Veliki test tekaških copat - pronatorji

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Z lepim vremenom se vse več podajamo na tako želene tekaške treninge za prihajajočo sezono tekmovanj. Eno izmed njih vas čaka že konec meseca na Krasu – Mali kraški maraton, tokrat že 16. Da boste lahko izbrali pravi model, smo za vas pripravili najobsežnejši test tekaških modelov doslej. Kot vedno smo jih razdelili v tri skupine: pronatorje, nevtralce + supinatorje in dirkalnike.

Velikih, pomembnih sprememb v tehnologiji proizvajalci ne ponujajo. Vsak izmed njih se poskuša s svojo tehnologijo približati bistvenim značilnostim modelov: udobju, blaženju, stabilnosti in odzivnosti. Modeli ponujajo tudi dobro zračnost in oprijem stopala. Z vsem naštetim je poskrbljeno, da bo naš tekaški korak spomladi varen.

Testno ekipo smo sestavljali Urša, Jure in Klemen. Modele smo preizkusili na že znanem testnem krogu v okolici Radovljice, atletskem stadionu in krogu okrog Blejskega jezera, pretekli smo vse pare, v različnih razmerah.

Ne le da je to največji preizkus doslej, ko vedno je tudi tako kot že dvajset let: da za preizkušanje ne porabimo nekaj ur, ampak nekaj dni. Zaradi tega in zaradi dveh desetletij izkušenj je naš preizkus tekaških copat edinstven ne le v Sloveniji, ampak tudi daleč naokoli.

Da boste čim bolje razumeli, kaj vse je pri izbiri vaših tekaških copat pomembno, smo v posebnem zapisu še opisali, kako je tekaška obutev sestavljena, oziroma kateri so sestavni deli te obutve. Velja prebrati – da boste zares vedeli, kaj imate pod nogami.

Tehnikalije

Tekaški preizkus seveda ne obsega zgolj tekanja, ampak tudi fotografiranje in tehtanje copat, prvi ogled testnega para, preučitev tehničnih podrobnosti, kot jih pripravi proizvajalec, po teku pa copate še enkrat vzamemo v roke in si jih temeljito ogledamo. Nato zapišemo oceno. Tak preizkuševalski rentgen je nujen, če želimo svoje znanje, izkušnje in občutke, ki smo jih dobili pri teku, čim verodostojneje prenesti med tekače.

Uporabljeni podatki na preizkusu tekaških modelov

Vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.

Glede na težo delimo tekače in tekačice na:

ŽENSKE

• lahke tekačice: do 55 kg

• srednje težke tekačice: od 55 do 70 kg

• težke tekačice: nad 70 kg

MOŠKI

• lahki tekači: do 75 kg

• srednje težki tekači: od 75 do 90 kg

• težki tekači: nad 90 kg

PRONATORJI

Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

NIKE AIR ZOOM ODYSSEY

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 299 g, ženski 262 g

Model, ki bo navdušil vse pronatorje in tiste s klasičnim načinom teka. Udoben in varen korak bo ponudil lahkim, srednje težkim in težkim tekačem na asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Za odlično zračnost in dober oprijem vseh širin stopal poskrbi brezšivna tkanina »Flymesh«.

NIKE LUNARGLIDE 7

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 270 g, ženski 230 g

Ta model priporočamo lahkim in srednje težkim tekačem z zmerno pronacijo in tistim s klasičnim načinom teka. Tekači z ozkim in srednje širokim stopalom bodo z njim zelo zadovoljni na urejenih podlagah. Odlikuje ga enakomerno blaženje po vsem podplatu.

NIKE AIR ZOOM STRUCTURE 19

5 Športni copati 24.februarja 2016
5 Športni copati 24.februarja 2016

Teža: ženski 252 g

Izdelek je primeren za pronatorke in tiste s klasičnim načinom teka, ki potrebujejo dodatno stabilnost. Namenjen je vsem težam tekačic z ozkim in srednje širokim stopalom, ki tečejo po različnih, predvsem pa po urejenih podlagah.

ASICS GT-1000

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 336 g, ženski 279 g

Model je namenjen za srednje težke in težke tekače s srednje širokim in širokim stopalom. Manj zahtevni tekači boste z njim dokaj udobno hodili in tekli dvakrat ali trikrat na teden po asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh.

ASICS GT-2000

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 333 g, ženski 276 g

GT-2000 je primeren za vse teže tekačev pronatorjev in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za treninge in tekmovanja na urejenih podlagah. Tekačem z ozkim in srednje širokim stopalom ponuja pravo razmerje med udobjem, odzivnostjo in blaženjem.

ASICS GEL-KAYANO 22

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 339 g, ženski 283 g

Model za vse teže tekačev s pronacijo in nevtralnim stopalnim lokom, ki si želijo veliko udobja, podpore in mehkobe. Tekači s srednje širokim in širokim stopalom bodo z užitkom pretekli veliko število kilometrov po asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh.

MIZUNO INSPIRE 12

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 325 g, ženski 273 g

Zelo stabilen copat, primeren za vse teže tekačev pronatorjev in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Lahek in odziven copat, primeren za vse tiste s srednje širokim in širokim stopalom. Na vseh tekaških podlagah nudi odlično razmerje med stabilnostjo, blaženjem in odzivnostjo.

BROOKS ADRENALINE

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 327 g, ženski 288 g

Model, ki nudi vrhunsko oporo tekačem vseh tež z močnejšo pronacijo. Vsi tisti z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom bodo z njim uživali pri teku na asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških podlagah. Odlikuje ga odlično razmerje med stabilnostjo, udobjem in blaženjem.

BROOKS RAVENNA 7

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 314 g, ženski 266 g

Zelo udoben model copat za lahke, srednje težke in težke, zmerne pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Ponuja popolno udobje tekačem, ki imajo ozko, srednje široko in široko stopalo. Primeren je za tek po asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh.

JOMA R.FAST

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 300 g, ženski 252 g

Model je primeren za srednje težke in težke tekače pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Z njim bodo najbolj zadovoljni tekači s srednje širokim in širokim stopalom, ki nekajkrat na teden hodijo ali tečejo po asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh.

JOMA R. SPEED

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 319 g, ženski 261 g

Model za lahke in srednje težke tekače pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Pravo razmerje stabilnosti, blaženja in udobja ponuja tekačem s srednje širokim in širokim stopalom, ki tečejo po vseh podlagah.

Več iz te teme:

Komentarji: