Sommelier, ki mu je vino smrdelo

Naziv najboljšega na svetu je dobil na zadnjem prvenstvu mednarodne zveze sommelierjev v Antwerpnu.
Fotografija: Najboljši sommelier na svetu Marc Almert z vinom nima prav dolge zgodovine. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Najboljši sommelier na svetu Marc Almert z vinom nima prav dolge zgodovine. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Samo deset let prej, preden je Marc Almert postal najboljši sommelier na svetu, se je z gnusom izogibal vina. »Ko sem bil dovolj star, torej šestnajst ali sedemnajst let, so me starši večkrat poskusili prepričati, da bi pokusil vino, a sem vselej odklonil,« je za AFP povedal 28-letni Nemec.

»Vino mi je smrdelo, na zabavah nikoli nisem pil alkoholnih pijač, zdele so se mi odurne,« je odkrito razlagal. Oviro je premagal zaradi strasti do potovanj, kar ga je pripeljalo v gostinstvo, zanimanje za vino pa se je vzbudilo v njem med prvo službo v restavraciji, kjer je bil okrožen z ljudmi, ki so oboževali vino.
 

Iskani mladi talenti


Naziv najboljšega na svetu je dobil na zadnjem prvenstvu mednarodne zveze sommelierjev v Antwerpnu, kjer je Slovenijo zastopal Martin Gruzovin (klet Guerila). Ker ga prirejajo vsaka tri leta, je Almert šele 16. zmagovalec v 50-letni zgodovini zveze. To, da je v desetletju napredoval od tega, da se vina ni dotaknil, do tega, da je v vrhu, so poznavalci pripisali predvsem njegovi delovni etiki in spremembam v sektorju, saj so mladi talenti vse bolj cenjeni in iskani.

»Ni velike skrivnosti,« je dejal, »le poglobiti se je treba ter delati ure in ure.« A samo enciklopedično znanje ni dovolj, na tekmovanju je treba pokazati veščine elegantne strežbe v različnih okoliščinah. Tukaj se je Almert oprl na znanje, ki ga je pridobil v šolskem improvizacijskem gledališču.
 

Chefi imajo še vedno prvo besedo


Vse to mu zelo prav pride pri delu v restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama Pavillion v luksuznem züriškem hotelu Baur au Lac, kjer je po zmagi v Belgiji prava atrakcija. »V Ameriki obravnavajo sommelierje kot pop zvezdnike in so skoraj na enaki ravni s chefi. V Evropi je fokus še vedno na kuharskih mojstrih in pripravi hrane. Mislim, da je tako prav,« je poudaril Almert.

Komentarji: