Super živilo, ki ga skoraj nihče ne mara

Otroci ga ne marajo na krožniku, tudi mladina ga prezira, športni rekreativci pa smo nori nanj. Skoraj nima kalorij!
Fotografija: Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 
Odpri galerijo
Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 

Spada med kapusnice. Ime je podobno, a rastlina je povsem drugačna od glavnatega ohrovta.

Rastline so velike, mnoge sorte prezimijo na prostem. Pojavil se je zelo pozno v zgodovini pridelave zelenjave. Starejši immao zanj zelo lepo ime: popčar ali brstičnik.

V prehrani ima lahko velik pomen, saj vsebuje večino koristnih snovi, ki jih ima tudi zelje, le da zdrži na prostem veliko dalje v zimo ali celo prezimi.

Brstični ohrovt (Brussel Sprouts) je dobil ime po Bruslju! Seveda, če uporabljamo angleškio ime in ne našega. Domneva se, da so ga tam prvič množično gojili v 16. stoletju. Na seznamu »najbolj osovražene zelenjave« je zaradi grenkobnega okusa, ki je produkt spojin, ki vsebujejo žveplo.

Sezona brstičnega ohrovta se je začela že novembra in če vidite to zelenjavo oziroma kapusnico v trgovinah, pa ga še nikoli niste poskusili, je zdaj pravi čas. Tako, kot njegov bratranec, zelje vsebuje spojino sulforafan, ki zavira poškodbe DNK, ki lahko vodijo do raka. Polna je vitaminov C in K ter znižuje raven škodljivega LDL (slabega holesterola). Kar pomeni, da krepi imuniteto in pomaga v boju proti raku.

Poleg tega, da deluje kot sredstvo proti raku, lahko sulforafan pomaga zaščititi možgane in vid, lajša alergije in pomaga pri sladkorni bolezni tipa 2.

image_alt
Domače vaje za smučarsko moč

Kako izbrati dobre kalčke v trgovini?

Bodite pozorni na svetlo zelene barve brstičnega ohrovta, ki so čvrsti na dotik. Izogibajte se, če imajo rumene ali črne pike - to kaže na starost. Najbolje bi bilo kupiti tiste, ki so še na peclju, ker ostanejo dlje sveži.

Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt? FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 
Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt? FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 

Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt?

Je zelo enostaven za pripravo. Zunanje liste olupimo in odrežemo spodnje. Dve minuti blanširajte v vreli slani vodi, nato pa za dve minuti potopite v hladno vodo. Tako boste ohranili barvo lepo in zeleno. Precedite, prerežite po dolžini, nato pa obrnjeno navzdol položite v ponev z olivnim oljem ali slanino. Cvremo 3 minute na zmernem ognju ali pečemo 15 do 20 minut pri 200 °C do zlato rjave barve.

Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pol skodelice (78 gramov) kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje:

kalorij: 28
beljakovin: 2 grama
ogljikovih hidratov: 6 gramov
vlaknin: 2 grama
vitamina K: 137 % priporočenega dnevnega vnosa

vitamina C: 81 % priporočenega dnevnega vnosa
vitamina A: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
folatov: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
mangana: 9 % priporočenega dnevnega vnosa

Komentarji: