Vsaka ženska, ko dopolni 50 let, bi morala jesti ta semena

Med menopavzo začne hormon estrogen upadati, kar pogosto vodi v kopičenje odvečne teže, povišan holesterol in celo druge zdravstvene težave.
Fotografija: Sprememba prehrane in spremenjen življenjski slog po 50. letu sta nujnost. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock
Odpri galerijo
Sprememba prehrane in spremenjen življenjski slog po 50. letu sta nujnost. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock

Znano je, da bi morale ženske v času največjih hormonskih sprememb, med menopavzo, spremeniti svojo prehrano ali vanjo dodati nekaj edinstvenih sestavin, ki blagodejno vplivajo na zdravje, pomagajo lajšati simptome pri hormonskih spremembah, ohranjati vitalnost ter sijočo in napeto kožo.

image_alt
Kaj se zgodi, če jeste samo enkrat na dan?

Semena so odličen vir vitaminov in beljakovin, pa tudi mineralov in edinstvenih eteričnih olj. Delujejo zdravilno na naše telo in so zato priporočljive predvsem za ženske, starejše od 45 let.

Med menopavzo začne hormon estrogen upadati, kar pogosto vodi v kopičenje odvečne teže, povišan holesterol in celo druge zdravstvene težave.

Zato sta sprememba prehrane in spremenjen življenjski slog nujna. Tako trdijo nutricionisti domači in tuji. Na spletni strani nutris.org je polno zelo kakovostnih nasvetov.

Prava izbira, ki jo lahko vključimo v našo prehrano, so lahko semena, ki veljajo za osnovne gradnike omega 3 maščobnih kislin, ki preprečujejo nenadne vročinske valove pri ženskah v menopavzi, zmanjšujejo nočno potenje in občutno znižujejo visoke trigliceride. Predstavljamo štiri vrste semen, ki bi jih vsekakor morale vključiti v svojo prehrano v predmenopavzi ali menopavzi.

Chia semena

Chia semena so izjemno majhna, a so neverjetno bogata s hranili. Ta starodavna azteška in majevske prehrana je bila dolga stoletja hvaljena prav zaradi svojih zdravstvenih koristi. Antioksidanti, minerali, vlaknine in maščobne kisline omega-3 v chia semenih lahko izboljšajo zdravje srca in uravnavanje krvnega sladkorja, dobri so tudi za kosti.

Chia semena so bogata z maščobnimi kislinami omega-3, menda še bolj kot laneno seme. Vsebujejo antioksidante, v le dveh žlicah tega semena pa je 18 odstotkov kalcija za dnevno rabo in štiri grame beljakovin. Imajo nizko vsebnost holesterola in natrija ter so bogata z vlakninami, kalcijem, fosforjem, magnezijem, bakrom, kalijem, železom in cinkom. Chia semena dodajajte v smutije, jogurte, naredite čudovit in okusen chia puding, lahko jih dodate tudi ovsenim kosmičem. Chia semena so polna antioksidantov, snovi, ki pomagajo pospešiti proces regeneracije kože in preprečujejo nadaljnje poškodbe. Prav tako povišajo raven kolagena, kar omogoča napeto in sijočo kožo.

image_alt
Pet živil, ki jih nutricionisti priporočajo za vsak dan

Laneno seme

Laneno seme je najpogostejši rastlinski vir maščobnih kislin omega-3, vsebuje tudi vlaknine, snovi proti raku ali lignane, ki zmanjšujejo nočno potenje pri ženskah v menopavzi, maščobne kisline omega-6, visokokakovostne beljakovine (20 odstotkov), vitamine B1, B2, C in E, cink in železo.

Laneno seme pomaga pri pomlajevanju kože, izboljšuje prebavo, pospešuje metabolizem in odpravlja odvečno težo. Če želimo laneno seme res čim bolj izkoristiti, ga moramo pred uporabo zmleti, le tako bomo iz njega dobili čim več njegovih hranil in preprečili, da bi seme preprosto prešlo skozi naš prebavni trakt. Ko uživamo laneno seme, moramo paziti na zadostno količino vode, saj ta semena nase vežejo veliko vode, in če je v črevesju in telesu ni dovolj, bo to povzročilo zaprtje namesto pravega učinka, ki ga lahko ima laneno seme na naš metabolizem.

Sezam

Sezam je odličen vir beljakovin, kalcija in magnezija. Vsebuje folno kislino, ki je potrebna za žensko telo, le dve čajni žlički tega semena pa bo okrepilo kosti, sklepe in ubili željo po sladkem. Uspešno se bori proti raku in izboljšuje splošno zdravje. Ta semena so izjemno hranljiva, vsebujejo veliko količino mangana, bakra, kalcija, železa, magnezija, triptofana, pa tudi cinka, ki poskrbi za lepo in napeto kožo, vitamin B, fosfor, vlaknine in beljakovine ter zdrave maščobe. Ker vsebuje velike količine beljakovin, je bistven za zdravje žensk v menopavzi, saj so beljakovine ključni gradnik hormonov in vseh celic v našem telesu. Ugodno deluje tudi na prebavila in odpravlja napenjanje.

image_alt
Ste že slišali za vajo, ki vključuje špil kart?

Kvinoja

Kvinoja vsebuje devet esencialnih beljakovin, vitamine, aminokisline, encime in pomembne minerale. Kvinoja je odličen nadomestek za meso, saj vsebuje visoko vrednost beljakovin. Pomaga pri sproščanju mišic telesa in krvnih žil, pa tudi v boju proti raku, sladkorni bolezni in aterosklerozi.

Kvinoja vsebuje več zeliščnih spojin, ki lahko koristijo zdravju na več načinov. Dve flavonoidni rastlinski spojini, ki sta bili še posebej dobro raziskani, sta kvercetin in kempferol. To sta glavna flavonoida, ki jih najdemo v kvinoji. Kvercetin in kempferol imata protivnetne lastnosti in delujeta kot antioksidanta v telesu, kar pomeni, da pomagata zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali. Uživanje hrane, bogate s flavonoidi, kot je kvinoja, lahko pomaga izboljšati splošno zdravje, medtem ko kvinoja uspešno preprečuje bolezni srca in ožilja, staranje kože in kosti ter krepi lase in nohte.

image_alt
Ženska, stara 50 let, išče telovadbo

Komentarji: