Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Volkswagen Polet O2 ekipa - Kako bosta Renata in Matko trenirala za svoj maratonski nastop

ni podpisa
ni podpisa
Klemen Laurenčak
16. 4. 2015 | 11:04
16. 4. 2015 | 12:04
2:51

Matko Mioč in Renata Trstenjak se bosta prvič preizkusila na maratonski razdalji prav na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu. Do takrat je na voljo še dobrih 27 tednov, kar je dovolj časa za temeljito in celostno pripravo. V teh prvih tednih bomo opravili vsa testiranja (pregled krvi, laboratorijsko testiranje, test gibalnih sposobnosti, terenski tekaški test), ter pripravili natančen načrt vadbe za zadnjih 24 tednov do nastopa na maratonu.

Tedne bomo razdelili po naslednjem sistemu:

ni podpisa
ni podpisa

Prvih osem tednov bo trening dokaj nenaporen, služil bo pripravi na pravi maratonski trening, ki sledi kasneje. V teh prvih tednih treninga bomo ogromno poudarka dali na tehniko teka, da bi kar najbolj izboljšali ekonomičnost obeh tekačev, veliko bomo delali na preventivni vadbi moči, da bosta kasneje lahko zdržala daljše teke in bolj naporne treninge. Tedenska kilometrina se bo gibala nekje med 30 in 50 kilometri na teden, jo bomo pa sproti prilagajali glede na počutje tekačev. V teh osmih tednih bomo ogromno časa tekli povsem počasi, da zgradimo »bazo« oziroma povečamo moč osnovnih aerobnih procesov.

V drugem sklopu bo malce več treninga. Če je prvih osem tednov bilo bolj nenapornih, bo teh osem tednov mogoče najtežjih, saj je potrebno narediti preskok od rednega tekača do maratonca. Vsak teden se bo nabralo približno 5–6 ur teka, kar bo naneslo med 50 in 70 kilometri. Seveda bomo količino prilagajali glede na počutje, vendar je tukaj potrebno narediti tiste kilometre, da te noge na maratonu nesejo do cilja v enakomernem ritmu. Dolgi teki nam bodo pomagali doseči tedenske norme za kilometre, saj se bo skoraj vsak teden na programu pojavil kakšen tek, ki bo daljši od 20 kilometrov. Enkrat tedensko pa bomo tekli v klanec, da bost tako Renata kot Matko postala žilava, »močna« tekača. Ko bo to obdobje za nami, se bo nastop na maratonu zdel povsem realen.

V tednih, ki sledijo, se bo povečala intenzivnost treninga. Veliko bomo pričeli delati na sposobnosti na anaerobnem pragu, ter na treningu za maksimalno porabo kisika. Oba tipa treningov spravita tekače v formo. Mi bomo z zoževanjem v zadnjih treh tednih poskrbeli, da bosta najbolje pripravljena in spočita konec oktobra, ko se bo odvijal 20. Volkswagen Ljubljanski maraton. Že prej v letu se bomo udeležili več nastopov na polmaratonu, ki bodo služili predvsem pripravi na veliki maraton.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine