhodnem delu Istre. Tisočak s pogledom na morje je priljubljen med pohodniki. Idealen je za družinske izlete, nanj pa se radi vzpnejo tudi gorski tekači.

Po rekordnem vzponu je Mitja Volčanšek, sicer novinar Slovenske tiskove agencije, na spletni strani zapisal, da mu je bila precej zahtevna in strma pot pisana na kožo. "V idealnih vremenskih razmerah z nizko vlago in prijetnimi temperaturami ter suho progo sem se ob 8.10 zjutraj zapodil v prvi vzpon in dosegel vrh v slabih 29 minutah. Tudi spust je bil precej hiter, prav tako nisem izgubljal več kot nekaj sekund za prvi postanek v dolini."

Ko je še trinajstič osvojil vrh, so podatki na uri pokazali 56 kilometrov, 6634 metrov vzponov in 6105 metrov spustov ter za okoli šest pic pokurjenih kalorij. Ker je na Slavniku bil že večkrat in je tako fizično kot psihično dobro pripravljen, krize med tekom ni doživel. A ključne so bile zadnje tri ure, ko je že čutil močno utrujenost.

"Čeprav sem redno spremljal vmesne čase in srčni utrip, pa sem poskušal čim manj razmišljati, kar je najbrž na splošno recept za uspeh in nenazadnje tudi za uživanje v dolgih tekih, torej da odmisliš in se nehaš obremenjevati z zunanjimi dejavniki in preprosto živiš dani trenutek," je povedal novi rekorder, ki se bo avgusta soočil z novim večjim izzivom - v ameriškem Coloradu ga čaka eden izmed najbolj znanih tamkajšnjih t. i. ultratrailov, Leadville 100.

Več iz te teme:

Komentarji: