Vadba z malo domišljije

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Skoraj vsak od nas je že kdaj zašel na označeno pot v gozdu, torej na trim stezo. Saj poznate te poti, opremljene z informacijskimi tablami z vajami in s puščicami, ki nas peljejo od starta do cilja? Na žalost moramo priznati, da je še vedno veliko teh poti v slabem stanju, da so vaje večinoma pretežke, nekatere celo bolj škodljive kakor koristne … Vendar poti počasi obnavljajo, marsikje že stojijo obnovljene lesene konstrukcije, pa tudi na novih tablah najdemo bogat izbor vaj, od lažjih do težjih. Ustrezno opremljena trim steza je primerna za vse starostne kategorije, oba spola in za različno telesno pripravljene. Posebna prednost vadbe na trim stezi je, da se odvija v naravi in da nam njene uporabe nihče ne zaračuna.

Na trim stezi je ponavadi postavljenih več lesenih konstrukcij, ki z malo domišljije omogočajo izvedbo številnih vaj. Danes se bomo zadržali le na eni, in sicer na lesenih čokih. Večkrat gledam, kakšne vaje delajo ljudje na teh štorih. Otroci takoj stopijo na čok in že iščejo naslednjega, na katerega bi se s tega odrinili. Vendar so največkrat ti čoki preveč odmaknjeni drug od drugega, da bi jim omogočili ta užitek. Odrasli pa znamo stopiti nanj in sestopiti, mogoče kakšnega preskočiti, potem pa nam zmanjka idej.

ni podpisa
ni podpisa

V nadaljevanju zapisa je predstavljen izbor vaj, ki jih lahko naredimo na teh čokih; nekaj vaj je lažjih, namenjenih starejšim ali začetnikom pri vadbi moči, nekaj pa zahtevnejših. Vendar, tako kot pred vsako vadbo, se moramo tudi pred temi vajami primerno ogreti. Preden pridemo do lesenih čokov, verjetno že nekaj časa hodimo ali tečemo. Že pet minut hitre hoje (ali teka) nam dvigne telesno temperaturo, kar omogoča boljšo elastičnost mehkih tkiv in večje razpone gibov ter boljši izraz moči. Potem bi bilo dobro, da naredimo nekaj razteznih telovadnih vaj, torej zamahov z rokami, nekaj kroženja, odklonov in zasukov trupa, zamahov z nogami … In po 10 do 15 minutah smo pripravljeni na vadbo za moč.

Nato na lesenih čokih naredimo od 10 do 15 ponovitev vaje (v enem do treh nizih). Poskušajmo izhajati iz že tolikokrat omenjenih funkcionalnih gibov (potegov, potiskov, upogibov, iztegov ...). Poleg tega pazimo na pravilno tehniko, na raven in napet trup ter ustrezno aktivacijo mišic medeničnega dna.

Opomba: z zeleno piko so označene lažje funkcionalne vaje, z rdečo težje.

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: